הישראלים במרקסטון נלחמים נגד דילולם
המוסדיים בודקים את חוקיות הדרישה להזרמת כסף לקרן והאם ניתן למנוע את דילול אחזקותיהם אם לא יזרימו לה 8 מיליון דולר
הגופים המוסדיים המושקעים בקרן מרקסטון בוחנים את צעדיהם המשפטיים, על רקע דרישת הנהלת מרקסטון שכל המשקיעים יזרימו עוד 95 מיליון דולר לתוך הקרן. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת המוסדיים הישראליים לבחון אם הדרישה להזרמת הכסף בכלל חוקית, ואם היא תצא לפועל — האם ניתן למנוע את דילול אחזקותיהם במידה שהם לא יזרימו את חלקם (סכום של כ־8 מיליון דולר).
ברמה התיאורטית, אם המשקיעים הישראלים יחליטו לא להעביר את חלקם בעוד המשקיעים האמריקאים כן יזרימו כסף לקרן, המוסדיים הישראליים עלולים להיות מדוללים כמעט לחלוטין או בעצם לאבד את אחזקותיהם בקרן, שכרגע לא שוות הרבה.
המשקיעים הישראלים בוחנים כעת אם יש אפשרות למנוע את דילול אחזקותיהם ולו באופן חלקי, במצב שבו המשקיעים הזרים יזרימו את חלקם. במצב כזה למשקיעים הישראלים עשוי להיות אינטרס שהמשקיעים הזרים כן יבצעו את הזרמת הכספים, שעשויה לשפר את מצבה הפיננסי של הקרן ולסייע לה לממש את השקעותיה הנותרות במחיר ראוי, ובכך לייצר פוטנציאל רווח עתידי למשקיעי הקרן.
המוסדיים הישראליים התחייבו בעת הקמת הקרן (2004) להשקיע כ־100 מיליון דולר במרקסטון לצד התחייבות של 700 מיליון דולר נוספים שהגיעה מצד משקיעים זרים, בעיקר קרנות פנסיה אמריקאיות. עד כה הזרימו המשקיעים כ־85% מהתחייבות ההשקעה שלהם, ולקרן יש לכאורה זכות לדרוש את יתרת סכום ההתחייבות.
רק לפני כשבוע הוציא רון לובש, מנהל קרן מרקסטון, מכתב למשקיעים ובו הוא מבקש מהם להזרים את יתרת ההתחייבות, בהיקף של 95 מיליון דולר לפי חלקם היחסי. זאת במטרה לסייע לקרן להקטין את רמת המינוף הגדולה שבה היא נמצאת, שמגדילה את איום ההשתלטות מצד הגופים המלווים על השקעות הקרן. כך, למשל, הקרן לקחה הלוואת ענק מדויטשה בנק בהיקף של 250 מיליון שקל, היא מחזיקה בחוב של חצי מיליארד שקל לבנקים ולגופים מוסדיים דרך חברת פנומנל, שדרכה היא שולטת בבית ההשקעות פסגות, וגם שעבדה נכסים לקרן פורטיסימו.
המוסדיים הישראליים המשקיעים בקרן, בהם כלל, הפניקס, מנורה, עמיתים ובנק הפועלים, שכרו את שירותי משרד עורכי הדין שטיינמץ הרינג גורמן, ופנו באמצעותם לממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה כדי שיאשר להם לקיים פגישות ולתאם עמדות באשר להתנהלותם מול הנהלת הקרן.