$
בורסת ת"א

הקולגות יכריעו אם לפידות יקבל שכר בעלות 5.2 מיליון שקל

הפניקס חתכה את חבילת השכר למנכ"ל אייל לפידות בכמעט 70% מבקשתו המקורית, וזימנה את האסיפה הכללית לאישורה. החבילה עדיין חורגת מהתקרה של 3.5 מיליון שקל שהציג שר האוצר, וכך גם זו של גם שמעון קלמן, משנה בכיר למנכ"ל

רחלי בינדמן 08:2816.07.14

סאגת אישור שכרו של מנכ"ל חברת הביטוח הפניקס אייל לפידות מתקרבת לישורת האחרונה. מאז שלהי 2013 מנסה החברה לאשר את שכרו של לפידות ונתקלת בהתנגדויות מכל עבר, במיוחד מצד משרד האוצר. החברה הוציאה זימון אסיפה כללית לאישור שכר חדש ללפידות ב־20 באוגוסט.  

כבר לפני שבועיים דיווחה הפניקס כי על רקע התערבות המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, הוחלט לחתוך את שכרו של לפידות בכמעט 50% ל־5.2 מיליון שקל. עם זאת, החברה לא פרסמה פירוט מלא של חבילת השכר החדשה.

 

במקור ביקשה הפניקס להעניק ללפידות שכר בעלות מקסימלית של 14.6 מיליון שקל. לאחר התנגדות בעלי מניות המיעוט הופחת שכרו ל־10 מיליון שקל, וכעת כאמור נחתך שוב בכמעט חצי.

 

על פי הערכות, לפידות ייקח חלק ברכישת השליטה בהפניקס מיצחק תשובה על ידי משפחת קושניר, ויקנה כ־5% בחברה. הסכם העסקתו יהיה בתוקף עד סוף 2017. הוא יהיה זכאי למצנח זהב של 12 חודשי שכר במקרה של סיום העסקתו.

 

 

עלות שכרו הקבועה תעמוד על 3.8 מיליון שקל. זוהי אותה עלות שכר שביקש לפידות במקור, עת עלות שכרו הכוללת עמדה על 14.6 מיליון שקל. אלא שלאחר שסלינגר פרסמה חוזר מדיניות תגמול שבו קבעה כי סך המענקים לא יעלה על 100% מסך השכר השוטף, התחכמה הפניקס והעלתה את עלות השכר השוטף ל־5 מיליון שקל כדי שתוכל להציע מענקים בגובה של עד 5 מיליון שקל נוספים. בכך עוררה החברה את חמתה של המפקחת, שנזפה בדירקטורים והדגישה כי שינוי רטרואקטיבי שכזה אינו מקובל עליה.

 

לפיכך, במסגרת חבילת השכר החדשה חזרה עלות השכר השוטפת ל־3.8 מיליון שקל. מנגד, קוצץ מרכיב המענק, כך שיעמוד על 1.4 מיליון שקל לכל היותר. המענק יורכב מ־196 אלף שקל במזומן, בכפוף לפרמטרים הנוגעות לתשואות העמיתים בפנסיה של הפניקס (לדרישתה של סלינגר), ועוד 280 אלף שקל במזומן כרכיב איכותי, הנתון לשיקול הדירקטוריון. היתרה היא מניות חסומות (שלפידות יהיה מנוע מלמכור למשך תקופה).

 

אף שחבילת השכר הוקטנה, היא עדיין חורגת מהתקרה הנורמטיבית שהציב שר האוצר יאיר לפיד בטיוטת חוק שפרסם באחרונה. בטיוטה נקבע כי שכר בכירים בענף הפיננסים שיעלה על 3.5 מיליון שקל לא יוכר לצורכי מס.

 

בדירקטוריון מתייחסים לטיוטת החוק: "במסגרת הליך גיבוש מדיניות התגמול החדשה בחנו ועדת התגמול ודירקטוריון החברה את נוסח התזכיר והשלכותיו על החברה, ככל שיפורסם. היה ויפורסם חוזר מחייב, יבחנו ועדת התגמול והדירקטוריון את השלכותיו על מדיניות התגמול החדשה, וככל הנדרש יבוצעו התאמות".

 

המפקחת דרשה כי עלות שכרו של לפידות תיבחן למול שכר בכירי ענף הפיננסים לאחר תיקון 20 (חוק שכר הבכירים) ולאחר יישום חוזר מגבלות השכר שפרסמה במאי. בהפניקס מתייחסים לכך: "קיים מידע השוואתי מועט לגבי רמות התגמול למנכ"לי חברות ביטוח בנות־השוואה, או לגבי מאפייני תגמול מקסימליים למנכ"לים לאחר החלת הוראות החוזר".

 

חבילת השכר המכווצת לא תיכנס לתוקף מלא ב־2014, שבמחציתה נהנה לפידות מעלות שכרו הקודמת. להערכת הפניקס, ב־2014 תעמוד עלות שכרו של לפידות על 6.7 מיליון שקל ורק החל מ־2015 על תקרה של 5.2 מיליון שקל.

 

דורית סלינגר ואייל לפידות דורית סלינגר ואייל לפידות צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

 

על פי מדיניות התגמול החדשה של הפניקס, לא רק לפידות ייהנה מעלות שכר החורגת מהתקרה של לפיד. אמנם עלות השכר המקסימלית ליו"ר הדירקטוריון תעמוד על 3.5 מיליון שקל, אך עלות שכרו של משנה בכיר למנכ"ל תוכל להגיע ל־4.6 מיליון שקל. כיום ישנו משנה בכיר אחד למנכ"ל הפניקס — שמעון קלמן — המהווה נכס אסטרטגי עבור לפידות, לאחר שגייס אותו מהמתחרה מגדל. בסוף 2012 ניסה איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח, לגייס לשורותיו את קלמן וכדי לשמרו בחברה העניק לו דירקטוריון הפניקס אופציות בשווי 2.3 מיליון שקל. ב־2013 היתה חבילת השכר של קלמן 3.2 מיליון שקל. עלות שכרו של קלמן לא משתנה בשלב זה והתקרות במדיניות התגמול הן עקרוניות ולא ספציפיות עבורו.

 

על פי הערכות, מדיניות התגמול הובאה לאישור מוקדם של המפקחת. לפיכך, סביר כי בעלי מניות המיעוט, הכוללים את חברות הביטוח ובתי ההשקעות המתחרים, יתמכו בהן. עם זאת, רק דירקטורים חיצוניים יכולים לאשר את עלות השכר (כדי להקטין פוטנציאל לניגוד העניינים של אישור שכר קולגות).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x