פרופ' קמר: "שכר הבכירים בביטוח ישיר גבוה מדי"
המומחה שנשכר על ידי אנטרופי תומך במדיניות התגמול החדשה של החברה, על אף שביקר את גובה השכר הנוכחי של הבכירים
כלל לא בטוח שעלות שכרו של מנכ"ל ביטוח ישיר, רביב צולר ב־2013 – כמעט 12 מיליון שקלים – תהיה גם הגבוהה ביותר. ל"כלכליסט" נודע אמנם כי אנטרופי, חברת הייעוץ למוסדיים, תומכת במדיניות התגמול החדשה והמתוקנת של ביטוח ישיר שמגדירה תקרות שכר נמוכות יותר לבכירים שלה.
על רקע פוטנציאל ניגוד העניינים הכרוך בהיותה של ביטוח ישיר לקוחה של אנטרופי, הועברה הסוגיה ליועץ חיצוני — המשפטן פרופ' אהוד קמר.
קמר מבקר עם זאת את מדיניות התגמול המקורית שביקשה ביטוח ישיר לאשר לפני שינויים שבוצעו בה בשל הוראות המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שקבעו פרמטרים ברורים לשכר בכירים בגופים מוסדיים ועל רקע הערותיו שלו עצמו. "מדיניות התגמול המקורית לא מילאה אחר כל דרישות חוק החברות ואחר כל דרישות חוזר הממונה. היא הותירה שיקול רב מדי לדירקטוריון בקביעת יעדים לצורך חישוב התגמול המשתנה... תקרות השכר לא התיישבו עם מגמת גורמי הפיקוח להפחית את היקף התגמול המשולם לבכירים בענף הכספים בכלל ותחום הביטוח בפרט. אדרבה, הן אפשרו לחברה להעלות את תגמול נושאי המשרה מעל לתגמול היום".
שכר ברף העליון של הענף
לדברי קמר, לפי תוכנית התגמול המתוקנת "תקרות השכר של שלושת בכירי החברה הונמכו מתחת לשכר המשולם בגין כהונתם כיום, שיקול דעתו של הדירקטוריון צומצם, נקבעו תנאי סף ומדדי ביצוע לתשלום תגמול משנה שמעודדים הקטנת סיכונים ובוחנים את ביצועי החברה יחסית למתחרותיה והודקו הסעיפים הנוגעים לבחינת ביצועי החברה לאורך זמן", ועוד.
לפי תכנית התגמול המקורית ביטוח ישיר ביקשו לאשר שכר חודשי בעלות של 275 אלף שקל ליו"ר (מוקי שנידמן), 184 אלף שקל לסגן היו"ר (דורון שנידמן) ו־253 אלף שקל למנכ"ל — מדובר בתקרות שאף גבוהות מעלות שכר של אותם נושאי משרה ב־2013, שבה מוקי שניידמן זכה לשכר חודשי בעלות של 250 אלף שקל, דורון שניידמן הסתפק ב־167 אלף שקל בחודש ואילו צולר משך שכר בעלות של 245 אלף שקל בחודש.
לפי תוכנית התגמול המתוקנת הופחתה עלות שכר היו"ר ל־225 אלף שקל בחודש, עלות שכר סגן היו"ר הוגבלה ל־150 אלף שקל ותקרת שכר המנכ"ל ל־207 אלף שקל. לפי מדיניות זו הבונוסים לבכירים אלו לא יעלו על 85% מעלות התגמול הקבוע. קמר מבקר את השכר הנוכחי של בכירי החברה, למרות שהמליץ לאשר אותו: "השכר שהחברה משלמת על פי ההסכמים הקיימים נמצא ברף העליון של המקובל בענף הביטוח. רף זה גבוה מידי. גופי הפיקוח הביעו לאחרונה תערעומת על היקף השכר והביעו נחישות להורידו באופן משמעותי. לאור זאת, יש לצפות לירידה בשכר בענף ואין להסתמך על נתוני השכר הקיימים (לצורכי השוואה — ר"ב).
"בנסיבות אלו ראוי שמדיניות התגמול תכלול הפחתה של תקרת עלות השכר החודשי של מקבלי השכר הגבוה בחברה לעומת ההסכמים הקיימים מתוך ציפייה לכך שהחברה תפעל בעת חידוש ההסכמים להתאימם למדיניות התגמול. נדרשת גם ערנות למקרה שתידרש בעתיד הפחתה גדולה יותר לאור שינויים בשכר המקובל בענף". יש לציין כי גם מדיניות התגמול החדשה מייצגת שכר גבוה מזה שציין שר האוצר יאיר לפיד בתוכניתו כשכר סביר לבכירים בגופים פיננסיים - 3.5 מיליון שקל.
לדברי קמר, מדיניות התגמול המתוקנת שפויה הרבה יותר, כך שתקרות עלות השכר החודשי שמושכים שלושת מקבלי השכר הגבוה בחברה יירדו בכ־18% בעת חידוש ההסכמים מולם. קמר גם הביע שביעות רצון מתנאי הסף לקבלת מענק שנתי למנכ"ל שיכול להגיע לכל היותר ל־12 משכורות. כדי לזכות ב־6 משכורות חייבת התשואה על ההון של ביטוח ישיר לעמוד על 12% ורק תשואה על ההון של 18% בשנה עשויה לזכות במלוא המענק.
"אלו תנאי סף גבוהים יחסית למקובל בענף, והם מצביעים על ביטחון החברה בכך שתמשיך להיות רווחית" קובע קמר. "לפי נתונים שהחברה מסרה לי, ב־2013 התשואה על ההון היתה מעל 12% בשמונה מתוך אחת עשרה חברות ביטוח הפועלות בישראל ומעל 18% בשש מהן. בשנה זו, אם כן עמידה בתנאי הסף שבמדיניות התגמול לא לימדה על הצטיינות בענף הביטוח. למעשה התשואה על ההון היתה אף מעל 24% באותה שנה בשלוש חברות ביטוח".
רחוקה הדרך לתיקון השכר
תנאי כהונת היו"ר מוקי שניידמן וסגנו דורון שניידמן (בעלי השליטה בחברה) נחתמו ביולי 2013 והם בתוקף לשלוש שנים. באופן דומה, תנאי העסקת המנכ"ל צולר מעוגנים בהסכם שאושר באוקטובר 2010 כשהחברה הייתה פרטית, והסכם זה הנו לתקופה שאינה קצובה. עם זאת לפי הוראות הממונה על הביטוח הסכמי תגמול שאושרו לפני 25 בדצמבר 2013 יותאמו להוראות הפיקוח עד סוף 2016.