$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קופות הגמל של מיטב דש רוכשות ממזרחי אשראי יהלומנים

בית ההשקעות רכש במסגרת עסקת איגוח, נתח מתיק האשראי שמעניק הבנק ליהלומנים פרטיים. היקף העסקה: 100 מיליון שקל לשנתיים שיובטחו בשעבוד על הנדל"ן של הלווים

רחלי בינדמן 06:5205.01.15

אחת מעסקאות האשראי המעניינות ביותר בשוק הפנסיה בישראל נעשתה באחרונה מתחת לרדאר. ל"כלכליסט" נודע כי חברת הגמל של מיטב דש, השנייה בגודלה בישראל, רכשה עבור עמיתיה כ־10% מתיק האשראי שמעניק בנק מזרחי טפחות ליהלומנים.

 

היקף העסקה הוא כ־100 מיליון שקל, והיא אמורה להניב תשואה הנעה בין 4% ל־5% צמוד דולר. העסקה, במח"מ של שנתיים, כוללת שורה של מנגנוני ביטחון עבור מיטב דש, בהם שעבודים על מלאי היהלומים, על נדל"ן של הלקוחות (בתים פרטיים של היהלומנים ומשרדים בבורסה ליהלומים) וכן ערבויות אישיות.

 

בית ההשקעות, בניהולו של אילן רביב, יקבל רשת ביטחון של ריבית מינימום שתובטח לו, גם אם בפועל תשואת תיק האשראי תהיה נמוכה יותר או אפילו שלילית.

 

אילן רביב אילן רביב צילום: עמית שעל

 

האיגוח הוא מכשיר למסחר בסיכונים שבו מעניק האשראי מוכר את הסיכון לצד שלישי. עסקת איגוח זו נעשית כחלק מכניסה אטית של בתי ההשקעות לאפיק השקעה חדש - רכישת נתח מתיקי הלוואות קמעונאיות והלוואות לעסקים קטנים, שבאופן מסורתי מעניקים בנקים המתמחים בכך.

 

על בסיס העסקה נוצרה פלטפורמה שתוכל לשמש את מיטב דש בעסקאות איגוח עתידיות מול בנקים גם בתחומי אשראי נוספים. תחומים אלה כוללים מימון רכישת כלי רכב, משכנתאות ועסקים קטנים.

 

מסוף 2011 ענף היהלומים סובל מהאטה בביקושים על רקע מצב הכלכלה העולמית. הענף חזר לצמוח ב־2013, אלא שבאופן מפתיע בדיוק אז החליט בנק לאומי, שהיה בין ספקי האשראי הבולטים לענף בישראל, לסגור עד סוף 2014 את פעילותו בבורסה ליהלומים. במזרחי טפחות דווקא זיהו את היציאה של לאומי מהתחום כפוטנציאל להרחבת תיק האשראי של הבנק. מניע נוסף של הבנק לביצוע עסקת האיגוח הוא החלוקה בסיכון עם הגופים המוסדיים.

 

בתיק האשראי של מזרחי טפחות, שעומד היום על 1.2 מיליארד שקל, ישנם 20% משוק האשראי ליהלומים בישראל. לבנק יש מרכז עסקי יהלומים בבורסה ליהלומים ברמת גן, והוא מחזיק במערכות דירוג ייעודיות לאשראי ליהלומנים.

 

 

תיק בהיקף מוגבל

 

הפיקוח על הבנקים, וכך גם מגבלות חשיפה פנימיות של דירקטוריון הבנק, מגבילים את גודל תיק האשראי המותר לענף מסוים. מזרחי טפחות מעוניין להגדיל את הפיזור של הלווים, להרחיב את הפעילות ולהעניק אשראי חדש ליהלומנים, ולפיכך החליט למכור נתח מהתיק הקיים.

 

במקרה זה, הלקוחות הם יהלומנים פרטיים או עסקים בינוניים, שנוטלים אשראי בהיקף של מיליוני דולרים בודדים. אשראי זה הנו מוגבל, שכן הבנק נדרש להקפיד על פיזור האשראי. לגוף מוסדי כמו מיטב דש אין כלים להעניק אשראי ישיר שכזה.

 

עלו על הגל

 

שוק הפנסיה בישראל מנהל מעל טריליון שקל וצומח בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים בשנה, המחפשים מקורות השקעה מניבי תשואה בסביבת ריבית מאתגרת.

 

באחרונה פורסמו עסקאות איגוח נוספות שביצעו גופים מוסדיים נוספים ובהם עסקה שביצעה חברת הביטוח הפניקס, כשרכשה מבנק הפועלים נתח של 50 מיליון שקל מהלוואה שהעניק לכלל ביטוח.

 

בימים אלה נמצא בית ההשקעות פסגות במגעים מתקדמים לרכישת 20% מתיק האשראי בתחום הנדל"ן של בנק מזרחי טפחות בלונדון, שהיקפו 120 מיליון שקל.

 

את העסקה הנוכחית של מיטב דש ומזרחי טפחות הובילו שי שליטא, ראש יחידת הסינדיקציות של הבנק, ואבי ברקוביץ', ראש מערך האשראי של בית ההשקעות. מי שסייע בבניית מבנה העסקה היה עו"ד רונן בהרב, שותף במשרד פרייז בהרב ושות'.

 

במיטב דש ובנק מזרחי טפחות סירבו להגיב לידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x