פריגו: אנטרופי מתנגדת לכובע הכפול של המנכ"ל והיו"ר
חברת הייעוץ למוסדיים המליצה לאשר מחדש את מינוי הדירקטורים דיוויד גיבונס ומייקל ג'נדרנואה, אך לא את מינויו של המנכ"ל והיו"ר ג'וזף פאפא
בסוף השבוע האחרון, לאחר שפרסמה את דו"חות הרבעון הרביעי, הודיעה חברת התרופות פריגוכי רכשה חברה בלגית פרטית בשם אומגה בתמורה ל־4.5 מיליארד דולר, כאשר רבע מהרכישה בוצע במניות. למעשה, מחיר העסקה אף גבוה יותר מאחר שפריגו נוטלת מאומגה חוב של 1.1 מיליארד דולר. רכישת הענק מצטרפת לרכישת אלאן האירית בקיץ הקודם, כשאז שילמה פריגו 8.6 מיליארד דולר. אלא שבניגוד לרכישתה של אלאן, שנועדה בעיקר לצורכי מס על רקע מיקומה באירלנד, הפעם פריגו רוצה להשיג נתח משוק התרופות הנמכרות מעבר למדף באירופה.
- פריגו ממשיכה במסע הרכישות: רוכשת את אומגה ב-4.5 מיליארד דולר
- פריגו בדרך לרכוש חברת תרופות בלגית ב-5 מיליארד דולר
- וול סטריט ננעלה בעליות; דאו ג'ונס ו-S&P בשיא חדש
אומגה הנה החמישית בגודלה מבין חברות התרופות מעבר למדף באירופה. מכירותיה הסתכמו ב־1.6 מיליארד דולר ב־12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2014. מכירות פריגו באותה תקופה הסתכמו ב־2.2 מיליארד דולר בתחום התרופות מעבר למדף. החברה המאוחדת צפויה לייצר הכנסות של 5.7 מיליארד דולר בשנה.
אומגה מחזיקה ב־2,000 תרופות לטיפול במערכת העיכול, עור, שיכוך כאבים והרזיה. החברה צמחה בקצב שנתי של 10% בשנים האחרונות, קצב צמיחה מהיר מפריגו שצמחה ב־2% בלבד ברבעון הפיסקאלי הראשון של 2015 לסכום של 952 מיליון דולר. הרווח הנקי המתואם הסתכם ב־187.5 מיליון דולר לעומת 143.9 מיליון דולר ברבעון המקביל. פריגו החמיצה את ציפיות השוק בשורה העליונה ובשורה התחתונה, ותחזית הרווח השנתית שלה, 7.2–7.5 דולר למניה, היתה מתחת לציפיות.
הכנסות פריגו במגזר התרופות מעבר למדף צנחו ב־8% למכירות בסכום של 493.3 מיליון דולר, מגזר תוספי התזונה איבד 3% לסכום של 125.3 מיליון דולר, מגזר תרופות המרשם ירד ב־4% ומגזר חומרי הגלם לתעשיית הפארמה איבד 43%. למעשה, השורה העליונה של פריגו השתפרה רק הודות לתרופת הטיסברי (לטיפול בטרשת נפוצה) של אלאן, שתרמה 91.9 מיליון דולר בתמלוגים.
הכניסה את היד עמוק לכיס
כדי לרכוש את אומגה, פריגו נאלצה להכניס את היד עמוק לכיס. הרכישה נעשתה במכפיל רווח גבוה מזה של פריגו, המעיד שתמחור חברות התרופות המוצלחות אינו נמוך כעת. בניגוד ליתר הרכישות של פריגו שהניבו החזר בתוך שלוש שנים, לפי קצב הצמיחה הנוכחי של אומגה ייקח ארבע שנים עד שפריגו תחזיר את ההשקעה.
פריגו תוכל להיעזר בכוח השיווק הגדול של אומגה, המונה כ־1,100 איש מתוך 2,500 עובדים, כדי לחדור לאירופה בצורה מהירה עם פורטפוליו המוצרים שלה. מנגד, היא תוכל למכור בארה"ב את הפורטפוליו של אומגה. יתרון נוסף הוא כמובן החיסכון בעלויות התפעול, שצפוי להזניק את הרווח המשותף של שתי החברות. לפי פריגו, הרכישה תגדיל מיידית את הרווח המתואם למניה ותביא לגידול דו־ספרתי ברווח המתואם למניה בשנה הפיסקאלית 2016. יתרון נוסף הוא שההכנסות של פריגו מחוץ לארה"ב יעלו מ־19% בלבד ל־43%, מה שמקטין את הסיכון לחברה.
מעבר לתוצאות הרבעון התחוללה דרמה באסיפת בעלי המניות של פריגו, שנועדה לאשר את מינוים של 11 דירקטורים ואת מדיניות התגמול.
כל ההצעות עברו את אישור האסיפה, אולם שלושה דירקטורים בלטו בהצבעה: דיוויד גיבונס זכה לרוב של 74 מיליון קולות לעומת 32 מיליון שהתנגדו, מייקל ג'נדרנואה קיבל רוב של 72 מיליון קולות לעומת 33 מיליון שהתנגדו והמנכ"ל והיו"ר ג'וזף פאפא זכה לרוב של 93 מיליון קולות לעומת 12 מיליון שהתנגדו.
גם פסגות התנגדה למינוי
בתחילה התנגדה חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי לחידוש הכהונה של כמה דירקטורים, ובהם גיבונס וג'נדרנואה. זאת על רקע העובדה שהם מכהנים בחברה מעל לתשע שנים ולפי מדיניות אנטרופי סווגו כדירקטורים תלויים, על אף היותם בלתי תלויים. אולם, לבסוף, לאור העובדה שפריגו אינה חברה דואלית של ממש אלא חברה שהתאגדה לפי הדין האמריקאי, התרצתה אנטרופי והמליצה לאשר את מינוים של הדירקטורים מחדש, מלבד פאפא מכיוון שהוא מכהן כיו"ר וכמנכ"ל. אגב, גם בית ההשקעות פסגות התנגד למינוי הדירקטורים.
המקרה מזכיר את כהונתו של איל וולדמן כמנכ"ל וכיו"ר מלאנוקס במקביל, כאשר המלצתה של אנטרופי נגד הכהונה המשותפת והתנגדותם של חלק מהמוסדיים לכהונה זו דחפו את מלאנוקס אל מחוץ לבורסת תל אביב במהלך שעורר רעש רב. על אף העובדה שפאפא זכה לרוב גדול ולתמיכתם של בעלי המניות, החשש הגדול הוא שבסופו של דבר הנהלת פריגו לא תראה בעין יפה את ההתערבות בהתנהלות החברה ותחליט למחוק אותה מהמסחר בבורסה בתל אביב.
פריגו מהווה מעל ל־10% ממדד ת"א־25, כאשר בין המוסדיים המחזיקים במניה ניתן למנות את פסגות, הראל, כלל, מגדל ומנורה מבטחים. המוסדיים הישראליים מחזיקים כ־10 מיליון מניות פריגו, המהוות כ־7.5% מהחברה, ששוויין עומד על כ־8 מיליארד שקל. ב־12 החודשים האחרונים עלתה מניית פריגו ב־27% והיוותה חלק נכבד מהתשואה החיובית למדד ת"א־25, יחד עם מניות טבע ובזק, ומחיקת החברה עשויה להיות מכה נוספת לבורסה.