$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

הבוחשים בקלחת ההסדר בסקיילקס

בעלי החוב נגד בן־דב, בן־דב מול שותפו לשעבר בטאו, לוקסנבורג עם מי שהיה יד ימינו של בעל השליטה. בעלי העניין בסקיילקס שופכים עוד ועוד שמן למדורה כדי לקבל את החלק שלהם

גיל קליאן 08:2918.06.14

מאז מינוי נציגות האג"ח הלא מובטחות של סקיילקסאתמול רק מתרבים סימני השאלה סביב הנציגים הבוחשים בקלחת, שהופכת לצפופה ורותחת. לנציגות מונו בעל השליטה בחברת לפידות יעקב לוקסנבורג, מנהל ההשקעות של לפידות אמיר תירוש, והדר שמיר, השותף לשעבר של אילן בן־דב המייצג את בעלי החוב ומחזיק באג"ח של החברה.

 

לוקסנבורג, שמבטיח להשיב את האמון בסקיילקס, גייס למשימה את יד ימינו לשעבר של בן־דב יוסי ארד, שגם בידיו אג"ח של סקיילקס. מכיוון בעל השליטה, אילן בן־דב, נשמע בעיקר שקט, שלא עוזר לפזר את הערפל סביב האינטרסים של הצדדים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי נציגות האג"ח המובטחות צפויה להתחיל בקרוב לפעול למימוש הבטוחות – מניות פרטנר. אסיפה בעניין מתוכננת בשבוע הבא, ואם המהלך יתממש, הוא יפגע מהותית במחזיקי מניות סקיילקס.

 

לשמיר אחזקות לא מבוטלות באג"ח של סקיילקס, בעיקר אחזקה של 8.3% באג"ח מסדרה 1, שמייצגות חוב של יותר מ־14 מיליון שקל. אבל שמיר מחזיק גם בקשרי עבר עם בעל השליטה בן־דב. עד 2007 היה שמיר מבעלי השליטה בחברת ההשקעות גילאון, שהשקיעה 5 מיליון שקל של טאו תשואות של בן־דב בספטמבר 2005. גילאון גם היתה שותפה של טאו תשואות בחברת החיתום שלה.

 

מאז מכר שמיר את גילאון לארקדי גאידמק, וכיום היא בשלבים סופיים של הסדר אג"ח משל עצמה. בשיחה עם "כלכליסט" טען אתמול שמיר כי כבר אין לו שום קשר לגילאון, ולכן אין ניגוד עניינים בתפקידו. במינוי הנוכחי אמור שמיר לייצג את האינטרסים של בעלי החוב, שעשויים להיות שונים מאלה של בן־דב. כיצד יצליח לבצע את התפקיד אם הוא כרוך עם בן־דב בקשרים עסקיים?

 

"החברה נמכרה ב־2007 ואין שום קשר, אין שום ניגוד עניינים", אמר שמיר. כשנשאל אם דיווח על קשרי העבר שלו לעורכי הדין המייצגים את בעלי האג"ח בעת מינויו, אמר: "אין לזה רלבנטיות כי זה קרה 6 שנים אחורה".

 

אילן בן דב אילן בן דב צילום: אוראל כהן

 

בשיחה עם "כלכליסט" נשמע אתמול בן־דב כמי שהשלים עם גורלו של אובדן השליטה במפעל חייו העסקי לטובת בעלי האג"ח. "החברה שייכת לבעלי המניות ובעלי החוב שלה", אמר. "אם בעלי החוב מחליטים שיש אירוע שמאפשר להם לקחת את המניות — אני מכבד זאת, והבטחתי לעזור ככל יכולתי. בכל מקרה אני עובד בהתנדבות, אמשיך לעזור להם כמה שאני יכול. החברה הזמינה אותם למנות דירקטורים מטעמם, מה יותר מזה? בשנתיים האחרונות הקטנתי את החוב ב־2.7 מיליארד שקל, ושילמתי ריביות ב־200 מיליון שקל. אין לזה אח ורע בישראל. רוב רובו של החוב של סקיילקס שולם".

 

לכאורה העסק פשוט. בן־דב הוא משרת תמים של בעלי החוב, ונתון כחומר בידיהם. אבל המציאות הרבה יותר מורכבת. להעברת השליטה בסקיילקס השלכות מול סמסונג העולמית. מהלך כזה מספק לענקית הקוריאנית עילה להפסקה מיידית של הסכם ההפצה של סקיילקס למכשירי סמסונג בישראל. ההסכם הוא הנכס היחיד של סקיילקס, ואם בעלי האג"ח המבוטחים יממשו את הבטוחה שלהם הם יחסלו את הנכס השני בחשיבותו של סקיילקס - האחזקות בפרטנר.

 

בענף מעריכים כי לאור הבעיות בין סמסונג לסקיילקס האחרונה נערכת לתביעות נזקים. אולי אלה יביאו עוד כמה שקלים לבעלי החוב. כאן קיימת חשיבות נוספת בשימור החוזה מול סמסונג, ולו רק כדי שזו לא תטען שהסכסוך שלה הוא מול הבעלים הקודמים בלבד, ולא עם בעלי החוב, שהפכו בינתיים לבעלים החדשים של סקיילקס.

 

במידת מה, לצלע השנייה בנציגות האג"ח הלא מובטחות, יעקב לוקסנבורג, אינטרסים כמעט חופפים לשל בן־דב. לוקסנבורג דיווח כי באמצעות לפידות שבשליטתו הוא מחזיק 14% מאג"ח ז', 21% באג"ח ח' ו־18.8% מאג"ח ט'. השאלה לגבי היקף אחזקתו באג"חים של החברה־האם סאני נותרה ללא מענה. שלשום בתשובה לשאלת "כלכליסט" הבטיחו בלפידות כי האינטרסים שלהם הם בסקיילקס, אבל אם ללוקסנבורג אחזקה גדולה באג"ח של סאני - התמונה מסתבכת.

 

יעקב לוקסנבורג יעקב לוקסנבורג צילום: אוראל כהן

 

כבעל אג"ח של סאני ולמעשה חלק מהבעלים שלה, ללוקסנבורג אינטרס דומה לזה של בן־דב — השארת סקיילקס פעילה לאורך זמן. אם החברה תעבור לבעלי האג"ח, היא לא תישאר חברה־בת של סאני. הסיבה פשוטה: בלי סקיילקס לסאני אין נכסים כלל, והסיכוי שלוקסנבורג יראה שוב חלק מהכסף שהשקיע באג"ח של סאני, הופך ללא קיים. עבור בן־דב, אם סקיילקס תמשיך לייצר רווחים עבור בעלי האג"ח והמניות, יש סיכוי שימשיך להיות בעל מניות מרכזי בה.

 

שחקן נוסף בסבך של סקיילקס הוא יוסי ארד, לשעבר מנכ"ל טאו תשואות ויד ימינו של בן־דב. ארד נחשב לילד פלא של שוק ההון, מי שנועד לשים את ה"תשואות" בטאו תשואות. אבל במקום לכבוש את השוק הגיעה טאו להקפאת הליכים ב־2012, וריסקה את החלום של השניים.

 

יש שמספרים כי מערכת היחסים בין ארד לבן־דב החמיצה באותה תקופה. ארד כיתת אז את רגליו ברחבי השוק והבטיח לבעלי החוב שעוד מעט בן־דב יפתח את הארנק ויכניס כסף לחברה — אך זה לא קרה. לפי אותם גורמים, ארד חש שתרם את שמו הטוב לבן־דב, אך לא זכה לגיבוי.

 

מעניין לאפיין את מידת הסכסוך, אם בכלל קיים עדיין, בין השניים. כיום ארד כרוך בסבך האינטרסים של החוב בסקיילקס כבעל אג"ח פרטי. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", באסיפת בעלי האג"ח שלשום היה קרוב ללוקסנבורג, שאיים לקחת מידי בן־דב את החברה. אם ארד עדיין מקורב לבן־דב, עמידתו לצד לוקסנבורג, שאמור לייצג את מחזיקי האג"ח הלא מובטחים, עשויה לאותת על כיוון מסוים.

 

מה דעתך על מניית סאני תקשורת:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בינתיים רק סטימצקי מקבל כסף מסקיילקס

אתמול בבוקר דיווחה סקיילקס כי אף שלא בטוח כי בעלי החוב שלה יקבלו את מלוא כספם, בעלי הבית של המשרדים שלה יקבלו את כספם במזומן ומראש. סקיילקס האריכה את הסכם השכירות שלה למשרדי המטה ברחוב בן ציון גליס 48 בפתח תקווה, לתקופה מתחילת יולי ועד סוף 2014.

 

החלק התמוה בהתקשרות מגיע בשלב תנאי התשלום. החברה דיווחה כי התשלום עבור כל חצי שנת השכירות ישולם מראש. מדוע זה תמוה? משום שסקיילקס עומדת בעיצומה של סערה סביב האג"ח שלה, מסוכסכת עם סמסונג הקוריאנית שמספקת לה זיכיון למכירת מכשירים ומהווה את מטה לחמה, וכלל לא בטוח שתמשיך להתקיים עד סוף 2014.

 

התשלום על משרדי החברה עומד על כ־400 אלף שקל בחוזה שמהווה הארכה לחוזה שכירות קודם מתחילת 2014. סקיילקס ממשיכה לשכור במחיר זהה להתקשרות הקודמת, אך צמוד למדד.

 

את הבניין משכירה לסקיילקס חברת עמוס ובנותיו השקעות ונכסים בע"מ, שלפי רשם החברות שייכת לערי ורחל סטימצקי. ערי סטימצקי חתום על הפיכת סטימצקי לרשת הספרים הגדולה בישראל, וכן על האקזיט של מכירתה לקרן מרקסטון תמורת 55 מיליון דולר ב־2005.

 

גורמים בנציגויות האג"ח אמרו אתמול כי יבחנו את ההתקשרות בהסכם. עם זאת הם ציינו כי לא סביר בעיניהם שהנציגות תכשיל את הארכת ההסכם, שכן בסופו של דבר יש צורך במשרדים שמהם תנהל החברה את פעילותה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x