השורה התחתונה
בלאקרוק מנהלת 800 מיליארד דולר בקרנות נאמנות, אך ללא ביצועים מרשימים
למרות הצמיחה בשווי הנכסים המנוהלים, לסכום אגדי של 16 טריליון דולר, קרנות הנאמנות עדיין מהוות חלק קטן מפעילות החברה. מודל הסיכון של החברה הציל רבות מהקרנות המנייתיות שלה מהקטסטרופה של 2008
בלאקרוק, המנהלת נכסים בשווי 4.1 טריליון דולר בהשקעות ישירות ו־11 טריליון דולר בהשקעות עקיפות, הוכתרה ב"אקונומיסט" כחברת ניהול ההשקעות הגדולה בעולם, יותר מכל בנק, קרן פנסיה או קרן ממשלתית אחרת. השקעותיה העקיפות מנוהלות על ידי פלטפורמת ההשקעה אלאדין: אשכול של 6,000 מחשבים שדרכם מנוהלים 170 קרנות פנסיה, בנקים, חברות ביטוח וגופים אחרים. וגם בלאקרוק תהיה נגישה בצורה ישירה למשקיע הישראלי עם אישור התיקון לחוק ההשקעות (מה שהיה ידוע כתיקון 15).
את הצלחתה הראשונית של החברה - שנוסדה ב־1988 על ידי קבוצה של אנשי וול סטריט, ובראשם לארי פינק - ניתן לזקוף להנפקת תעודות הסל שלה, ובראשן המותג iShares, השחקנית הגלובלית הגדולה בשוק. בלאקרוק, בזכות יכולת ניתוח הסיכונים שלה, ידעה בימי משבר הסאב־פריים ב־2008 לייעץ לממשלה האמריקאית ולגופים אחרים איך לשמור על המערכת הפיננסית, והיא אף השכילה לנצל את המשבר כדי לרכוש גופים פיננסיים כושלים.
שווי הנכסים המנוהלים של החברה גדל עד כדי כך, שכיום הרגולטורים בארה"ב חוששים ששוב צומחת לה חברה שהיא "גדולה מדי מכדי ליפול", כלומר כזאת שמשלמי המסים האמריקאים ייאלצו יום אחד לחלצה ממשבר פיננסי. הרגולציה האמריקאית מודאגת, בין היתר, מפלטפורמת ההשקעות שלה: חשיפה מנייתית גבוהה מדי של 7% לאלאדין, והאג"ח וההלוואות שלה נסחרות בכל העולם על ידי לא פחות מ־17 אלף סוחרים מטעם בנקים, חברות ביטוח ומנהלי קרנות. יותר מדי כסף עובר דרך פלטפורמה אחת.
מאחר שאלאדין מייעצת ללקוחות כיצד להשקיע, יש הסבורים שלאנליסטים של בלאקרוק השפעה רבה מדי על השווקים. בשוק בריא מחירי הנכסים מושפעים ממגוון דעות והערכות. הקרנות של בלאקרוק הן עדיין חלק קטן מטריליוני הדולרים המנוהלים אצלה, רובם מתוך מיזוגים ורכישות, ולא מתוך צמיחה אורגנית של
השקעותיה. סך הכסף המנוהל בקרנות מגיע לכ־800 מיליארד דולר.. 51% מהכסף מצויים בקרנות מנייתיות, 26% בקרנות אג"ח ו־13% בקרנות מעורבות.
שמה של החברה יצא למרחוק בזכות ניתוח הסיכונים והמודלים שלה, אשר בזכותם רבות מהקרנות המנייתיות שלה ניצלו מהקטסטרופה של 2008. יתרה מכך, בלאקרוק הצליחה למזג בין הקרנות הגלובליות שלה ולהקטין את העלויות בכמה מהן. החברה נהנית ממערך גלובלי של משאבי ניתוח המסייע לה להשקיע השקעות חכמות יותר. עם זאת, מודל הקרנות המנייתיות המולטי־בוטיק השיג תוצאות מעורבות בשנים האחרונות, וקרנות האג"ח לא הגיעו להישגים יוצאי דופן. אך לאחרונה, בזכות שחקני רכש טובים, התשואות מתייצבות.
השורה התחתונה: למרות מודל ההשקעות החכם, בשלב זה הקרנות המנייתיות השיגו תוצאות מעורבות בלבד, וקרנות האג"ח מדשדשות אף הן.
IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל