לאומי קארד: האשראי הצרכני זינק ב-29% תוך שנה
האשראי הצרכני של החברה עמד על 2.5 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון של 2014 לעומת 1.9 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד
הכנסות חברת כרטיסי האשראי שהיא החברה הבת של בנק לאומי גדלו ב-2% והסתכמו ב-246 מיליון שקל. היקף הרכישות שביצע הציבור באמצעות כרטיסי החברה עלה ב-5.3% בהשוואה לרבעון הקודם והסתכם ב-15.3 מיליארד שקל. הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-52 מיליארד שקל – בדומה לשנה שעברה – רווחיות שמשקפת תשואה של 15% על ההון. חברת כרטיסי האשראי דווחה על כ-1.86 מיליון כרטיסים פעילים, שמתוכם כ-592 אלף הנם כרטיסים חוץ-בנקאיים הקשורים למועדני לקוחות - לדוגמה הכרטיס שמוציאה לאומי קארד בשיתוף עם שופרסל. החברה רשמה גידול של כ-5.5% בתחום זה של כרטיסים חוץ-בנקאיים שהפך להיות לאחד ממנועי הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי.
שאלה מעניינת שעולה מהדוחות היא האם הירידה בעמלה הצולבת מגיעה באיחור גם לבתי העסק? בעקבות הוראה של הממונה על הגבלים ירדה בשנים האחרונות העמלה הצולבת והיא תתייצב ביולי הקרוב על 0.7%. משמעות הירידה של העמלה הצולבת היא שכעת הגוף הסולק את העסקה משלם פחות לחברה שמנפיקה את כרטיס האשראי שאיתו נעשתה העסקה ובשוק תחרותי אף אמור להוביל בעקבות כך לירידה בעמלה לבתי העסק (הצרכנים). לאחר מספר רבעונים שבה נרשמה עליה ברווחיות הסליקה, הרבעון האחרון אולי מסמן כיוון חדש בו מגזר הסליקה של חברות כרטיסי האשראי חווה ירידה ברווחיות כתוצאה מירידת העמלה הצולבת שהתגלגלה בחלקה גם לבתי העסק.
מנגד, מגזר ההנפקה, שכולל עמלות תפעוליות ומתן אשראי צרכני, רשם עליה של 18% ברווחיות שלו. אך בחברות כרטיסי האשראי יודעים שבקרוב גם זה עלול להשתנות. לפני כחודש, פרסם הפיקוח על הבנקים טיוטת חוזר שמטרתה לצמצם את מספר העמלות שגובות חברות כרטיס האשראי ובין היתר לבטל את עמלת חיוב נדחה. בלאומי קארד לא מציינים את הערכות לפגיעה בהכנסות החברה, אך חברת כרטיסי האשראי, ויזה כאל, שפרסמה את דוחותיה בשבוע שעבר העריכה כי אם הטיוטה תאושר, הכנסותיה יפגעו ב-30 מיליון שקל. על פי הערכות בחברת לאומי קארד מדובר בסכום דומה.
"התוצאות העסקיות משקפות המשך גידול בפעילויות הליבה העסקית של החברה", ציין מנכ"ל החברה, חגי הלר. "עם זאת, ניתן להבחין בשיעורי צמיחה מתונים יותר לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בין היתר בשל תזמון תקופת הקניות של חג הפסח אשר חל השנה ברבעון השני, בשונה מהשנה שעברה בה הוא חל ברבעון הראשון". עוד הוסיף הלר כי "השינויים הרגולטוריים והתחרותיות הגוברת בענף, מחייבים אותנו להמשיך ולהשקיע בהרחבת מגוון הצעות הערך לכלל לקוחותינו".