$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עוד אקזיט לקרן טנא: יצרנית חלקי המנועים מחצור בדרך לבורסה

אומן שבשליטת קיבוץ חצור וקרן טנא תנפיק כ־25% ממניותיה בת"א תמורת עד 50 מיליון שקל. תדיר גן, המתחרה העיקרית של אומן, סיימה את 2013 עם הכנסות של 200 מיליון שקל ורווח נקי של 20 מיליון שקל

גולן חזני 07:1807.05.14

קרן טנא מביאה לבורסה בתל אביב את חברת אומן (OMEN) מקיבוץ חצור. ל"כלכליסט" נודע כי החברה המייצרת יציקות אלומיניום לחלקי מנוע ומערכות היגוי עבור יצרני רכב, מתכננת לצאת להנפקה לפי שווי של יותר מ־200 מיליון שקל לפני הכסף. על פי הערכות, אומן תנפיק כ־25%–30% ממניותיה תמורת עד 50 מיליון שקל, כשמרבית המניות יימכרו בהצעת מכר של טנא. הבעלים העיקרי של אומן הוא קיבוץ חצור המחזיק 72% בחברה.

 

מתחרתה של אומן - תדיר גן שבשליטת קרן פימי - נסחרת בבורסה לפי שווי של 253 מיליון שקל. ההכנסות של תדיר גן הסתכמו ב־325 מיליון שקל ב־2013, כשההכנסות של אומן היו קצת מעל 200 מיליון שקל. עם זאת, הרווח הנקי של אומן גבוה יותר ומגיע ל־15–20 מיליון שקל בשנה האחרונה, והיקף החוב שלה נמוך.

 

משבר גדול ב־2002

 

אומן הוקמה ב־1946 בקיבוץ חצור כמפעל לעבודות מסגרות ונגרות. במשך השנים התמחתה ביציקות מתכת עבור שוק אביזרי ההשקיה. באמצע שנות התשעים כבשו הסינים את הענף, ומנהלי אומן החליטו לנצל את הידע בתחום יציקות המתכת ולייצר חלקים עבור תעשיית הרכב.

 

אריאל הלפרין, מנהל קרן טנא אריאל הלפרין, מנהל קרן טנא צילום: עמית שעל

 

בשנת 2006 נכנסה קרן טנא להשקעה ורכשה 28% מאומן לפי שווי המוערך ב־80–70 מיליון שקל, לאחר משבר גדול שעבר על החברה ב־2002. טנא מנוהלת על ידי אריאל הלפרין, והשותף האחראי על הפעילות של אומן הוא רן בן אור. כל המכירות הן ליצוא לאירופה, וחלק קטן מיוצא לארה"ב. הלקוחות הגדולים של אומן הם חברות רכב כמו סיטרואן, לנדרובר וג'נרל מוטורס. המוצרים של אומן נמכרים בחוליות שונות בשרשרת האספקה ליצרניות הרכב, כולל ליצרן הסופי.

המשבר שעבר על החברה ב־2002 הוריד את המכירות ל־10 מיליון דולר וגרם לה להפסד של מיליון דולר בשנה. אולם בתוך שלוש שנים זינקו המכירות ל־24 מיליון דולר ב־2005, בעקבות השקעה של מיליוני דולרים מהקיבוץ, הגברת המו"פ ותוכנית התייעלות וחיסכון.

 

שת"פ עם רוסאל הרוסית

 

היתרון של אומן כיום מול היצרניות מהמזרח הוא במתן שירות טוב ויכולות טכנולוגיות. החיסרון הוא הצורך לייבא חומרי גלם (אלומיניום) ממזרח אירופה, ולשנע את המוצר הסופי למערב אירופה. כדי להתגבר על כך אומן מקימה בימים אלו חברה משותפת ליד סנט פטרסבורג ברוסיה עם יצרן האלומיניום הגדול במדינה, רוסאל, ופועלת להקמת מפעל נוסף במערב אירופה.

 

רונן יואלי מונה ב־2002 למנכ"ל ומכהן בתפקיד גם היום, כשבעבר היה מנהל השיווק במפעל "אורטל" של קיבוץ נוה אור. אומן מעסיקה כ־200 עובדים, מיעוטם חברי קיבוץ חצור ורובם תושבי יישובי הסביבה. קיבוץ חצור נהנה ב־2012 מאקזיט של 100 מיליון שקל כשמכר 20% מסולבר, העוסקת בייצור מוצרי סויה, ו־80 מיליון שקל מהסכום חולקו לחברי הקיבוץ.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x