רשות ההגבלים שמה ברקס לתשובה: שוקלת מחדש הסכמי הגז
רשות ההגבלים העסקיים שוקלת לסגת מהצו המוסכם לפיו חברות דלק שבשליטת יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקאית ימכרו שני מאגרי גז קטנים כדי לקבל פטור מהסדר כובל על אחזקת מאגרי לוויתן ותמר
רשות ההגבלים העסקיים שוקלת לסגת מהצו המוסכם לפיו חברות קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקאית ימכרו שני מאגרי גז קטנים כדי לקבל פטור מהסדר כובל על אחזקת מאגרי לוויתן ותמר.
- משרד האנרגיה אישר שינוי גבולות מאגרי הגז "תנין" ו"כריש"
- נובל אנרג'י הגדילה את הזרמת הגז מתמר ב־20%
- לווייתן חתמה על מזכר הבנות ליצוא גז לירדן בשווי של 18-15 מיליארד דולר
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעלי החברות הוזמנו היום בערב (ב') לשיחה דחופה ברשות להגבלים עסקים ובנוכחות הממונה על ההגבלים, דיויד גילה, כדי לשמוע את עמדתם בנושא. כפי שפורסם ב"כלכליסט", בדצמבר האחרון הגיע הממונה גילה להסדר לפיו נובל אנרג'י ודלק לא יוכרזו כמונופול על מאגרי הגז ובתנאי שימכרו את שני מאגרי הגז הבינוניים "כריש" ו"תנין" ועליו יוותרו על עוד נתח מ"לוויתן", כך שצד ג' יוכל להחזיק לפחות 10% מנפח הגז שנמצא מול חופי ישראל ויוכל להתחרות בחוזי המכירה.
מאגר לוויתן התגלה בסוף 2010 והוא מוחזק על ידי נובל אנרג'י (כ-40%), דלק (כ-45% באמצעות דלק קידוחיםו אבנר שנמצאות בשליטת קבוצת דלק) ורציו (15%).
לאחר שורת קידוחים התקבע גודלו של מאגר לוויתן על כ-620 מיליארד מ"ק, כמות ששקולה לסך הצריכה הלאומית (נתוני 2014) לאורך כ-85 שנה. בעולם התייחסו לתגלית כשניה בגודלה שנמצאה ברחבי העולם בכל העשור האחרון.
בשל גודלו של המאגר, החלטת ממשלה מיוני 2013 קבעה שרק 50% מהנפח שלו מותר בייצוא ללקוחות זרים וזאת מתוך שמירה על עתודות גז לצורכי המשק. בחצי השנה האחרונה נחתמו מזכרי הבנות למכירת גז מהמאגר לירדן ולמצרים בהיקף של כ-40 מיליארד דולר לכ-15 שנה, כאשר כ-60% מהמכירות הן מס שעתיד היה להיכנס לקופת המדינה ולקרן הגז הלאומית. עלות הפיתוח של המאגר נאמדת בכ-7 מיליארד דולר, כאשר האספקה בפועל תוכננה לתחילת 2018.
בעלי מאגר לוויתן טרם הגיבו על הידיעה.