מגדל: חברת הביטוח היחידה שדיווחה על ירידה בשווי העסקים החדשים שלה
חברת הביטוח שבשליטת שלמה אליהו רשמה עלייה של 21% ברווח הכולל ברבעון ל-250 מיליון שקל בזכות רווחי ההשקעות. תוצאות הביטוח הכללי והבריאות נפגעו מעלייה בתביעות. הערכת השווי של העסקים החדשים נחתכה ב-11%
חברת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו מסכמת את הרבעון הראשון של 2014 עם רווח כולל של 250 מיליון שקל. מדובר בעליה של 21% לעומת הרווח ברבעון המקביל אשתקד אך עלייה זו היא תולדה של התשואות בשוק ההון ופחות בגלל פעילות הליבה.
הרווח הכולל בתחום החיסכון ארוך הטווח הוא זה שסייע לרווח הכולל. הרווח בתחום עמד על 332 מיליון שקל, עליה של 28% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. למעשה רק בזכות הרוח הגבית של שוק ההון שאפשרה למגדל, חברת ביטוחי המנהלים הגדולה בישראל, לגבות דמי ניהול משתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים בהיקף גבוה מהרבעון המקביל אשתקד (214 מיליון שקל ברבעון לעומת 169 מיליון שקל ברבעון המקביל) וכן תשואות גבוהות יותר על תיק הנוסטרו לעומת הרבעון המקביל, נרשמה העלייה ברווח.
לעומת זאת, בתחומי הביטוח הכללי וביטוחי הבריאות נרשמה הרעה בתוצאות. מבחינת פעילות הליבה בתחום ביטוחי החיים מגדל מדווחת בהגינות כי נרשמה "ירידה ניכרת במכירות החדשות בביטוחי המנהלים לעומת הרבעון המקביל אשתקד. זאת בעיקר לנוכח הרפורמה במקדמי הקצבה שנכנסה לתוקף בשנת 2013 לפיה לא ניתן לשווק תכניות ביטוחי חיים עם מקדמי קצבה מובטחים".
העלייה ברווח בתחום החיסכון ארוך הטווח מגיעה למרות שבמהלך הרבעון נרשמה הפרשה להגדלת עתודות בביטוחי החיים של 74 מיליון שקל לפני מס כתוצאה מסביבת הריבית הנמוכה המקשה להשיג תשואות הולמות לעתודות ביחס להתחייבות למבוטחים.
למעשה מגדל היא חברת הביטוח היחידה מבין ארבע חברות הביטוח שכבר הספיקו לדווח על תוצאותיהן (כלל, הראל והפניקס) שמדווחת על ירידה בשווי העסקים החדשים שלה. מידי שנה מפרסמות חברות הביטוח הערכת שווי לתיק הקיים ולעסקים החדשים שנכנסו במהלך השנה. מגדל מדווח כי שווי העסקים החדשים ב-2013 עמד על 568 מיליון שקל, ירידה של 11% לעומת 2012.
הירידה בשווי מגיעה בגלל ירידה של 15% בשווי תיק ביטוחי החיים והבריאות ההסבר לכך טמון ברפורמה בדמי הניהול שחתכה את תקרת דמי הניהול בביטוחי המנהלים החל משנת 2013 וכן ביטול האפשרות לשווק ביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח החל מאותה שנה. מגדל היא בין החברות הבודדות ששקללו את השלכות הרפורמה במלואן ובכלל זה יכולתן להגביר את התחרות בתחום החיסכון ארוך הטווח, ולהביא להורדת דמי ניהול במכירות החדשות.
מנגד, בתיק הקיים של ביטוחי המנהלים ישנה עליית ערך של שווי התיק הקיים בחיסכון ארוך הטווח וביטוחי הבריאות שנאמד ב-10.2 מיליארד שקל, עליה של כ-10% לעומת 2012, בין השאר כתוצאה משיפור ביכולת שימור התיק על רקע חוסר רצון של מבוטחים לוותר על המקדם המובטח שברשותם חרף דמי הניהול הגבוהים שהם משלמים. יתר חברות הביטוח בחרו להתעלם בשלב זה מהשלכות הרפורמה במקדמי הקצבה בטענה כי קשה להן כרגע לשקלל את ההשלכות שלהן על עסקי החברה.
הרווח הכולל לפני מס בתחום הביטוח הכללי הסתכם ברבעון ב-39.1 מיליון שקל לעומת 49.6 מיליון שקל ברבעון המקביל, וזאת חרף העלייה ברווחים מהשקעות. במגדל, המנוהלת על ידי עופר אליהו, מודים כי בביטוח הכללי נרשמה ירידה ניכרת בתוצאות החיתומיות (עודף פרמיות שנגבו על תביעות ששולמו) לעומת הרבעון המקביל אשתקד. זאת בעיקר בתחום ביטוח החבויות בעקבות מגמת החמרה בניסיון התביעות שהובילה לגידול בהערכה האקטוארית של התביעות התלויות בענפי ביטוח צד ג' ואחריות מעבירים.
בביטוחי הבריאות נרשם רווח כולל לפני מס של 10.5 מיליון שקל, ירידה של 64% לעומת הרבעון המקביל, בשל עלייה בהיקף התביעות בתחום ההוצאות הרפואיות, בעיקר השתלות וביטוח סיעודי.