בלעדי לכלכליסט
חברה־אחות נוספת תתמודד על הקמת תחנת כוח נייר חדרה
לאחר שבוטלה זכייתה של כלל אנרגיה במכרז להקמת תחנת כוח בשל היותה החברה־האחות של נייר חדרה ובלחץ המוסדיים, ניגשת למכרז חברה־אחות נוספת - משאב. בשונה מכלל אנרגיה, למשאב ניסיון בהקמת תחנות כוח המונעות בגז טבעי
כלל תעשיות של איש העסקים לן בלווטניק לא מוותרת על פרויקט תחנת הכוח של החברה־הבת (59%) נייר חדרה. אחרי שהמוסדיים שלחו את נייר חדרה לערוך מכרז נוסף על הקמת תחנת הכוח, על רקע שאלות על ההליך שבו ניתן הפרויקט לחברה־האחות (100% בידי כלל תעשיות) כלל אנרגיה, ל"כלכליסט" נודע כי במכרז החדש תתמודד חברה־אחות נוספת - משאב. משאב מוחזקת (75%) בידי כלל תעשיות הפרטית, ומחזיקה ב־100% ממונופול המלט הישראלי נשר.
- נייר חדרה תציע ל־12 גופים להיכנס לשותפות בתחנת הכוח
- עסקת בעלי העניין של בלווטניק בנייר חדרה נכנסת להקפאה
- אחרי 4.5 שנים כמנכ"ל נייר חדרה: השווי נחתך ועופר בלוך פורש עם 8.4 מיליון שקל
פרשת תחנת הכוח של נייר חדרה החלה בסוף חודש יוני, אז הודיעה החברה הציבורית כי תמכור מחצית מתחנת הכוח המתוכננת לקום בחדרה תמורת 39.5 מיליון שקל, וכלל אנרגיה תקים עבור נייר חדרה את תחנת הכוח.
לאחר שנחשף ב"כלכליסט" כי כלל אנרגיה לא הציעה לנייר חדרה את התמורה הכספית הגבוהה ביותר, ונבחרה אף שאין לה רקע בבניית תחנות כוח המונעות בגז טבעי, החלו המוסדיים להקשות על החברה; בהתחלה היא דחתה את מועד אסיפת בעלי המניות לאישור העסקה ובסוף הורידה אותה לחלוטין מסדר היום והודיעה כי היא הולכת למכרז חדש.
מדובר באירוע מצער עבור נייר חדרה, לא רק משום שהחברה־האחות לא תקבל את הפרויקט, אלא בעיקר מפני שאם לא תגיע לסגירה פיננסית על פרויקט תחנת הכוח עד סוף השנה, תאבד הטבת תעריפים שקיבלה מרשות החשמל.
ואולם, למרות "הכרטיס הצהוב" שקיבלה כלל תעשיות מהמוסדיים על הצעתה שהחברה־האחות תבנה את תחנת הכוח של נייר חדרה, הקבוצה לא מוותרת בקלות. כעת משאב תצטרף למכרז להקמת תחנת הכוח. בשונה מכלל אנרגיה, למשאב ניסיון בבניית תחנות כוח המונעות בגז טבעי. משאב בנתה עבור החברה־הבת שלה, נשר, את תחנת הכוח במתחם מפעל המלט בלוד ב־2009 בהשקעה של 150 מיליון שקל. מאז כבר הושקעו בהרחבת כושר הייצור בה 90 מיליון שקל נוספים.
מעלות הורידה דירוג
מועד הגשת ההצעות במכרז נקבע ל־28 בספטמבר, ורק אז נדע אם הצליחה נייר חדרה למשוך מציעים נוספים שאינם קשורים לקבוצה כדי להסיר ספק באשר לעסקאות בעלי עניין, או שאותו מו"מ מול אנטרופי והגופים המוסדיים יחזור על עצמו.
ואם זה לא מספיק — ביום חמישי החליטה חברת הדירוג מעלות להוריד את דירוג נייר חדרה מ־A ל־(־A). כלכלניה ציינו כי החברה לא עמדה בציפיות הכלכלנים מתחילת שנת 2014, אז נעשתה עבודת הדירוג הקודמת. עוד ציינה כי יש לה רווחיות נמוכה במיוחד ונזילות "פחות ממספקת".
במעלות ציינו כי תוכנית ההתייעלות של נייר חדרה, שכללה בין השאר קיצוץ רוחבי בשכר העובדים, לא הצליחה להביא למלוא השיפור המיוחל ברווחיות. במעלות הורידו את תחזית ה־EBITDA (רווח ללא פחת, הפחתות, מימון ומס) לשנת 2014 ל־150–160 מיליון שקל, לעומת עבודת הדירוג הקודמת שבה העריכו כי ה־EBITDA לשנת 2014 יהיה 200 מיליון שקל.
נייר חדרה רשמה ברבעון השני (בנטרול הכנסה חד־פעמית ממכירת קרקע) הפסד של 14.7 מיליון שקל בשורה התחתונה, יותר מכפול מהפסד (בנטרול הכנסות והוצאות חד־פעמיות) של 6.2 מיליון שקל ברבעון השני של שנת 2013.