$
שווקי חו"ל

ויגודמן: "טבע רוצה להפוך לאחת משלוש החברות הגדולות בטיפול בכאב"

מנכ"ל טבע אומר כי החברה תציג מודל עסקי חדש בתחילת 2015 ובוחנת סוגים שונים של רכישות. העובדה שעדיין לא הושקה גרסה גנרית לקופקסון הובילה להעלאת תחזית הרווח של טבע, כאשר הדיון בערעור על פקיעת הפטנטים של התרופה יחל באוקטובר

ניר צליק 08:5603.08.14
התוכנית העסקית של טבעבדרך לעבור שינוי משמעותי, כך לפי המנכ"ל ארז ויגודמן. עם פרסום הדו"חות לרבעון השני אמר ויגודמן כי "טבע תציג את המודל העסקי החדש שלה בתחילת 2015. החלק הראשון יהיה להציף ערך מכל אחת מהחטיבות שלנו, התרופות הגנריות ותרופות המקור. בחלק השני נבצע סינרגיה בין שתי החטיבות ובחלק השלישי נפיק מהשילוב ביניהן ערך לטווח, דרך אינטגרציה. מיזוגים ורכישות יהיו חלק מהכיוון הזה, ואנחנו בודקים הזדמנויות בכל החזיתות". ויגודמן הוסיף כי החברה בוחנת סוגים שונים של רכישות, ובהן רכישה של צינור תרופות, שתחזק את החברה גיאוגרפית, או רכישה של חברה גדולה.

 

ויגודמן אמר כי טבע רוצה להפוך לאחת משלוש החברות הגדולות בעולם בטיפול בכאב (כיום החברה במקום התשיעי), ולעלות ממכירות של 500 מיליון דולר בתחום זה ב־2014 לפי תחזית החברה ל־2 מיליארד דולר ב־2020. לאחרונה ביצעה טבע שתי רכישות בתחום הטיפול בכאב: המוצר ניופאת' שנקנה בסכום של 270 מיליון דולר וחברת לבריס שנקנתה תמורת 825 מיליון דולר. ניופאת' הוא פלסטר לטיפול בכאבי ראש, ולבריס פיתחה תרופה נגד מיגרנות. לגבי התרופות למערכת הנשימה, טבע רוצה לעלות ממכירות של מיליארד דולר ב־2014 (לפי התחזית) למכירות בהיקף של 2.5 מיליארד דולר ב־2019, דרך 15 מוצרים חדשים שתשיק.

 

את הרבעון השני סיימה טבע עם עלייה של 2.5% בהכנסות, ל־5 מיליארד דולר, והחמיצה במעט את תחזית השוק להכנסות של 5.06 מיליארד דולר. עם זאת, בשורה התחתונה החברה עקפה את תחזיות השוק, עם רווח מתואם של 1.1 מיליארד דולר לעומת מיליארד דולר ברבעון המקביל, כאשר השוק צפה רווח של 1.05 מיליארד דולר.

 

 

אפקט הקופקסון

אחת הסיבות להחמצת תחזית השוק היא תרופת הקופקסון שמכירותיה עמדו על כ־900 מיליון דולר, ירידה של 12% לעומת הרבעון המקביל. הירידה נרשמה בעיקר בארה"ב, בה המכירות ירדו ב־19% והסתכמו ב־662 מיליון דולר. בטבע הסבירו כי הסיבה לירידה במכירות הקופקסון נובעת מכך שהמלאי של התרופה בקרב הקמעונאים היה גבוה, לקראת השקת הגרסה הניתנת שלוש פעמים בשבוע, כאשר במקביל לכך הקמעונאים לא מחדשים את המלאי כי הם מאמינים שבקרוב תושק גרסה גנרית לתרופה במינון של 20 מיליגרם.

 

נכון לסוף הרבעון השני של 2014, מכירות הקופקסון החדש הגיעו לנתח של 51% מכלל המרשמים לקופקסון. בשיחת הוועידה אמר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, כי היעד של החברה הוא להגיע ל־65% מכלל המרשמים עד סוף השנה. שיעור כלל המרשמים לקופקסון, בשוק הטרשת הנפוצה, הגיע ל־33.2% ברבעון השני והשיעור של הקופקסון מהמרשמים החדשים לתרופות הגיע ל־32.2%.

 

הגנריות חוזרות לתמונה

העובדה שעד כה לא הושקה גרסה גנרית לתרופה סייעה לחברה להעלות את תחזית הרווח של 2015. טבע מספקת תחזיות לשני תרחישים: בתרחיש הראשון תהיה גרסה גנרית לקופקסון באוגוסט הקרוב והחברה צופה רווח של 3.85–4.1 מיליארד דולר. בתרחיש השני, שבו לא תהיה גרסה גנרית עד 2015, טבע צופה רווח של 4.2–4.4 מיליארד דולר. התחזית הראשונה מציגה שיפור של 257 מיליון דולר לעומת התחזית הקודמת, ואילו התחזית השנייה מציגה שיפור של 43 מיליון דולר לעומתה. הסיבה לשיפור הדרסטי (בתחזית הראשונה) נובעת מכך שהתחזית הביאה בחשבון השקה גנרית של הקופקסון מיד לאחר פקיעת הפטנט, במאי 2015.

 

הדיון בערעור על פקיעת הפטנטים של הקופקסון יחל באוקטובר. "אנחנו מצפים שההחלטה תתקבל לקראת סוף השנה או תחילת 2015", כך אמר ריצ'רד אגוזי, הסמנכ"ל המשפטי של טבע. אגוזי הוסיף כי "חברות שישיקו גרסה גנרית לקופקסון, בזמן שטרם התקבלה החלטה בבית המשפט, עשויות לשלם פיצויים של מיליארדי דולרים".

 

מה דעתך על מניית טבע (US):
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בשיחת הוועידה ניתן דגש גם לתרופות הגנריות, שנדמה ששבו לחזית של טבע. סיגורדור אולפסון, מנהל הקבוצה הגנרית: "השורה התחתונה היא מה שמוכיח את ביצועי העסקים הגנריים, ואנחנו ממוקדים בגידול שמלווה ברווחיות. כדוגמה, נהיה יותר סלקטיביים באירופה ונבחן באילו שווקים להשקיע. טבע היא אחת משלוש החברות הגדולות ב־30 מתוך 62 השווקים שאנחנו פועלים בהם. יש לנו הזדמנויות מצוינות בגנריקה מורכבת".

 

אולפסון גם סימן תחום שבו טבע עדיין לא התחילה להראות פעילות משמעותית, תרופות ביוסימילאריות (גרסאות גנריות־ביולוגיות לתרופות מקור). לדבריו, "תרופת ביוסימילאריות הן מפתח לפורטפוליו שלנו בחמש שנים הבאות, ומעבר להן. 50 מוצרים יהיו בעלי מכירות של מעל ל־500 מיליון דולר בתחום זה החל מ־2018, ואין חברה שמסוגלת לפתח צינור תרופות מלא בגלל עלות הפיתוח".

 

ארז ויגודמן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן מנכ"ל טבע צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x