לחימה: הזמן הטוב ביותר למצוא חניה בתל אביב
העליות הנאות האחרונות בשווקים מספרות סיפור של משק ישראלי בוגר ואיתן לנוכח רוחות המלחמה. אולם בצל העליות נמצאים מגזרים רבים שחווים טלטלה מתחילת מבצע צוק איתן. מגזרים שנפגעים מתיירים שמבטלים חופשות ומותירים בתי מלון בתפוסה נמוכה, משקי בית שלא יוצאים לשופינג וציבור שלא מרחיק מחוץ לעיר לרכוש מזון ברשתות דיסקאונט. כך מגיבות ללחימה מניות החברות המובילות במגזרים השונים
הבנקים לא מתרגשים מאפיזודות חולפות
הקלישאה שלפיה הבנקים משקפים את מצב המשק הישראלי יותר מכל חברה אחרת נכונה ורלבנטית גם כאשר בוחנים את מצב הבורסה הישראלית. הרעה במצב המשק עקב המצב הביטחוני משפיעה על שער המט"ח, על יכולת הלווים והעסקים להחזיר הלוואות ועל המסחר הבינלאומי והמשקיעים הזרים. כך נחשפים הבנקים, יותר מכל חברה אחרת, למצב הכללי בישראל. ואכן, עוד לפני שהוכרז רשמית על מבצע צוק איתן ביום שלישי בשבוע שעבר, המתיחות והידרדרות המצב עשו את שלהן ומדד הבנקים ירד ב־1.6% בתוך יומיים.
נראה שאחרי היומיים הראשונים השוק כבר התרגל למציאות החדשה, וביום שלאחר מכן מדד הבנקים מחק את הירידות ומאז המשיך לעלות. באופן כללי, מאז שהוכרז המבצע ועד אתמול, עלה מדד הבנקים ב־1.17% לעומת מדד ת"א־25 שעלה ב־1.34% ומדד ת"א־100 שעלה ב־1.31%. "השוק מנבא מה צפוי בתקופה הקרובה, ולפחות לפי המשקיעים הם לא רואים דרמה גדולה או הידרדרות במצב", אומר אנליסט הבנקים של אי.בי.אי, עדי סקופ. "כל עוד מעריכים שהכלכלה הישראלית תמשיך בפעילותה כרגיל בתום המצבע ולא תיפגע, לא נראה את המדדים יורדים. באופן כללי אפשר לומר כי השוק לא בפאניקה".
בשוק מעריכים כי אם המערכה תימשך ימים ספורים כמו בעמוד ענן, לא צפויה דרמה בבורסה שממילא מתורגלת במבצעים צבאיים. נקודת המפנה יכולה להגיע אם ציבור המשקיעים יבין שלא מדובר בעוד אפיזודה צבאית, אלא במבצע ממושך שיכול לקחת שבועות או חודשים. "במקרה כזה, ההשלכה על המשק כבר תהיה רצינית יותר ולכן מדד הבנקים יתנהג אחרת", אומר סקופ.
חברות הביטוח עוד מכסות ירידות
< מדד חברות הביטוח זינק אתמול ב־0.8%, כאילו הד הגראדים לא הגיע ללב תל אביב, עם זאת, מניות הביטוח שירדו בחוזקה בתחילת המבצע, טרם השיבו את הירידות, וסך הכל מתחילת המבצע איבד מדד הביטוח 1%. חברות הביטוח למעשה אינן חשופות לנזקים הישירים של הלחימה. את רוב נזקי הרכוש והנזקים בנפש מכסים מס רכוש וביטוח לאומי. חברות הביטוח מגיעות כשכבה שניה, כאשר הפיצוי שמשולם לא מכסה את כל עלות אובדן הרווחים. כאן נכנסות פוליסות ביטוח ייעודיות שמספקות השלמה לפיצוי של מס רכוש, אך היקפן מכלל הפעילות העסקית של חברות הביטוח זניח.
עיקר החשיפה של חברות הביטוח לאירועי הלחימה טמון בתיק ההשקעות שלהן, שכן כספי העמיתים וכספי הנוסטרו (ההון העצמי) מושקעים בשוק ההון, והם חשופים לתנודות בו. כספי העמיתים חשופים יותר לנכסים תנודתיים כמו מניות ואג"ח קונצרניות, וכספי הנוסטרו מושקעים באופן סולידי יחסית. כך מהווה תיק ההשקעות של חברות הביטוח, המנהל מאות מיליארדי שקלים, מעין אופציה על השוק.
כשהשוק עולה מניות הביטוח עולות יותר, וכשהשוק יורד הן יורדות יותר. בימים הראשונים ללחימה מדדי המניות והאג"ח הקונצרניות המקומיים ספגו ירידות, ואלה הובילו לירידה במניות חברות הביטוח המשקיעות בהן. אלא שכששוק האג"ח ושוק המניות החלו לרשום תיקון, מניות הביטוח הגיבו בעליות בהתאם. הירידות שחלו בכספי העמיתים והנוסטרו התמתנו על רקע חשיפה של תיק ההשקעות לחו"ל. בשורה התחתונה מניות הביטוח תלויות כמעט לחלוטין בתגובת השוק ובעיקר מגיבות לאירועים ולא מובילות את השינויים במדדים.
בשבוע שעבר התפרסם גם נתון שהשפיע על מניות חברות הביטוח, והוא שקצב האינפלציה בשוק המקומי צפוי להשאר נמוך. דבר זה מסייע לרווחיות של חברות הביטוח, שכן ההתחייבויות של חברות הביטוח לציבור המבוטחים שלהן הן צמודות מדד, ולכן אינפלציה נמוכה ממתנת את הצורך להפריש עתודות נוספות לשירות ההתחייבויות למבוטחים, ואף מרמזת על הורדת ריבית אפשרית שמשפיעה לטובה על הנכסים המגבים את ההתחייבויות.
התנועה בקניונים ירדה ב־30%, מניות החברות דווקא עולות
המבצע בעזה והחששות שמלווים אותו הרחיקו את הצרכנים מהקניונים, שבהם מדווחים על ירידה של 30% בתנועת הקונים ועל צניחה ממוצעת של 30% במכירות.
רשתות המזון לא נפגעו כמעט מהמצב הביטחוני משום שמזון הוא מוצר בסיסי וניתן לרכוש אותו באמצעות אתרי אינטרנט.
מי שכן נפגעו מהמצב הן רשתות האופנה. הקונים הישראלים העדיפו להמתין עם קניות הבגדים שלהם עד לאחר מבצע צוק איתן, ובחנויות האופנה נרשמה ירידה ממוצעת של 25% מאז תחילת הלחימה.
החנויות באזור הדרום, החשופות יותר לירי מעזה, התרוקנו מקונים ומדווחות על ירידה של 50%. ענף האופנה סובל ממילא מירידה ברווחים ברבעונים האחרונים בשל המצב הכלכלי במשק, כך לפי הדו"חות הכספיים של חברות האופנה הציבוריות לינואר־מרץ 2014. פוקס למשל סיימה את הרבעון בירידה של 72% ברווח הנקי, והרווחיות של קסטרו נשחקה ב־80%.
ואולם, למרות הירידה בתנועת הקונים ובמכירות מניות הקניונים דווקא רשמו עליות שערים בבורסת תל אביב בתקופת צוק איתן. כך למשל, מניית מליסרון, חברת הקניונים של ליאורה עופר, האחראית ליותר מ־20 קניונים מרכזיים בישראל, רשמה עלייה של 2.7% במהלך המבצע בעזה, כלומר מ־7 ביולי ועד סגירת המסחר אתמול. היא לא היחידה: גם עזריאלי, חברת הקניונים השנייה בגודלה בישראל, הציגה עלייה של 1.6% בתקופה זו.
אורן מולקנדוף, מנהל השקעות בכיר במגדל שוקי הון, מסביר כי השוק אינו חושש לעתידן של חברות הקניונים."בשוק הקניונים יש מגמת עלייה של השחקנים הגדולים על חשבון השחקנים הקטנים. מעצם היותם שחקנים גדולים מאוד לירידה שכזו אין השפעה רחבה על הדו"חות שלהם, והשוק מבין זאת", אומר מולקנדוף. "בלי שום קשר למצב הביטחוני יש דרמה כעת בכל נושא הקניונים", מסביר מולקנדוף. "יש עודפים של שטחי מסחר, הבולט שבהם הוא בבאר שבע. ייתכן שללא המבצע היינו רואים עליות חדות יותר, ואני מניח שהמבצע השפיע לרעה על המגזר, אבל לא כדי להפוך מגמה לירידות". עוד הוסיף כי "אני חושב שהמגמה של התחזקות השחקנים הגדולים תימשך, ולכן לא צופה ירידות במניות האלה בטווח הקרוב".
באשר לשוק ככלל ציין מולקנדוף כי "במערכות קצרות השוק חושב שהאימפקט יהיה חיובי, כלומר, התוצאה שתתקבל לאחר המבצע תוריד את פרמיית הסיכון של ישראל. תהיה ודאות רבה יותר, והשוק אוהב ודאות. זה ניכר בדולר, שלא ממהר לרדת, ואחת הסיבות לכך היא ההצלחה של כיפת ברזל, שמצטיירת בעיני לא מעטים כפתרון קסם".
מזון: לא קונים בדיסקאונט תחת אש
אוכלוסייה מופצצת לא נוסעת לחנויות דיסקאונט מחוץ לעיר. כך מנתחים בענף קמעונאות המזון את השפעת המבצע על עסקיהם של קמעונאי המזון הגדולים. במקום זאת, החשש להיות זמן רב מדי מחוץ למרחבים המוגנים מחזיר את הצרכנים לקנות קרוב לבית. כל הקמעונאים אף דיווחו כי בימים האחרונים חלה התחזקות בקניות באינטרנט.
עם זאת, בסופו של יום, מבצע צבאי יכול להביא לתוצאות חיוביות עבור קמעונאי המזון.
משקי הבית לא מוותרים על רכישות מזון, ואלו אף מתגברות. בני הבית שיוצאים פחות וממעטים בשופינג, מפצים את עצמם בסופרמרקט עם היקף קניות מעט גדול יותר: חלק כדי לאגור מזון ומצרכי בסיס לשעת חירום, וחלק סתם על ממתקים וחטיפים לממ"ד.
תיאורטית, המבצע אמור להשפיע לטובה על הרשתות הגדולות — שופרסל ומגה — במידה רבה יותר מהרשתות הבורסאיות הקטנות יותר, ויקטורי ורמי לוי. הסיבה לכך היא ששופרסל ומגה מחזיקות מערכת ענפה של סניפים שכונתיים, שאמורים להתחזק כשהעורף תחת אש. לכן לא מפתיע לראות כי שופרסל מציגה את התשואה הטובה ביותר מאז תחילת המבצע, והיא עוברת משמעותית את התשואה של מדד ת"א־100.
למרות הציפייה לעלייה ברשתות המקומיות, אלון רבוע כחול מציג את התשואה הנמוכה ביותר בענף. הסיבה לכך נעוצה בכמה גורמים: אלון רבוע כחול היא לא רק מגה, היא כוללת גם את רבוע נדל"ן, את חנויות הדלק של דור אלון, את רשת AM:PM ושורה של רשתות נון פוד — ד"ר בייבי, הכל בדולר, ששת, ורדינון ונעמן. רשתות הנון פוד הן אלה שאמורות לסבול ממבצע כזה. הרי הלקוחות קונים רק מה שצריך — לא מצעים, כלי בית או כלי מטבח — וזה צפוי לפגוע בעסקי החברה.
עוד מגמה מפתיעה מעט היא מניית רמי לוי, שמציגה גם היא תוצאות משופרות, ועלתה ב־0.92% מתחילת הלחימה, אף שאין לה רשת חנויות שכונתיות והיא נסמכת רק על חנויות דיסקאונט גדולות בשולי הערים. את המגמה הזו במניית רמי לוי ניתן להסביר בכך שבסוף היום השוק עדיין מאמין שהדרך של לוי תנצח בטווח הארוך את הרשתות הגדולות, גם אם בטווח הקצר הוא אולי מפסיד קצת לטובת הרשתות השכונתיות.
מלונאות: התקופה החמה התקררה
חודשי הקיץ אמורים להיות החודשים הטובים ביותר לענף המלונאות הישראלי. אולם, המצב הביטחוני ומבצע צוק איתן הביאו עמם גל של ביטולים במלונות ובאתרי הנופש.
בתי המלון מדווחים על תפוסה של 70%, לעומת התקופה המקבילה ב־2013. הביטולים הגיעו הן מצד תיירים, שביטלו את חופשתם בישראל, והן מצד ישראלים, שנאלצו להתגייס למילואים בעקבות צו 8 או העדיפו להישאר בימים אלה בביתם, בקרבת מרחב מוגן.
למרות גל הביטולים והסוף הלא נראה באופק של המבצע בעזה, מניות המלונות בבורסת תל אביב רשמו דווקא עליות שערים. כך למשל, מניית דן מלונות, חברת המלונות הוותיקה בישראל של משפחת פדרמן, רשמה עלייה של 0.5% בתקופת המבצע. גם מניית מלונות הכשרה, חברת המלונות של משפחת עופר, הציגה עלייה של 1.5%.
אורן מולקנדוף, מנהל השקעות בכיר במגדל שוקי הון, הסביר כי "השוק לא מתרגש מהביטולים של התיירים כיוון שהם מגובים בפיצוי ממס רכוש. קבלת סכום זה תפצה ככל הנראה גם על ביטולים שנעשו שלא בגלל המבצע, וזה יכול להסביר את העליות במניות".
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, אמר בנוגע לירידה בענף כי "בסך הכל אין מספיק בתי מלון בישראל, וזו התקופה הכי חמה שלהם. על פי ניסיון העבר, התיירות הנכנסת חוזרת לרמתה ערב ההחרפה לאחר כשני רבעונים". גוזלן מוסיף כי "עוצמת הפגיעה תלויה במשך ההחרפה במצב, ונעה בין 40% במלחמת לבנון השנייה לכ־5% במבצע עמוד ענן".
אופנה: בקצב הזה הרבעון של רשתות האופנה ייצבע באדום
כשבוחנים את הירידות במניות קמעונאיות האופנה, המגמה נראית ברורה: אף אחד לא הולך למסע בזבוזים פרוע בקניון. משום שחלק גדול מהמכירות של רשתות אלה הוא של מוצרים לא הכרחיים לחלוטין, עבור קמעונאיות האופנה השבוע שעבר היה שבוע מכירות אבוד. אם הלחימה תימשך השבוע, הרי שידובר בשבועיים קשים מאוד, וזה, לדברי מאיר סלייטר, מנהל מחלקת המחקר בבנק ירושלים ברוקראז', כבר יכול להשפיע מאוד על הרבעון השלישי כולו.
"בחורף האחרון לא היה חורף, וזה השפיע מאוד על מכירות קמעונאיות האופנה", אמר סלייטר. "הקיץ הזה הוא בהחלט קיץ, אבל בגלל האירועים בדרום גם העונה הזאת עלולה ללכת לאיבוד. צריך להוסיף על כך שאם פעם מכירות סוף העונה היו באוגוסט, בשנים האחרונות הן ביולי, והשנה הן החלו באמצע יוני. זה אומר שהרווחיות מהמכירות נמוכה יחסית", אמר סלייטר.
כל מניות קמעונאיות האופנה מציגות ירידה, אך לא ירידה משמעותית, בטח לא כשמשווים את הירידה במניות אלה למדד היחס הרלבנטי. כך הירידה של פוקס דומה מאוד לירידה במדד ת"א־100, הירידה של קסטרו נמוכה מהירידה במדד יתר־50 באותה התקופה, וגולף הציגה שיעור ירידה כמעט זהה לזה של מדד יתר־50. כך שאף שאובדן מכירות נוסף בעקבות הסתגרות בבתים עלול לצבוע את הרבעון כולו באדום, מניות האופנה לא מציגות ירידות גדולות יותר ממדדי היחס שלהן. לדברי סלייטר, יכולות להיות שתי סיבות לכך, "אולי יש פער פסיכולוגי בין מה שקורה בשוק למה שקורה בפועל בחנויות, ויכול להיות שזה יתחיל לקבל ביטוי עכשיו. נוסף על כך, המניות האלה סובלות מסנטימנט שלילי בחודשים האחרונים, ואולי יש משקיעים שרואים במצב הנוכחי הזדמנות קנייה".