בלעדי לכלכליסט
אייזק דבח מסמן מטרה: רוצה את בתי הכלבו של המשביר
דלתא מנהלת מו"מ עם רמי שביט לרכישת הפעילות לפי שווי של 500-400 מיליון שקל, אך זה מעדיף את דבח כשותף אסטרטגי. אפשרות שלישית: בתי הכלבו והפעילות הקמעונאית של דלתא ימוזגו
קבוצת דלתא, שבשליטת אייזק דבח, מנהלת משא ומתן להשקעה מהותית במשביר בתי כלבו, החברה־הבת (100%) המרכזית של קבוצת המשביר 365, שבשליטתו של רמי שביט.
- דלתא גייסה 168 מיליון שקל; טמפו השלימה השלב המוסדי
- דלתא מסכמת רבעון 19 ברציפות של עלייה במכירות האורגניות
- דלתא: קפיצה של 32% ברווח הנקי למרות הקיפאון בארה"ב
ל"כלכליסט" נודע כי במו"מ נשקלות שלוש חלופות השקעה של דלתא בחברה־הבת. האפשרות הראשונה היא כניסה של דלתא לשותפות אסטרטגית במשביר באמצעות רכישת נתח משמעותי מהמשביר בתי כלבו. האפשרות השנייה דנה במיזוג שיכלול את חנויות המפעל של דלתא ובתי כלבו, זאת כדי לייצר גורם קמעונאי מוביל. האפשרות השלישית והדרמטית ביותר היא מכירתה המלאה של בתי כלבו לדלתא, והיא המועדפת על דבח, אולם שביט איננו מעוניין להיפרד מהאחזקה הנחשבת ל"פרת המזומנים" שעל בסיסה הרחיבה הקבוצה את תחומי פעילותה בעשור האחרון.
עוד נודע כי המשביר מנהלת משא ומתן עם גורם נוסף שמתעניין בהשקעה בפעילות בתי הכלבו.
דבח מחפש מנוע צמיחה
זה זמן רב דבח מחפש מנוע להרחבת היקף המכירות של דלתא באמצעות רכישות. ככל הידוע, שתי הפעולות העיקריות שהוא מתכוון לעשות במסגרת עסקה זו הן הזרמת הון שיחזק את בתי כלבו ורכישת המלאי. כיום המשביר פועלת בשיטת הקונסיגנציה, שבה היא מאפשרת לספקים להציב סחורה על מדפיה ומעבירה להם תמורה לאחר המכירה. בשיטה זו הרווחיות הגולמית מגיעה לכ־50% מהמחזור. בשיטה של ביצוע רכש עצמי ומכירתו הרווחיות הגולמית היא כ־60%, והמשביר תוכל על פי הערכות להוסיף 30-25 מיליון שקל בשנה לרווח הגולמי שלה בתוך שנה־שנתיים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
שווייה של המשביר בתי כלבו מוערך ב־400-500 מיליון שקל על אף החולשה היחסית בתוצאותיה במחצית הראשונה של 2014, בעיקר על רקע האטה חריגה בביקושים שאפיינה את השוק בינואר־מרץ. דלתא מגלגלת מחזור של כ־3.5 מיליארד שקל בשנה ופועלת הן בתחום הייצור של מוצרי הלבשה תחתונה, הלבשת ילדים והלבשת ספורט והן בתחום השיווק באמצעות רשת החנויות הקמעונאית שלה. הקבוצה, שנהנית מקופת מזומנים שמנה, מעוניינת ככל הנראה להרחיב את עסקיה הקמעונאיים לתחום של בתי הכלבו בהגדלה משמעותית של רשת ההפצה של המוצרים שלה וליצור לדלתא אחיזה עמוקה יותר בשוק האופנה.
בעשור האחרון שאף שביט להפוך את המשביר לקבוצה קמעונאית בעלת מכלול של פעילויות ובהתאם רכש חברות רבות, ובהן ניו־פארם, קשרי תעופה, ג'אמפ ואופיס דיפו, שהפכו לכישלונות כואבים. עתה מצהירה המשביר כי תפעל למיקוד עסקיה, ולשם כך היא בוחנת חלופות שונות למימוש אחזקות או להכנסת שותפים, כדי להציף ערך עבור הקבוצה ולחזק את הונה במקביל למהלכים פיננסיים נוספים. עם מהלכים אלה ניתן למנות השקעה של כ־50 מיליון שקל מצד קבוצת הכשרה ביטוח של אלי אלעזרא בכ־12% ממניות קבוצת המשביר.
מו"מ נוסף שניהל שביט היה עם קרן אייפקס בנוגע לרכישת ניו־פארם, אולם ככל הידוע זה לא צלח. בסוף 2013 התעניין המשקיע האמריקאי סקוט קורמן בחברת בתי הכלבו, והיה אמור להשקיע בה 134 מיליון שקל תמורת 29% ממניותיה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 460 מיליון שקל. עסקה זו לא הבשילה לבסוף.
שביט רכש את המשביר בתי כלבו ב־2003, לאחר שזו נקלעה למצב המקביל לפשיטת רגל. הוא שיקם אותה והפך אותה לחברה המייצרת תזרימי מזומנים גבוהים את הרכישות שערכה מאוחר יותר. המשביר בתי כלבו, שמנהל אסף בן־דב, מפעילה כ־40 סניפים ברחבי הארץ. הכנסותיה בינואר־מרץ 2014 הגיעו לכ־346 מיליון שקל, אבל הרווח התפעולי שלה ירד לכ־1.6 מיליון שקל בלבד. בשנים שעברו היו תוצאותיה מרשימות יותר, והרווח התפעולי שלה הגיע ל־30–40 מיליון שקל בשנה.
בימים אלה מיישמת המשביר תוכנית ארגון מחדש בבתי כלבו, שבמסגרתה תחזיר לידיה את פעילות הקוסמטיקה מידי ניו־פארם, ותשלב את הפעילות בתוך סניפי המשביר. כמו כן נערכים שינוי בתמהיל המוצרים והתייעלות כללית. קבוצת המשביר רשמה הפסד של עשרות מיליוני שקלים בגין השקעתה באופיס דיפו, והיא שורפת עשרות מיליוני שקלים בשנה בשל השקעתה ברשת קוסט 365, שמתקשה לרשום רווחיות תפעולית בקצב ששביט ייחל לו. בעקבות זאת דיווחה המשביר לאחרונה כי היא פועלת למכירת סניפי הרשת או למיזוג עם גורם אחר.
רווחיות נמוכה מהמצופה
כמו כן הודיעה המשביר כי קיבלה הצעה להשקעה של כ־50 מיליון שקל ב־25% ממניות רשת הדראגסטור ניו־פארם, שאמנם רושמת רווחיות, אך ברמה נמוכה מזו שציפו לה במשביר כשנרכשה. לא מן הנמנע שגם קשרי תעופה, שפעילותה אינה סינרגטית באופן משמעותי לזו של המשביר, עשויה להימכר בעתיד.
המשביר נכשלה לאחרונה בניסיון להנפיק אג"ח בהיקף 50 מיליון שקל ללא בטוחות בתל אביב. המוסדיים הזרימו להנפקה זו ביקושים נמוכים, והעדיפו לוותר על ריבית של 8.1% שהציעה החברה בשל החשש שמקורותיה השוטפים של קבוצת המשביר לא צפויים להספיק לכיסוי מלוא פירעון החוב בשנים הקרובות, והיא תזדקק למקורות חיצוניים.