$
בורסת ת"א

סלינגר מסלימה את הקרב נגד חבילת השכר לאייל לפידות

המפקחת על הביטוח זועמת על התנהלות הפניקס בדרך לאישור תנאי העסקתו של המנכ"ל. סלינגר זימנה את הדירקטורים לפגישה שבה יידרשו להסביר את ביצוע ההעלאה הרטרואקטיבית בשכר הבסיס שלו כדי שיתאים להוראותיה. עוד היא דורשת הבהרות על הפסקת העסקתו של יו"ר החברה

רחלי בינדמן 09:0828.05.14

אם מנכ"ל הפניקסאייל לפידות חשב שסאגת השכר שלו נמצאת מאחוריו, וכי חבילת השכר המעודכנת שמבקשת הפניקס לאשר לו בעלות של 10 מיליון שקל בשנה עונה לדרישות המפקחת על הביטוח, מתברר שהוא טעה, ובגדול. במשרדי הנהלת חברת הביטוח במגדלי הוורד בגבעתיים כבר התרגלו באחרונה לקבל מכתבים מאגף שוק ההון במשרד האוצר. אלא שאתמול הגיע מכתב חריף מהרגיל.

 

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר הודיעה לדירקטוריון הפניקס בראשות ד"ר משה ברקת, שהודיע אתמול כי יסיים את הקדנציה שלו באוקטובר הקרוב, כי היא דורשת לקבל לידיה את כל הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון, ישיבות ועדת התגמול וישיבות ועדת האסטרטגיה שנגעו לאישור מדיניות התגמול של בכירי הפניקס ולחבילת השכר החדשה של המנכ"ל לפידות.

 

אבל סלינגר לא הסתפקה בכך. היא גם דורשת מחברי דירקטוריון הפניקס, בהם הדירקטורים החיצוניים רוני מליניאק ותמיר אגמון, אסי ברטפלד (המכהן גם כמנכ"ל קבוצת דלק, בעלת השליטה), ישראל קז, ליאורה פרט לוין, עומר שחר ואבי הראל, להגיע למשרדה בתחילת שבוע הבא כדי שיוכלו להסביר לה, פנים אל פנים, את מנגנון קבלת ההחלטות שקדם לאישור השכר המעודכן של לפידות.

 

עוד דורשת סלינגר לקבל פרטים בדבר ההחלטה שלא לחדש את הסכם ההעסקה של היו"ר, החלטה שלטענת הפניקס, התקבלה בהסכמה של שני הצדדים, והגיעה, על רקע כוונתו של בעל השליטה יצחק תשובה, למכור את השליטה בהפניקס בתקופה הקרובה בצל מסקנות ועדת הריכוזיות. מנגד, גורמים בענף העריכו כי עזיבתו של ברקת את התפקיד נעשתה, בין היתר, על רקע חילוקי דעות באשר לתנאי העסקתו והקושי לאשר אותם עם הרגולציה ההולכת ומתהדקת בענף.

 

שלילת הטבות המס

רק לאחרונה הודיע שר האוצר יאיר לפיד כי יזמן אליו לפגישות דירקטורים שיאשרו למנהלים בגופים פיננסיים (בנקים וחברות ביטוח) שכר בעלות שנתית גבוהה מ־3.5 מיליון שקל. זאת לאחר שהצהיר לפני כחודש כי בכוונתו לשלול הטבות מס ביחס לשכר בכירים בגופים פיננסיים שיעלה על 3.5 מיליון שקל ובכך סימן סוג של תקרה רעיונית לשכר ראוי לטעמו של מנהלים בגופים אלו.

 

אתמול פרסמה הפניקס את חבילת השכר המעודכנת שבכוונתה להעניק ללפידות, בכפוף לאישור בעלי מניות המיעוט באסיפת בעלי המניות שתתקיים בסוף יוני. זאת לאחר שהפניקס מנסה ללא הצלחה כבר כמעט שנה להביא לאישור בעלי המניות הסכם העסקה מחודש ללפידות שהסכם העסקתו פקע באפריל האחרון. במקור ביקשה הפניקס להעניק ללפידות שכר בעלות שנתית מקסימלית (בכפוף לעמידה ביעדים) של כמעט 15 מיליון שקל, ולאחר שינויים שנאלצה לבצע בהסכם ההעסקה על רקע הסתייגויות של חברת הייעוץ אנטרופי (הממליצה לגופים המוסדיים המחזיקים במניות הפניקס כיצד להצביע) התכווצה חבילת השכר המבוקשת בהדרגה. אלא שהמכה החמורה ביותר שספגה חבילת השכר המבוקשת הגיעה בעקבות הוראות שפרסמה סלינגר לפני חודש ביחס לשכר בכירי ענף הביטוח שהגבילו את גובה המענקים והבונוסים לאותם מנהלים ללא יותר מ־100% משכר הבסיס. 

 

אייל לפידות אייל לפידות צילום: אבי ולדמן

 

הפניקס ביקשה במקור לאשר ללפידות שכר בסיס של 3.8 מיליון שקל בשנה שלו עשויים להתווסף מענקים במזומן וחבילת מניות בהיקף של כמעט 11 מיליון שקל נוספים (כמעט פי שלושה משכר הבסיס). טיוטת ההוראה של סלינגר כללה תחילה אפשרות לתת במצבים חריגים בונוסים של עד 150% משכר הבסיס, אך לאחר שראתה את פרשנות הפניקס, שהפכה את החריג שלה לכלל ביחס לשכרו של לפידות, הגדירה סלינגר בהוראות הסופיות תקרה מקסימלית לבונוסים של 100% משכר הבסיס. למעשה, סלינגר לא היתה שבעת רצון מהתנהלות דירקטוריון הפניקס ביחס לאישור שכרו של לפידות לאורך כל הדרך, ואף הביעה את מורת רוחה מכך בשיחות טלפוניות שקיימה עם היו"ר ברקת וכן במסגרת מכתבים שנשלחו מלשכתה אל חברת הביטוח.

 

סלינגר מזהירה מראש

אין זו הפעם הראשונה שהפיקוח והפניקס לא רואים עין בעין את סיגיית שכרו של המנכ"ל. כבר בדצמבר אשתקד ועוד בטרם פרסום טיוטת ההוראה, שלח דרש סגנה של המפקחת, פיני שחר, הסברים על אישור שכר בעלות מקסימלית של כמעט 15 מיליון שקל ללפידות בזמן שהדירקטוריון היה מודע לכך שאגף שוק ההון שוקד על פרסום הוראות המגבילות את שכר הבכירים ברוח הוראות מקבילות שפורסמו זה מכבר על ידי המפקח על הבנקים, ושהשכר המבוקש של לפידות לא עולה עמן בקנה אחד.

 

במרץ האחרון, לאחר פרסום טיוטת ההוראות של סלינגר, שלחה המפקחת מכתב ליושבי ראש כל חברות הביטוח ובהם יו"ר הפניקס, ובו דרשה מהם לעצור את אישורי שכר הבכירים עד לפרסום ההוראה הסופית כחודש לאחר מכן. סלינגר שלחה את המכתב לאחר שזעמה על כוונת הפניקס להביא לאישור בעלי המניות חבילת שכר מעודכנת ללפידות בגובה של כ־12.68 מיליון שקל שלכאורה עלתה בקנה אחד עם הוראותיה. זעמה של סלינגר על חבילת השכר "המוקטנת" נבע משתי סיבות.

 

ראשית, במקור ביקשה הפניקס להעניק ללפידות שכר בסיס בעלות שנתית של 3.68 מיליון שקל, אך משהבינו בדירקטוריון כי סלינגר דורשת יחס של לא יותר מ־150% בין שכר הבסיס לבונוסים, פשוט הלכו והגדילו בדיעבד את שכר הבסיס המבוקש ל־5 מיליון שקל. בחדרי חדרים טענה סלינגר כי הבהירה היטב למנהלי חברות הביטוח ששינוי בדיעבד של שכר הבסיס לצורך התאמת היחס לדרישותיה לא יהיה מקובל עליה. שנית, סלינגר הגדירה את יחס הבונוס של 150% כחריג בלבד, ואילו בהפניקס התעלמו לחלוטין וראו בחריג את הכלל. על פי הערכות, זו גם הסיבה שסלינגר הוציאה את המכתב ליושבי ראש הדירקטוריונים לעצור את אישור השכר עד להוצאת ההוראות הסופיות.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

לכאורה, חבילת השכר המעודכנת של לפידות כפי שפורסמה אתמול עולה בקנה אחד עם הוראותיה של סלינגר כיוון שעלות שכר הבסיס של לפידות תעמוד על 5 מיליון שקל בשנה, והבונוסים והמענקים ההוניים לא יעלו על 5 מיליון שקל נוספים, ולא יעברו את היחס של 100% בין השכר לבונוסים. אלא שעל פי הערכות, סלינגר עדיין אינה שבעת רצון מהשינוי הרטרואקטיבי שבוצע בשכר הבסיס של לפידות — מ־3.8 מיליון שקל ל־5 מיליון שקל כדי לאפשר הגדלת היקף הבונוסים.

 

בסביבת דירקטוריון הפניקס אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הם חשים בנוח עם אישור שכרו של לפידות: "מי שהוביל את כל הליך אישור השכר של לפידות ומדיניות התגמול של בכירי הפניקס היתה ועדת התגמול שהורכבה מהדח"צים. הדירקטוריון עצמו ייעץ והנחה אבל את ההחלטות קיבלה ועדת התגמול. מבחינתנו, היה נכון לאשר לאייל את חבילת השכר המקורית של 14.6 מיליון שקל, אבל על רקע הערות בעלי המניות ובגלל הוראות הפיקוח החבילה הופחתה כמעט בשליש".

 

לפידות חש רדוף

בסביבת הדירקטוריון התייחסו אתמול גם לחוסר שביעות הרצון של סלינגר מהשינוי בדיעבד של שכר הבסיס של לפידות כדי להתאים ליחס השכר הקבוע והבונוסים שהציבה. "ברגע שההוראות החדשות של סלינגר יצאו, כל כללי המשחק השתנו וניתן היה לפתוח מחדש את חבילת השכר ולבנות אותה שוב. הרי לא ייתכן שלו עלות שכר הבסיס השנתי של לפידות היתה 2 מיליון שקל, אז תחת ההוראות הוא היה זכאי לשכר שנתי כולל בונוסים בעלות של 4 מיליון שקל בלבד, שמהווה שליש מהשכר של כל המנכ"לים המקבילים לו במערכת".

בסביבתו של לפידות עצמו קיימת תחושת אי־נוחות גדולה ותחושת רדיפה מצד הפיקוח, שכאילו הפך את חבילת השכר שלו כמקרה מבחן. רק באחרונה דווח כי עלות השכר של מקבילו לתפקיד, מנכ"ל כלל איזי כהן, עמדה ב־2013 על 13.3 מיליון שקל. עלות שכרם הכוללת של שני המנהלים המשותפים בהראל, מישל סיבוני ושמעון אלקבץ, עמדה על 17.3 מיליון שקל ב־2013 (8.6 מיליון שקל לכל אחד), ואילו עלות שכרו של רביב צולר, מנכ"ל ביטוח ישיר, עמדה ב־2013 על 11.9 מיליון שקל. זאת בזמן שהתוצאות של הפניקס במונחי תשואה על ההון היו הטובות ביותר בענף הביטוח ב־2013, וכי אין חולק על כך שלפידות ביצע השבחה מהותית בקבוצת הפניקס וכי בעל השליטה ויתר בעלי המניות זקוקים לו בהובלת מכירת השליטה.

 

יודגש כי בניגוד ללפידות שצריך לחדש את הסכם העסקתו תחת מגבלות תיקון 20 לחוק החברות כך שעליו להביא את השכר לאישור בעלי מניות המיעוט, יתר מנהלי חברות הביטוח הגדולות הצליחו לאשר לעצמם שכר ערב כניסת תיקון 20 לתוקף בסוף 2012. ביחס להוראות החדשות של סלינגר, ניתנת לחברות הביטוח שמנהליהן כבר אישרו את שכרם, אפשרות להתאים עצמן למגבלות ההוראות בטווח של השלוש השנים הקרובות, פריבילגיה שאין ללפידות.

 

ירידה ברווח הכולל

ובתוך כל המהומה על שכרו של המנכ"ל פרסמה אתמול הפניקס את דו"חות הרבעון הראשון של 2014, שמציגים ירידה של 22% ברווח הכולל לעומת הרבעון המקביל, ל־225 מיליון שקל. עיקר הירידה ברווח מיוחס לרווח חד־פעמי של 72 מיליון שקל לפני מס שנרשם ברבעון המקביל, שנוצר מעסקת החלפת מבטח משנה בתחום הבריאות. למרות הירידה, עדיין מדובר ברווח כולל המשקף תשואה להון של 24.5%, רווח גבוה אף יותר מהמתחרה הגדולה יותר כלל, שהסתפקה ברווח של 200 מיליון שקל ברבעון.

הרווח הכולל לפני מס בתחום הבריאות הסתכם ברבעון ב־33 מיליון שקל, ירידה של 91 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל. גם הרווח בתחום ביטוח החיים והחיסכון ארוך הטווח נשחק לעומת הרבעון המקביל ב־15 מיליון שקל לפני מס ל־119 מיליון שקל. זאת, חרף גביית דמי ניהול משתנים בפוליסות ביטוחי המנהלים גבוהים יותר שנגבו ברבעון — 93 מיליון שקל לעומת 37 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההסבר לכך טמון בהגדלת ההתחייבויות הביטוחיות על רקע סביבת הריבית הנמוכה שמקשה על השגת תשואה שתהלום את ההתחייבויות בתיק הביטוח. מנגד, המדד הנמוך תרם לירידה של 23 מיליון שקל בהוצאות המימון לעומת הרבעון המקביל, ל־10 מיליון שקל בלבד.

 

מה דעתך על מניית הפניקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הפרמיות שהרוויחה הפניקס ברבעון הסתכמו ב־1.9 מיליארד שקל, עלייה של 5.2% לעומת הרבעון המקביל. עיקר העלייה מיוחס לזינוק בשיעור של 27.8% בפרמיות בביטוחי חיים, כתוצאה ממכירות חדשות, שהגיעו בין השאר בסוף 2012, רגע לפני ביטול היכולת לשווק ביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח. בהפניקס גם מתייחסים לכך ששיעור הפדיונות בביטוחי המנהלים ירד משיעור של 2.74% מסך הנכסים ברבעון המקביל ל־2.16% ברבעון, בין השאר על רקע איסור שיווק מקדם הקצבה וחוסר הרצון של חוסכים שברשותם ביטוחי מנהלים עם מקדם מובטח לוותר עליו. הרווח הכולל במגזר ביטוח כללי הסתכם ב־94 מיליון שקל לעומת 88 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

הערך הגלום של עסקי הפניקס המהווה סוג של הערכת שווי לפעילות החיסכון ארוך הטווח והבריאות עמד ב־2013 על 6.35 מיליון שקל, עלייה של 16% לעומת 2012. ערך העסקים החדשים ב־2013 עמד על 386 מיליון שקל, עלייה של 15% לעומת שווי העסקים החדשים ב־2012.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x