$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אורמת: 300 מיליון דולר עבור נתח מתחנות הכוח

חברת האנרגיה הנקייה שבשליטת קרן פימי מנהלת מגעים למכירת 40%-49% מהפעילות העיקרית שלה לגופים בארץ ובחו"ל. שווי התחנות שאמורות להיכלל במהלך - 600 מיליון דולר

גולן חזני 07:0730.04.14

אורמתיוצאת למהלך משמעותי ראשון של הכנסת שותפים לפרויקטים הגיאותרמיים שלה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת מגעים למכירת 40%-49% ממניות התחנות הגיאותרמיות העיקריות שלה לגופים פיננסיים בארץ ובחו"ל תמורת כ־300-250 מיליון דולר.

החברה, הנשלטת על ידי קרן פימי (22.5%) ומשפחת ברוניצקי המייסדת (19.5%), מרכזת את המגעים באמצעות מנהל פעילות ההשקעות של בנק ההשקעות UBS בישראל, תומר יעקב. יעקב מנהל מגעים עם כמה קרנות פנסיה גדולות בארה"ב ובאירופה לרכישת המניות בפרויקטים הפעילים, המעניקים הכנסה קבועה. אחזקה כזו, המקובלת בקרב גופים פיננסיים בעולם, מקנה תזרים מזומנים יציב ונחשבת לנכס מניב לכל דבר.

 

הקרנות הגדולות נאבקות בסביבת הריבית הנמוכה ובקשיי ההשקעה באג"ח הממשלתיות והקונצרניות, שהתשואה עליהן ירדה מאוד עם התאוששות השווקים בשנתיים האחרונות. לפיכך תרות הקרנות אחר נכסים המניבים הכנסה גבוהה יותר. שווי התחנות, חמש לכל היותר, שאמורות להיכלל במהלך, הוא 600 מיליון דולר.

 

המטרה: להציף שווי עבור האחזקות ולקבל הון זמין

עבור בעלי השליטה באורמת מדובר במהלך חיובי, מאחר שאיננו כרוך בדילול מניותיהם בחברה אלא באחזקות בנכסים - התחנות הפעילות של החברה.

 

למהלך מטרה כפולה. ראשית, להציף שווי עבור האחזקות. התחנות הגיאותרמיות משוערכות בספרי אורמת בשווי מסוים, ובהתאם לכך גם מחירה של מניית אורמת טכנולוגיות בנאסד"ק. מהמגעים עולה כי העסקאות יתבצעו על פי שווי גבוה יותר, שיאפשר לשערך את השווי בספרים ובהתאם להביא להצפת ערך של החברה כולה.

 

ישי דוידי, מנכ"ל קרן פימי ישי דוידי, מנכ"ל קרן פימי צילום: יונתן בלום

 

שנית, תזרים חד־פעמי של 300 מיליון דולר שיגיע לאורמת טכנולוגיות כתוצאה מהמכירה, יאפשר לחברה לפעול לרכישה של תחנות או חברות קיימות, מהלך שאורמת נמנעה ממנו עד היום.

 

השליטה באורמת החליפה ידיים לפני כשנתיים, אז נאלצה משפחת ברוניצקי להיפרד מהשליטה כדי להחזיר הלוואה בהיקף 600 מיליון שקל שנטלה מבנק הפועלים, וזאת בשביל להתגונן מפני ניסיון השתלטות לכאורה של נורסטאר על אורמת. על פי הערכות, בסופו של דבר המאבק עלה לברוניצקים ולנורסטאר 500–600 מיליון שקל. מי שהצליחה לנצל את המצב היתה קרן פימי שבשליטת ישי דוידי, שרכשה מניות הן בשוק והן מהברוניצקים והפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה, תוך שהיא מגיעה להסכם שליטה משותף עם יהודה ודיתה ברוניצקי.

 

במסגרת הסכם זה פרשה דיתה ברוניצקי מתפקיד מנכ"לית אורמת בנובמבר האחרון, ובמקומה מונה מנכ"ל ליפמן לשעבר יצחק אנג'ל. לפימי אופציה לרכושת 2% נוספים ממניות המשפחה ולהגיע ליחס אחזקות של 24.5% לעומת 17.5% של הברוניצקים.

 

לא הצליחה להגדיל את כושר הייצור בקליפורניה

אורמת עוסקת בייזום, הקמה והפעלה של תחנות כוח על בסיס אנרגיה חלופית, בעיקר גיאותרמית, וכן במכירת מוצרים לייצור חשמל, בעיקר עבור תחנות כוח גיאותרמיות שאינן בבעלותה. בבעלות אורמת יש כיום 18 תחנות גיאותרמיות, חלקן פעילות.

 

החברה מתבססת על המעבר העולמי לאנרגיה ירוקה - תעשייה צומחת אך עם זאת מסוכנת. בתחנת נורת' ברולי, בקליפורניה, למשל, הפסידה אורמת 250-300 מיליון דולר לאחר שלא הצליחה להגדיל את כושר הייצור של התחנה להיקף המתוכנן. אורמת נהנית מיתרון על פני המתחרות בקיום אינטגרציה אנכית מלאה בחברה, החל משלב התכנון, דרך ההקמה והתפעול ועד לשלב אחזקת תחנות הכוח.

 

עם הפרויקטים של אורמת נמנות תחנות כוח בהונדורס, באורגון ובקליפורניה בהיקף 75 מגה־ואט כל אחת, תחנה בנבאדה שמספקת 16 מגה־ואט ואחת נוספת באינדונזיה, שבה מחזיקה אורמת 12.5% ומספקת 330 מגה־ואט.

 

במקביל ממשיכה אורמת בבחינת המיזוג בין אורמת תעשיות, שמשמשת כיום כצינור אחזקה עבור פימי ומשפחת ברוניצקי, באורמת טכנולוגיות. בשלב זה שיקולי מס מונעים את ביצוע המיזוג בין החברות ואת הקטנת מספר השכבות לאחת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x