$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סמי סגול בוחן את מכירת כתר פלסטיק או מיזוגה

בעל השליטה בכתר פלסטיק מנהל מגעים ראשוניים למכירתה. בחודשים האחרונים קיבל סגול פניות מקרנות זרות ומחברות, כשהבולטת בהן היא ברקשייר הת'אוויי של וורן באפט. שווי החברה לצורך מכירה או מיזוג מוערך ב-1.5-1.2 מיליארד דולר

גולן חזני 06:4427.04.14

סמי סגול מנהל מגעים ראשוניים למכירת כתר פלסטיק או למיזוגה עם חברה אחרת. ל"כלכליסט" נודע כי סגול קיבל בחודשים האחרונים מספר פניות מקרנות זרות וחברות שהתעניינו ברכישה.

 

הגוף הבולט מבין המתעניינים הוא ברקשייר הת'אוויי, חברת ההשקעות של המיליארדר וורן באפט.

 

כתר פלסטיק היא אחת החברות הפרטיות הגדולות בישראל. מחזור המכירות שלה עומד על כמיליארד דולר והרווח השנתי שלה נאמד ב־120 מיליון דולר. שווי החברה לצורך רכישה או מיזוג מוערך ב־1.2־1.5 מיליארד דולר.

 

בניגוד לעבר, הפעם הפנייה נבחנת ברצינות

 

זו איננה הפעם הראשונה שכתר מקבלת פניות מקרנות זרות וחברות מהתעשייה, לרכישה או למיזוג, אבל בניגוד לעבר, ל"כלכליסט" נודע כי הפעם סגול בוחן את הפניות ברצינות ובשל למכירת החברה או למיזוגה.

 

כתר מצליחה לעמוד שנה אחר שנה במכירות סביב מיליארד דולר, אולם היא תלויה בגורמים חיצוניים כמו מחירי הנפט והיחלשות היורו.

 

המוצרים שלה הם מוצרי לוואי של תעשית הנפט והעלייה במחירים גורמת לתנודתיות מסויימת ברווחים שנפגעו בשנים שבהן מחירי הנפט זינקו, בעיקר ב־2001 ו־2011. גם שיעורי הרווח של הקבוצה נפגעו באותן שנים.

 

חברה משפחתית שהוקמה אחרי העלייה מטורקיה

 

החברה המשפחתית נוסדה על ידי אביהם של בעלי החברה יוסף סגול שעלה מטורקיה וב־1948 הקים את המפעל. ב־1971 הוא רכש את חלקם של השותפים שלו והפך לבעלים היחיד. בסוף שנות ה־70 הצטרף למפעל סמי, בנו של יוסף, שהכניס טכנולוגיה חדשה והפך את המפעל לממוחשב. עד סוף שנות השמונים של המאה הקודמת החברה היתה למעשה מפעל קטן ביפו.

 

סמי סגול. עד סוף שנות ה-80' החברה היתה מפעל קטן ביפו סמי סגול. עד סוף שנות ה-80' החברה היתה מפעל קטן ביפו צילום: אוראל כהן

 

מהקמתה רשמה החברה צמיחה אדירה והפכה לחברה שמוצריה נמצאים כמעט בכל בית ישראלי. החברה מייצרת ריהוט גן, מחסנים, ארונות שירות, ארגזי כלים, עציצים וצעצועים.

 

סמי סגול היה זה שעמד מאחורי הטכנולוגיה שהביאה לייצור כסא הפלסטיק - מוצר הדגל של כתר עד היום, העשוי מיחידה אחת (באמצעות הזרקת פלסטיק מומס לתבנית). האב נפטר לפני כעשור.

 

השתלטה על השוק בעזרת מדיניות מחירים אגרסיבית

 

בשנות ה־90 השתלטה כתר על שוק ריהוט הפלסטיק הישראלי, באמצעות מדיניות מחירים אגרסיבית שאותה יכלה להרשות לעצמה בעקבות היתרון הטכנולוגי והקטנת עלויות הייצור. בשנות ה־90 החלה גם לייצא. במקביל לגידול במכירות המריא גם השווי של החברה והיא הגיעה לשווי של 300 מיליון דולר.

 

 

ב־1992 רכשה כתר את יצרנית ריהוט הגן האמריקאית US Leisure; ב־1994 רכשה את Jardin ההולנדית שעסקה גם כן באותו התחום.

 

הרכישה הגדולה של כתר היתה ב־2003 עת רכשה תמורת כ־70 מיליון דולר (כולל חוב של הנרכשת בהיקף 50 מיליון דולר) את Allibert הצרפתית, שעסקה בתחום חדרי האמבטיה ומוצרי הבית.

 

אליברט היתה בעלת מכירות של 130 מיליון דולר בשנה, ובעלת 6 מפעלים באירופה, עת נרכשה.

 

שנתיים לאחר מכן רכשה כתר את יצרנית כלי הבית קרבר, הזרוע האירופית של התאגיד האמריקאי Rubbermaid. כל חברה שנרכשה עברה הליך התייעלות. בהמשך פוצלה כתר למספר חברות בנות עצמאיות.

 

השימוש בפלסטיק במקום במתכת החל לחלחל גם בעולם, וב־2008 נבחרה כתר להיות הספקית הראשית של ארגזי הכלים לרשת הום דיפו, אחת מרשתות ה"עשה זאת בעצמך" הגדולות בארצות הברית.

 

באותן שנים החלה גם במדיניות רכישות במטרה להתרחב. הרכישות היו ברחבי העולם, בעיקר אירופה וארה"ב, ולא של חברות ישראליות. במקביל עבר חלק מהייצור לסין.

 

"לא יזמנו ולא פנינו לאף גורם למטרת רכישה"

 

כיום כתר פלסטיק מעסיקה כ־4,000 עובדים ברחבי העולם. בבעלותה 29 מפעלים - 16 מהם מחוץ לישראל. 88% מפעילותה מבוצעת מול השוק העולמי.

 

סמי ויצחק סגול מחזיקים במשותף בבעלות על החברה. עד לפני מספר שנים החזיקה אחותם של השניים ויקי בן ג'ויה 10% ממניות החברה אולם אלה נרכשו על ידי אחיה יצחק וסמי לאחרונה והם הבעלים היחידים של החברה.

 

נשיא החברה הינו טל סנדר והמנכ"ל שלה הוא מישל בן־וייס שהגיע מקבוצת שטראוס והיה למנכ"ל הראשון בחברה שלא צמח בשורותיה והובא מבחוץ.

 

המעורבות של משפחת סגול בקבוצה הינה בעיקר של סמי וגם של אחיינו, יוסי סגול, בנו של יצחק, שמשמש כאחראי על פעילות הקבוצה בצפון אמריקה. יוסי סגול שימש בעבר כאחד מעוזריו של וורן באפט ומכאן ההיכרות של באפט עם כתר פלסטיק והעניין שהוא מגלה ברכישתה.

 

מכתר נמסר בתגובה כי "בשנים האחרונות, ובתוך כך גם בעת האחרונה, הגיעו לחברת כתר מספר פניות לרכישה או מיזוג עם גורמים שונים". בחברה ציינו כי היא "לא יזמה ולא פנתה לאף גורם בנוגע לרכישתה או מיזוגה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x