$
שווקי חו"ל

ניקוי אורוות או ניסיון השתלטות? קרן ION רוצה להדיח את מייסד ויו"ר אורבוטק

מלבד יוחאי ריכטר, בקרן מעוניינים להיפטר מ־3 חברי דירקטוריון נוספים. המניה נפלה ב־43% בעשור האחרון

ניר צליק 18:1110.06.14

קרן ION האמריקאית מנסה לעשות מהפיכה בדירקטוריון אורבוטק(ORBK), ולהדיח את היו"ר ואחד ממייסדי החברה - יוחאי ריכטר. כך על פי דיווח שהוגש שלשום בלילה לרשות ני"ע האמריקאית. הקרן הוקמה על ידי יוצאי UBS יונתן האפט וסטיבן לוי, ומחזיקה ב־6.2% ממניות אורבוטק. אם הקרן אכן תצליח להדיח את ריכטר יהיה מדובר ברעידת אדמה, מאחר והוא כאמור אחד מהמייסדים וכיהן כמנכ"ל בין השנים 1992–2006.

במכתב שנשלח לדירקטוריון אורבוטק ולהנהלה, בקרן מביעים דאגה מכך שביצועי החברה אינם מספקים לאורך זמן ונובעים מכך שהדירקטוריון "חלש ומבוצר". בקרן ION דורשים שבכל רבעון שני ורביעי ייבחן מבנה ההון של החברה, מדיניות הדיבידנד ומדיניות הרכישה החוזרת של המניות. לבסוף, בקרן מעוניינים שהדירקטוריון יעכב את אסיפת בעלי המניות (שיועדה ל־10 ביולי) כדי לאפשר למשקיעים לבחון את ההצעות החדשות.

 

בקופת המזומנים של אורבוטק היו 212 מיליון דולר בסוף הרבעון הראשון, 33% משווי השוק של החברה. לטענת הקרן, מדובר בנתון גבוה מדי וצריך להגביר את הרכישה העצמית או לחלק דיווידנד. לפי הקרן, למרות שאורבוטק כנראה מתכננת לרכוש חברה עדיין ניתן להגדיל את תוכנית הרכישה העצמית ל־100 מיליון דולר במקום 30 מיליון דולר כיום.

 

אשר לוי, מנכ"ל אורבוטק אשר לוי, מנכ"ל אורבוטק

 

בניגוד לחלק מהמקרים בהן קרנות מציבות מועמדי קש לדירקטוריון, ניתן לראות כי המועמדים שבקרן ION מציעים הם רבי זכויות: גבי זליגסון, מנכ"ל קורנית שמכיר את תעשיית ציוד הבדיקה לענף השבבים מעברו כמנכ"ל נובה מכשירי מדידה; רוני קנת', מייסד וולטייר שנמכרה למלאנוקס; ציפי קגן שבעבר כיהנה כסמנכ"לית הכספים של רדוויז'ן וסרגון; ויונתן קולודני, מנכ"ל ג'רדין אחזקות, בעלת השליטה בכתר פלסטיק. בקרן מעוניינים שיו"ר הדירקטוריון לא ימשיך בתפקידו, כמו גם אליעזר טוקמן (מנכ"ל סימנס ישראל), מיכאל אנחל ויוסף טנא.

 

קובי ריכטר החזיק 4% באורבוטק והגדיל את אחזקותיו ל־7.3% כשרכש 1.2 מיליון מניות במחיר של 10 דולר למניה. המחיר הנוכחי עומד על 15.5 דולר ומשקף לריכטר רווח של 6.5 מיליון דולר על הרכישה שביצע ב־2009. שווי אחזקותיו של קובי ריכטר עומד על 47 מיליון דולר, ושווי האחזקות של אחיו יוחאי עומד על 20 מיליון דולר.

 

בקרן מציינים שמחיר מניית אורבוטק נפל ב־43% בעשור האחרון, זאת בהשוואה לעלייה של 104% ב־S&P 500 ו־133% בנאסד"ק. "אנחנו מאמינים שהסיבה העיקרית להרס הערך לבעלי המניות היא בגלל דירקטוריון החברה בלבד", טוענים בקרן. בנוסף, ב־ION מציינים שנפגשו עם דירקטוריון אורבוטק ושהדירקטורים טענו כי "דירקטוריון אורבוטק הוא מהממוקדים ביצירת ערך לבעלי המניות", אך למרות זאת לא ניתנה תשובה מספקת לשאלה שהעלו חברי הקרן – מדוע אורבוטק לא ייצרה ערך לבעלי המניות בעשור האחרון.

 

 

לפי הקרן, "הבעיה בדירקטוריון שהוא מורכב מאנשי פנים שכיהנו בו זמן ארוך, שמוגנים מהמבנה הקפוא של הדירקטוריון. יוחאי ריכטר מכהן בדירקטוריון עם אחיו בפעם השלישית מאז 2012, אחרי שכיהן בחברה בתחילת שנות התשעים ובסוף שנות התשעים. ממוצע הכהונה של דירקטורים בחברה הוא 13 שנה, הרבה מעל הממוצע ב־S&P 500 שעומד על 8.6 שנים, כאשר שלושה חברי דירקטוריון כיהנו מעל 20 שנה, ושבעה חברי דירקטוריון הועסקו בעבר באורבוטק".

 

בקרן גם רוצים לשנות את מבנה הדירקטוריון כך שבכל שנה יועמדו כל הדירקטורים לבחירה מחדש, ולא רק שליש מהם. אורבוטק סירבה בטענה שחברות ישראליות אינן מורשות לייסד "גלולת רעל" שתמנע השתלטות עוינת, ולכן הם מעדיפים מבנה שלא יאפשר להדיח את כל הדירקטורים במקביל, כדי למנוע השתלטות על החברה.

 

בתגובה לכך, חברי הקרן שאלו את הדירקטוריון כמה השתלטויות עוינות היו במגזר הטכנולוגי בעשור האחרון וכמה בישראל, ובכך רמזו שכמעט ואין השתלטויות עוינות במגזר הטכנולוגי. כדי לאשר את השינוי הקרן תצטרך רוב של 75% והסיכוי לכך אינו גבוה. מאורבוטק נמסר בתגובה: "החברה נמצאת בקשר שוטף עם כל בעלי המניות שלה, לרבות ION, מתוך ראיית טובת החברה והאינטרסים של כלל בעלי מניותיה בהווה ובטווח הארוך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x