רשות ני"ע מקדמת חקיקה לאחידות בדו"חות הכספיים של חברות הנדל"ן
עיקר החקיקה נוגעת לפעילות נדל"ן יזמית של החברות, שמופיעות כיום בדוחות הכספיים אצל כל חברה בצורה שונה ולפיכך מקשה בין אפשרויות ההשקעה
רשות ני"ע בראשותו שלשמואל האוזר מקדמת חקיקה לפישוט הדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן הציבוריות בת"א. עיקר החקיקה נוגעת לפעילות נדל"ן יזמית של החברות, שמופיעות בדוחות הכספיים אצל כל חברה בצורה שונה ולפיכך מקשה על המשקיעים להשוות בין אפשרויות ההשקעה.
מטרת התקנות היא להביא לפישוט הדיווח של החברות על ידי הפחתת כפילויות, סידור פריטי מידע בצורה טבלאית ומרוכזת, שיפור ברמת הרלוונטיות של פריטי המידע ודרישות גילוי אודות פריטי מידע אשר לא ניתנו על ידי התאגידים עד כה.
הרשות טוענת כי הדיווחים של חברות הנדל"ן סובלים מארגון לקוי, דבר הגורר פיזור של הנתונים וכפילויות מיותרות המקשות על המשקיעים להבחין בין עיקר לטפל. עוד טוענת הרשות כי החברות נוטות להעניק מצד אחד מידע מפורט אודות פרויקטים לא מהותיים ומצד שני להמעיט במידע אודות פרויקטים מהותיים יותר.
בכדי לפתור בעיות אלו מציעה הרשות ליצור פורמט אחיד לדו"חות הכספיים שיכלול שלוש רמות של גילוי. הרמה הראשונה היא הרמה המצרפית ובה יובא מידע לגבי כלל הפעילויות והנכסים של החברה. הרמה השנייה תכלול את הפרויקטים שאינם מהותיים והרמה השלישית תביא מידע אודות הפרויקטים המהותיים של החברה. עוד מציעה הרשות להכריח את החברות לדווח על כל הנכסים והפרויקטים שלהם גם בדוחות הרבעוניים בניגוד למצב הנוכחי בו הן מדווחות על הפרויקטים ברמה מפורטת רק במסגרת הדוחות השנתיים.
הרשות שמה דגש לטיפול החשבונאי של החברות בפעילות הנדל"ן היזמית. במצב הנוכחי החברות מכירות ברווח או הפסד ממכירה בפרויקטי נדל"ן בהתאם לתחולתו של תקן IAS18 – Revenue, הדומה במהותו לטיפול החשבונאי בכל עסקת מכירה כללית אחרת. בהתאם לזאת אחד מתנאי המפתח להכרה בהכנסה הינו העברת "הסיכונים וההטבות המשמעותיים הנובעים מהבעלות", כלומר, ההכרה בהכנסה ממכירת דירה מתרחשת רק לאחר השלמת בנייתה והעברתה לקונה.
הרשות טוענת כי טיפול חשבונאי זה מקשה על הבנת מצבם והתקדמות שיווקם של פרויקטי נדל"ן יזמיים שכן הוא מנתק במהותו את הדוח על הרווח הכולל מהתקדמות הפרויקט והמכירות בו, כאשר תוצאות הפרויקט מוכרות רק לאחר השלמתו והשלמת המכירות בו. לפיכך מציעה הרשות להתאים את צורת הגילוי לשלב שבו נמצא הפרויקט היזמי בהתאם להגדרות שייקבעו מראש. בהתאם לכך כל פרויקט יסווג תחת קטגוריה מתאימה (לדוגמא: פרויקט נדל"ן יזמי בתכנון) ובכך יאפשר למשקיעים להבין באיזה שלב נמצא כל פרויקט.