"כשלא יודעים כמה משלמים, כנראה שמשלמים יותר מדי"
כך אמר היזם אורי לוין בכנס לחברות עם פוטנציאל הנפקה. לוין נכנס להשקעה ב־Feex, המשווה דמי ניהול, לאחר התמודדות עם קופת הגמל שלו. בכנס השתתפה טאבולה, חברת המלצות התוכן שצפויה לגייס 80 מיליון דולר ומתכננת הנפקה לציבור
"המטרה של סטארט־אפ היא לעשות משהו משמעותי. כשמשתמש של ווייז אומר לי שהוא חסך לעצמו זמן, אני יודע שעשיתי יותר למען התחבורה בארץ מאשר שר התחבורה". כך אמר אורי לוין, מיזמי אפליקציית הניווט ווייז, בכנס אופנהיימר לחברות מבטיחות (בעלות פוטנציאל הנפקה) שנערך אתמול במלון דיוויד אינטרקוננטל.
"להתחיל סטארט־אפ זה כמו להתאהב במישהי, אם לא מאוהבים ברעיון — פשוט צריך להמשיך לצאת לדייטים", אמר לוין, שהאפליקציה שהוא נמנה עם יזמיה נמכרה לגוגל תמורת 1.3 מיליארד דולר לפני שנה וחצי. לוין גם דיבר על אופן הפעולה של ווייז: "הנסיעות של המשתמשים מייצרות את המפה. כשאנשים נוסעים בכביש שלא מופיע במפה, הם יוצרים בה כביש חדש. יש גם משחק חתול ועכבר עם המשטרה — השוטרים דיווחו על מכמונות כדי לגרום לנוסעים להאט באופן מלאכותי. המשתמשים היו מסלקים את ההודעה בתוך שתי דקות בממוצע כמו במשחקי פק־מן".
לוין הגיע לכנס גם על תקן משקיע ב־Feex. על הקמת הסטארט־אפ להשוואת דמי הניהול סיפר: "ב־2008 פניתי לקופת הגמל שלי ושאלתי איך ייתכן שהפסדתי 20% וגם שילמתי דמי ניהול של 1.5%, והם החזירו לי את דמי הניהול. שאלתי את חבריי כמה דמי ניהול הם משלמים, וראיתי שאיש מהם לא יודע. נזכרתי במה שאבא שלי אמר לי: 'כשלא יודעים כמה משלמים, כנראה שמשלמים יותר מדי'. כך נכנסתי לתחום. גיליתי שבארה"ב משלמים יותר מ־600 מיליארד דולר בשנה דמי ניהול לגופים הפיננסיים. זה שוק עצום".
מלבד Feex הציגו בכנס חברות מבטיחות רבות, בהן נעורים שבשליטת יהודה ונאוה זיסאפל, המכהנת כמנכ"ל החברה. החברה מפתחת את תרופת המקור סירקדין (Circadin) לשוק נישה של הפרעות שינה, שהיקפו נאמד ב־2–1.5 מיליארד דולר בשנה. ב־2007 קיבלה החברה מרשות התרופות האירופית אישור שיווק לסירקדין למשך חמש שנים. זהו תכשיר לא ממכר בשִחרור מושהה של מלטונין, המגביר את הפרשת הורמון השינה.
נעורים חתמה על הסכם הפצה עם לונדבק הבינלאומית והצליחה לכבוש פלח שוק נאה באירופה. בבריטניה ובגרמניה נכנסה הסירקדין, המיועד לבני 55 ומעלה, לסל התרופות הציבורי. בסקנדינביה וביוון חדירתו לשוק הנה בשיעור דו־ספרתי. מדינות מערב אירופה מהוות פלח שוק לא קטן, שהביא את החברה למכירות של עשרות מיליוני דולרים ולמעבר לרווחיות. נעורים הצליחה לחדור לשוק באירופה בעזרת השקעה של פחות מ־100 מיליון דולר, שברובה הגיעה מבעלי השליטה.
מאז החלה החברה לעבוד עם מפיצים עצמאיים היא התפשטה למזרח, שם משווקת טקאדה היפנית את המוצר. בארץ חברת טבע משווקת את הסירקדין. כעת מנסה נעורים לפתח את המוצר גם לשימוש בילדים, ובמקביל בוחנת אופציות מימוניות, בהן הנפקה.
חברה מבטיחה נוספת בכנס היא טאבולה, שצפויה לגייס 80–90 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, ובהמשך גם לבצע הנפקה לציבור.
טאבולה עוסקת בפיתוח מנוע להמלצות וידיאו ופרינט לגופי תוכן ברשת. לאחר שגולש צופה בכתבה באתר, טאבולה מציעה לו לצפות בתכנים נוספים שעשויים למצוא חן בעיניו, מבלי לאסוף עליו מידע אישי ומבלי שהוא מזדהה באמצעות משתמש ברשתות חברתיות.