כיל פנתה לעובדים: "מאבקכם נגד הנהלת כיל ימנע את צמצום הפגיעה בה"
הנהלת כיל פנתה במכתב לעובדי החברה, במענה להתקפות מצידם על החלטותיה לסגור את פעילות המגנזיום ולצמצם את פעילות תרכובות ברום: "החלטתכם לצאת מול ההנהלה ועידן עופר התקבלה בהנחה שהמאבק יזכה לפופולאריות - אך כמוה כשליחת החברה לאתר אלטרנטיבות בשדות זרים"
בשבוע האחרון סוערות הרוחות בכיל, על רקע החלטת החברה לסגור את פעילות מפעל המגנזיום המעסיק כ-400 עובדים בתחילת 2017, כמו גם לערוך תוכנית צמצום בפעילות תרכובות הברום המעסיקה כ-1,200 איש.
עובדי החברה הפנו את זעמם כלפי החברה עצמה, אולם במכתב ששלחה אתמול (יום שלישי) כיל לעובדים - עליו חתום צ'רלס ווידהאם, נשיא ומנכ"ל כיל מוצרים - ביקשה כיל להסיט את זעמם מהחברה לוועדת ששינסקי 2 שהעלתה את תגמוליה.
במכתב עצמו כותבת כיל כי "אין זה סוד שכיל מתמודדת בתקופה האחרונה עם אתגרים משמעותיים ומורכבים המשליכים על המשך הפעילות שלה בישראל ועל אופייה של פעילות זו. אנו חווים משבר מתמשך בשוק הדשנים המלווה בתחרות גוברת וברמת מחירים נמוכה. אנו חווים ירידה בביקושים והצטמקות בשוק הברום ותרכובותיו. משברים אלה מחריפים ומתעצמים נוכח שינוי משמעותי שממשלת ישראל כופה על פעילותה של כיל תוך שינוי משמעותי של הסביבה המקרו כלכלית והעלאה דרמטית של עול המס המוטל עלינו – שיהפוך לעול המס הגבוה ביותר בעולם בהשוואה לכל מתחרותינו. די אם נזכיר את ההחרגה של כיל מהחוק לעידוד השקעות הון, מימון הפרויקט להצלת בתי המלון בים המלח בעלות של כ-7 מיליארד שקל, הגדלת התמלוגים, הטלת תמלוגים על מוצרי המשך ועכשיו גם המלצות הביניים של ועדת ששינסקי המהוות את הקש האחרון ששובר את גב הגמל", נאמר במכתב.
כיל עצמה טוענת כי חלק מהנתונים של וועדת ששינסקי היו מוטעים, כאשר המהותי שבהם הוא שולי הרווחיות של תעשיית הכרייה, שבוועדה נטען כי הם עומדים על כ-11% ומעליהם מדובר ברווחיות עודפת, אלא ששולי רווח אלו חושבו בתעשיית הכרייה הכללית, הכוללת גם כריית מחצבים שאינם אשלג, בעוד שבתעשיית האשלג מרבית החברות נהנות משולי רווח של כ-30%.
עוד מוסיפה כיל במכתב ש"כל אלה מאלצים את כיל ומחייבים אותה לנקוט שורה של פעולות כדי להתאים את אופי והיקף פעילותה של החברה בישראל למצב החדש שנכפה עלינו. אנחנו נלחמים כדי להמשיך ולקיים את כיל בישראל, אנחנו נלחמים כדי להמשיך לפעול ולייצר כאן, כדי להמשיך ולהוות את המקור המרכזי לתעסוקה, לכלכלה ולהשקעות בנגב".
בנקודה זו פונה כיל ומפנה אצבע מאשימה לעובדים וכותבת כי "בימים האחרונים פורסמו כתבות בתקשורת שלפיהן יוצאים וועדי כיל במאבק לא נגד המלצות ששינסקי אלא נגד הנהלת כיל ועידן עופר".
אנחנו מבינים", כותבים בכיל, "שהחלטתכם לצאת מול הנהלת החברה ועידן עופר התקבלה תוך כדי הנחה שהמאבק יזכה לפופולאריות רבה יותר מאשר המאבק מול ועדת ששינסקי, אולם חשוב לנו לומר לכם בכל הרצינות וללא ככל ושרק שאתם טועים. הפגיעה בכם ובכלל תושבי הנגב כתוצאה משורת הגזרות שכוונו נגד כיל החל מההחרגה מחוג עידוד השקעות הון עבור דרך קציר ים המלח והטלת התמלוגים על מוצרי המשך וכלה בששינסקי, היא פגיעה קשה שאין לה תקדים בישראל, ואינה נעצרת, כפי שחושבים, ברווחיות החברה, אלא פוגעת בבשר החי".
"המאבק שלכם נגד הנהלת כיל", כותבת החברה, "ימנע ממנה להקטין את עוצמת הפגיעה בחברה, וכמוהו כשליחת החברה לאתר אלטרנטיבות בשדות זרים. התוצאה היא שההשקעות של כיל כבר עוברות ותעבורנה ביתר שאת לספרד, אנגליה, סין אתיופיה, וייטנאם ולמדינות אחרות בעולם".
"מימוש המלצות ששינסקי יביא להחרפה רבע עוד יותר בכיוון הזה", כותבת כיל, ומסכמת, "יישום המלצות ששינסקי יובילו לאובדן תעשיות שלמות כגון תעשיית הברום, הפוספט והמגנזיום ויביאו לפגיעה אנושה בהמשך פיתוח ייצור האשלג".
תגובת העובדים
אבנר בן סניור, יו"ר ועד עובדי הברום, כתב בתגובה למכתב כי "שוב מהלכים עלינו אימים תוך אי דיוק בעובדות ופרטים שוליים. אכן, יש בעיה עם המלצות וועדת ששינסקי בנוגע לברום בפרט, והמכתב שכח להזכיר שאנחנו פועלים מול מסקנות אלו. בשבועות האחרונים ביצענו את הפעולות הבאות: פגישה עם יו"ר הכנסת, פגישה עם שרים, פגישה עם חברי כנסת וחברי ועדות בכנסת, שלחתי מכתב לששינסקי ונגיע גם לראש הממשלה. נמשיך במהלך גם בשבועות שנותרו עד לפרסום המסקנות. הנהלת החברה רק מפריעה לפעילות הזו, ולראייה סטפן בורגס שבחר להשתלח בשרים, חברי כנסת ובעובדים בתקשורת, השתלחות שגרמה לפוליטיקאים לברוח כמו מאש מניסיון לעזור".
"הצעתי להנהלת הברום שביתת נשק, להניח הכל בצד ולפעול ביחד לטובת החברה והעובדים. יש לנו תנאי אחד – הקפאת תהליכי הפגיעה בעובדים, אולם הם סרבו לכך ואמרו שחייבים להמשיך בתהליך שיוביל לפיטורים. אנחנו לא נהייה כלי משחק בידי ההנהלה במלחמתה על רווחיות הבעלים. אני קורא להנהלת החברה להרים את הכפפה, ולשתף פעולה עם הוועדים למען החברה והעובדים. אולם, אם ימשיכו לפגוע ולאיים, אנחנו נמשיך לפעול כפי שפעלנו עד כה ואף נחריף את הטון", הוסיף בן סניור.