בלעדי לכלכליסט
ברייט פוד במגעים להעברת האשראי לרכישת תנובה לידיה
לכלכליסט נודע כי בכירי הענקית הסינית ייפגשו היום עם הבנקים שהעמידו הלוואה של 1.9 מיליארד שקל לבעלות השליטה בתנובה קרן אייפקס ומבטח שמיר. לפי הערכות, הבנקים יאשרו לה לתפוס את מקומה של אייפקס בהלוואה בכפוף לשינויים בתנאיה
בכירי החברה הסינית ברייט פוד מנסים להעביר אליהם - במסגרת עסקת רכישת השליטה בתנובה - גם הלוואה של 1.9 מיליארד שקל שנטלה בעלת השליטה הנוכחית בתנובה, החברה הייעודית המשותפת של אייפקס ומבטח שמיר, שבאמצעותה מחזיקות השתיים בחברה, כך נודע ל"כלכליסט".
- זיו האפט BDO צפויה לקבל כ־30 מיליון שקל במכירת תנובה
- משלחת של ברייט פוד הסינית תגיע השבוע לחתום על רכישת תנובה
- עובדי תנובה מאיימים: מענק חתימה או שביתה
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הסינים מנסים להיכנס לנעליה של אייפקס בהלוואה, וכל שינוי שיתבצע יכלול גם את מבטח שמיר - שכן ההלוואה נלקחה במשותף על ידי החברה הייעודית (SPV) אפ.מש.תנ, ש־73.07% ממנה מוחזקים על ידי אייפקס, שמנהלת בישראל זהבית כהן, ו־26.93% ממנה מוחזקים על ידי מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר. קונסורציום הבנקים מורכב מלאומי - שלו החלק הגדול ביותר - וגם מדיסקונט והבינלאומי.
אייפקס ומבטח שמיר, שהיו אמורות לפרוע את ההלוואה בחודש שעבר, קיבלו השבוע ארכה של שנה לפירעון מכל שלושת הבנקים המממנים. לאייפקס ולמבטח שמיר סעיף המאפשר פירעון מוקדם של החוב, ולבנקים אפשרות להעמיד אותו מחדש לבעל השליטה החדש. עדיין לא ברור אם הבנקים יאשרו את העברת ההלוואה לגוף סיני שנכנס לראשונה לפעילות בישראל, אך על פי הערכות - הם יסכימו - אבל רק לאחר שיוכנסו שינויים מסוימים בתנאי ההלוואה.
בכירי ברייט פוד הגיעו אתמול לארץ, מלווים בעורכי דין מהפירמה הבריטית פרשפילדס (Freshfields) ובעורכי דין ממשרד פישר־בכר־חן. המו"מ מול תנובה מצוי בשלבי חתימה סופיים, והסינים אמורים לרכוש את חלקה של איפקס בחברה לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. העסקה צפויה להיחתם בשבוע הקרוב.
אפ.מש.תנ אחזקות מחזיקה ב־99.9% משותפות ת.א.ם מילק שמחזיקה ב־76.73% מתנובה. בינואר 2008 רכשה אפ.מש.תנ 77% ממניות תנובה לפי שווי חברה של 989 מיליון דולר, תמורת 761 מיליון דולר (שהם 2.9 מיליארד שקל) מידי הקיבוצים והמושבים שהחזיקו בהן.
כלומר, אייפקס מחזיקה כיום בכ־56% מתנובה, מבטח שמיר בכ־21% ויתרת המניות מוחזקת בידי קיבוצים ומושבים שהחליטו לא לממש אותן עם העברת השליטה לאייפקס ולמבטח שמיר. שני גופים המייצגים 5% ממניות אלה מבקשים למכור את מניותיהם בעסקה לסינים, אולם אין בידם מנגנון המאפשר להם לכפות עליהם את רכישתן.