אקסלנס מסנדל את העלאת דמי הניהול בקרנות של מגדל
בית ההשקעות אקסלנס התחייב לא לגבות דמי ניהול על הקרנות המחקות שבניהולו לפחות עד סוף 2015. בכך נטרפו הקלפים של מוביל השוק מגדל שוקי הון על תוכניותיו להתחיל ולגבות בקרוב דמי ניהול על הפעילות שהוא מסבסד ללקוחות כבר שש שנים
בית ההשקעות אקסלנס עורך בשבוע האחרון מסע פרסום בפרופיל גבוה, שבו הוא מתחייב לשווק בחינם את הקרנות המחקות שהוא מנהל (קרנות נאמנות שמטרתן לעקוב אחר מדד רלבנטי ולהשתדל להשיג את תשואת המדד — ר"ב), וזאת לפחות עד סוף 2015.
לכאורה לא מדובר מדובר בבשורה, שכן כל הקרנות המחקות המבקשות להתחרות בתעודות הסל משווקות זה שש שנים ללא דמי ניהול. אלא שעבור יוסי בן ברוך, המנכ"ל הטרי של בית ההשקעות מגדל שוקי הון, ההכרזה של אקסלנס באה בתזמון בעייתי מכיוון שבבית ההשקעות מקבוצת מגדל, שבשליטת שלמה אליהו, כבר החלו דיונים על העיתוי המתאים להעלאת דמי הניהול. הכרזתו של אקסלנס, המנוהל בידי עוזי דנינו ואשר משווק את הקרנות בשיתוף פעולה עם חברת תעודות הסל שלו קסם, שבניהול אבנר חדד, מקשה העלאה של דמי הניהול לפחות לעוד שנה.
חשש מאובדן נכסים
אם דמי הניהול במגדל שוקי הון, שצברה כ־12 מיליארד שקל בשוק הקרנות המחקות שהיא מובילה, יעלו בכל זאת, היא עלולה לעמוד בפני אובדן נכסים לטובת אקסלנס. למעשה, בקרב היועצים בבנקים שממליצים לציבור על הקרנות המחקות הזולות לעומת האפיק המתחרה תעודות הסל, עשויה להתגבש כעת ציפייה לקבלת התחייבות זהה ממגדל לאי־העלאת דמי ניהול; זו יכולה להעמיד את בן ברוך ואת מנכ"ל חברת הקרנות של מגדל שגיא שטיין במצב לא פשוט.
לפני כשש שנים הבינו במגדל שוקי הון, שנוהלה אז בידי רונן טורם, שהסיכוי להשיג דריסת רגל בשוק תעודות הסל נמוך מאוד לנוכח המתחרים החזקים בשוק. לפיכך הוחלט במגדל על הקמתו של מוצר דומה, שעובד על הפלטפורמה של חברת קרנות הנאמנות ומשווק קרנות מחקות (המקבילה הישראלית לתעודות הסל, ETF, באירופה ובארה"ב — ר"ב).
תיקון 21 לחוק מתמהמה
במגדל שוקי הון קיוו שבתוך שנים ספורות ייכנס לתוקף תיקון 21 לחוק ני"ע, שיסדיר את פעילות הקרנות המחקות (ששמן יוחלף לקרנות סל בדומה למודל במדינות המערב) ויכניס את תעודות הסל למשטר של פיקוח. התיקון אמור לייצר יתרון מובנה לקרנות הסל, שלהבדיל מתעודות הסל יתחייבו להעביר את כל ההכנסות שלהן, למעט דמי ניהול, למשקיעים.
בעזרת מהלך זה הצליח מגדל להקדים את הענף כשגזל מהמתחרים חלק מלקוחות תעודות הסל בזכות שיווק הקרנות שלו שעוקבות אחר מדדים שונים בארץ — ללא דמי ניהול. אלא שתיקון 21 מתמהמה, ובמגדל קיוו שיוכלו לגזור את הקופון על ההשקעה והמשאבים בשנים האחרונות, וכמובילי שוק להתחיל לגבות בקרוב דמי ניהול של כ־0.25%. מהלך זה היה מסייע לה לרשום הכנסות מיידיות של 30 מיליון שקל על הנכסים. אקסלנס שפועל בעיקר באמצעות תעודות הסל של קסם (המהוות 50% מהרווח של בית ההשקעות), יכול להמשיך ולשווק את התעודות המחקות בדמי ניהול של 0%. תעודות הסל של אקסלנס מגייסות באחרונה בעיקר בשוקי חו"ל, שם הפעילות של הקרנות
המחקות מצומצמת.
במגדל שוקי הון העדיפו לא להגיב למהלך של אקסלנס.