בלעדי לכלכליסט
שיכון ובינוי תגייס 300 מיליון דולר באירופה
חוק הריכוזיות מגביל את היקף החוב של שיכון ובינוי ל־6 מיליארד שקל, שכן היא מוחזקת על ידי אריסון השקעות המחזיקה גם בבנק הפועלים. אג"ח ששיכון ובינוי תגייס בחו"ל לא ייחשבו כחלק מהחוב בישראל
שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון פונה לשוק החוב בחו"ל. ל"כלכליסט" נודע כי החברה העוסקת בתשתיות, בנייה, יזמות נדל"ן בארץ ובחו"ל, אנרגיה מתחדשת ומים, מנהלת מגעים לגיוס של 300 מיליון דולר בהנפקת אג"ח באירופה.
- הערכות: מיכאל מירישווילי במו"מ לרכישת המערכות הסולאריות של שיכון ובינוי
- בעקבות קריסת צ.לנדאו: שיכון ובינוי תחפש קבלן חלופי לפרויקט בראש העין
- שיכון ובינוי מוכרת את הפרויקטים הפעילים בתחום ייצור החשמל
העיתוי של שיכון ובינוי מפתיע, בעיקר לאור העובדה שבחודשים האחרונים משמשת הבורסה הישראלית כמוקד לחברות נדל"ן זרות אמריקאיות שמגיעות אליה כדי לגייס אג"ח בריבית נמוכה יחסית של פחות מ־4% לשנה. אז מה מניע את שיכון ובינוי לגייס בחו"ל בריבית דולרית מוערכת של 6% בשנה?
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
על פי הערכות, גופים ישראליים מוסדיים צפויים להשתתף בגיוס שכן מדובר בריבית גבוהה שאותה לא ניתן להשיג בגיוסי אג"ח בישראל של חברות בעלות איתנות פיננסית ברמה של שיכון ובינוי.
אחת הסיבות להחלטה היא חוק הריכוזיות. היקף האשראי של קבוצת שיכון ובינוי עומד על כ־5.5 מיליארד שקל ובניכוי המזומן (חוב נטו) על 3.8 מיליארד שקל. חוק הריכוזיות קובע כי בעלי שליטה שמחזיקים בעסקים פיננסיים וריאליים ייאלצו להיפרד מאחד מהם אם מחזור הפעילות של התאגיד הריאלי הנו מעל 6 מיליארד שקל בשנה, או שהיקף האשראי שלו בארץ עומד על יותר מ־6 מיליארד שקל. אריסון היא בעלת השליטה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי ולכן אינה יכולה להרשות לעצמה להגיע להיקף אשראי של יותר מ־6 מיליארד שקל.
גם בהנחה שמדובר בחוב נטו, הגיוס יקרב את שיכון ובינוי למגבלת האשראי הזו, בשל היקף הפעילות שלה — כ־1,000 בתים בשנה ושטחים זמינים לבנייה של כ־8,000 דירות. הדבר מנע ממנה למעשה לפתח עסקים נוספים שאליהם שקלה להתרחב.
50% מהפעילות של שיכון ובינוי מתבצעים בחו"ל באמצעות חברות־בנות, כשהחברה פעילה בהקמת תשתיות בארה"ב, אפריקה, דרום אמריקה ואירופה, כך שגיוס בחו"ל הוא מהלך טבעי.
סיבות מרכזיות נוספות לבחירה בגיוס בחו"ל, הן גיוון מקורות החוב של הקבוצה שכיום שקליים, בעוד הפעילות בחו"ל שאחראית לכמחצית מהכנסות הקבוצה היא דולרית; והרצון להיחשף לגופים פיננסיים זרים כמו בלtקרוק, בלקסטון, ובנקים זרים. לחברה המנוהלת על ידי עפר קוטלר, שאיפות להרחיב משמעותית את פעילותה בארה"ב ובגרמניה. חשיפה לבנקים זרים תקל עליה לגייס מימון לפרויקטים גדולים.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בנק ההשקעות גולדמן זאקס צפוי להוביל את הגיוס כשאליו עשויים להצטרף שני בנקים זרים נוספים וכלל חיתום כגוף ישראלי שירכז את הרכישות של מוסדיים ישראליים.
שיכון ובינוי משחזרת בכך מהלך של חברת בי־קום שבשליטת שאול אלוביץ', ששולט באמצעותה בחברת התקשורת בזק. בי־קום גייסה בסוף ינואר אג"ח בהיקף של 800 מיליון דולר. בגיוס נרשמו ביקושי יתר של כ־2.3 מיליארד דולר. שנה קודם לכן ביצע פטריק דרהי מהלך דומה כשגייס 1.1 מיליארד דולר באג"ח בחו"ל עבור אלטיס, החברה־האם של HOT.
משיכון ובינוי נמסר : "טרם התקבלה החלטה בנושא והחברה בוחנת אפשרויות פיננסיות שונות".