צוק איתן
"הירידות בבורסה - זמניות; ההסלמה תגרור הורדת ריבית"
כלכלנים בכירים סבורים כי התנודיות בשווקים קשורה למשך הזמן שיימשך המבצע. פסגות: "נכון לעכשיו, לא תהיה חריגה בתקציב המדינה"; איילון: "אם הציבור יכנס למרה שחורה, יהיו הלשכות חמורות על שוק האג"ח"; אסתר לבנון: "התפקיד הכי חשוב של מנכ"ל הבורסה - לדאוג שהעסק יעבוד ללא דופי"
מאז החל מבצע "צוק איתן" לפני 13 ימים, הבורסה בתל אביב רשמה עליות במדדים המובילים כמעט בכל יום מסחר. עד היום.
מניות הבנקים גררו היום את הבורסה לירידות של כ-2%, כאשר מניית טבע מחזיקה את המדדים ת"א 25 ות"א 100 בירידות מתונות יחסית של כ-1.2%. דיברנו עם הכלכלנים הבכירים בישראל כדי להבין מה המשמעויות של הירידות באחד העם והאם מדובר בתחילת מגמה חדשה.
- קרסה הפסקת האש בסג'עייה: חמאס חידש את הירי - מסוקי צה"ל השיבו אש
- הקבלנים בדרום דורשים להיכנס להסדר הפיצויים לעסקים
- עוד לפני מבצע 'צוק איתן': הייצור התעשייתי ירד ב-4.1%
"ההסלמה תדחוף להורדת ריבית"
"ניסיון העבר מלמד אותנו שירידות בשוק בתחילת מבצע תוקנו כעבור מספר ימים - בדיוק כפי שהיה במלחמת לבנון השנייה ובמבצעים הקודמים בעזה - עופרת יצוקה ועמוד ענן", ", אומר יונתן כץ כלכלן ואסטרטג ראשי בלידר שוקי הון, בשיחה עם "כלכליסט".
"בכל הקשור לגורמי מאקרו, להסלמה תהיה השפעה בטווח הקצר על הפעילות הכלכלית, והדבר עשוי לדחוף את בנק ישראל להורדת ריבית - צעד שהוא ממילא שוקל בשל הצורך לעודד את הפעילות במשק. בכל הקשור לפגיעה של ההסלמה בנתונים הכלכליים, גם כאן ניסיון העבר מלמד אותנו שבהמשך מגיע תיקון בזכות ההשקעה בתשתיות ופעילות יזומה אחרת שנועדה להחזיר את החיים למסלול".
"נתוני המאקרו בעולם עשויים לתמוך בהתאוששות מהירה"
אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות בית השקעות, סבור כי הירידות היום בבורסה לא מסמנות פניקה בשווקים. "אם בוחנים את הביצועים של מדד ת"א 100 מתחילת המבצע ועד היום, מדד S&P 500 ירד יותר - כך שאין פה מגמה יוצאת דופן".
מעבר לכך, אומר גרינפלד, הסנטימנט בעולם הוא שיהיו עליות בשווקים משום שנתוני המאקרו בסך הכל חיוביים. "מצד שני, חשוב להבין ששני גורמים עיקריים מקשים על הסביבה העסקית בישראל - ירידה חדה בצריכה הפרטית והצפי לגידול בההיצע בשוק הנדל"ן למגורים".
מבחינת ההשלכות הצפויות על תקציב המדינה, טוען גרינפלד שאין כאן חריגה יוצאת דופן. "נכון להיום עלויות המבצע לא הגיעו לרמה של חריגה תקציבית. יש רזרבות שמיועדות בדיוק לזה".
"לאסוף מניות"
יאיר שני - מנהל השקעות ראשי ב-IBI קרנות נאמנות: "עומק התנודתיות הוא כעומק המבצע בעזה. ככל שהמבצע יימשך כך התנודיות בשווקים תגבר ולא ניתן לצפות מה יהיו ההשלכות בשווקים. מי שישכיל בהדרגה לאסוף מניות או איגרות חוב ארוכות טווח של ממשלת ישראל עשוי להרוויח מהמצב כשהכל יגמר".
לגבי סקטור הנפט והגז אומר שני כי לכאורה אנחנו אמורים לראות ירידות חדות מכיוון שהלקוחות הגדולים שלנו הם מצרים וטורקיה, אולם הצורך הכלכלי פה גובר על הכל והמשקיעים יודעים את זה.
לגבי הדולר, סבור שני כי ייתכן ונראה את הדולר מתחזק בטווח הקצר מול השקל אולם, בטווח הבינוני ארוך הלא התערבות מסיבית של בנק ישראל השקל ימשיך להתחזק.
מרה שחורה תשפיע על שוק האג"ח
יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון: "נכון לעכשיו סדר הגודל של עלות המבצע עומדת על בין 10-5 מיליארד שקל שזה בערך 1% במונחי עלות תוצר. אין פה עניין דרמטי במיוחד, במיוחד שמדובר פה על אירוע בסדר גודל של בין עפרת יצוקה למלחמת לבנון השנייה"."אני לא רואה טלטלה רצינית בשוק המניות", אומר פגוט. "אם כבר, הסערה האמיתית היא תמחור מחדש של שוק האג"ח. אם הציבור יכנס פה למרה שחורה יהיו הלשכות חמורות על שוק האג"ח - הן בסקטור הממשלתי והן בממשלתי".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אסתר לבנון: "שהעסק יעבוד ללא דופי"
אסתר לבנון, שחוותה את המבצעים האחרונים של צה"ל בתפקידה האחרון כמנכ"לית הבורסה, התייחסה גם היא לירידות ואמרה ל"כלכליסט": עוד במלחמת לבנון הראשונה, החלה אחת התופעות המוזרות ביותר שהבורסה התנהגה כאילו אין מלחמה. מה שקורה זה שעוברים מספר ימים עד שהזרים מבינים שיש מלחמה. תמיד יש מתח בהתחלה כאילו הזרים יזרקו סחורה, לאחר מכן מגיעים ימים של ירידות ואח"כ התאוששות".
"תופעה נוספת ששמו אליה לב הייתה כשהמלחמת לבנון השנייה הסתיימה בספטמבר 2006", אומרת לבנון. "פרמיית הסיכון של ישראל הייתה נמוכה יותר מרמתה כשנכנסנו למלחמה. הסיבה לכך קשורה לירידה בחוסר וודאות. בעפרת יצוקה היתה תופעה שונה - הבורסה עלתה במהלך המלחמה כמעט לאורך כל הדרך, אולם מדובר בהתאוששות של המדינה מהמשבר העולמי. בעמוד ענן, התופעה היא דומה למה שקורה עכשיו. בהתחלה ירידות ואחר כך עליות שמלוות בירידות במחזורים נמוכים".
לבנון מייעצת למנהלי הבורסה לנסות להימנע מתקלות במסחר, גם אם מדובר בתקלות שגרתיות שקורות כמעט מדי יום. "התפקיד הכי חשוב של מנכ"ל הבורסה היום זה לדאוג שהעסק דופק ללא דופי. אסור שיהיו תקלות במסחר מכל סוג שהן".