השורה התחתונה
ענף ההסעדה מגלה צמיחה מחודשת
בחצי השנה האחרונה תעשיית המסעדות בארה"ב מצליחה לייקר את המחירים ב־3%, הודות לעלייה בהכנסה הפנויה של האזרחים. המעבר למזון בריאות נוגס בנתח השוק של חברות המזון המהיר, שצפויות להמשיך ולהיסחר במכפילים נמוכים
תעשיית המסעדות בארה"ב מגלגלת כ־680 מיליארד דולר בשנה. כ־990 אלף מסעדות פועלות ברחבי המדינה, והתעשייה מעסיקה כ־13.5 מיליון עובדים, המהווים כ־10% משוק העבודה בארה"ב. הפדיון של תעשיית המסעדות מהווה כ־47% מסך הוצאות האוכל של האמריקאים. ימי הזוהר של תעשיית המסעדות היו מאמצע שנות השבעים עד אמצע שנות השמונים של המאה הקודמת, אז הגיעה הצמיחה הריאלית בפדיון ל־4%–5% במונחים ריאליים בשנים הטובות. היום מדובר בתעשייה בוגרת, שהמכירות בה גדלות ב־1%–1.5% לשנה.
עם זאת, מדובר בתעשייה עם מחזוריות מסוימת, ובהחלט ניתן לצפות לקצב גידול מהר יותר בתנאים של ירידת שיעור האבטלה, עלייה בשכר הממוצע והתרחבות ההכנסה הפנויה (הודות לעלייה בשכר וירידה בהוצאות האנרגיה). מאמצע 2014, עם השיפור המתמשך בשוק העבודה בארה"ב, כוח התמחור של המסעדות גדל והן מצליחות להגדיל את מחירי הארוחות בכ־3% לעומת כ־2% בתחילת השנה.
המעבר למזון טרי
מגמה נוספת שניכרת בבירור היא מעבר הצרכנים למוצרי מזון הנחשבים בריאים יותר, כגון מוצרים טריים ללא חומרים משמרים. ניתן לחלק את סקטור המסעדות לשלוש קטגוריות שונות:
1. מסעדות אוכל מהיר, בעיקר של ג'אנק פוד על בסיס טייק אוויי.
2. מסעדות Fast Casual, מסעדות שהדגש שלהן הוא על איכות מוצרי המזון, והן מספקות מקומות ישיבה מסודרים ונאים, ובמקביל מאפשרות הזמנות טייק אוויי.
3. מסעדות Casual Dining, המציעות ארוחות שלמות במתכונת של ישיבה בשטח המסעדה. טווח המחירים שלהן בינוני ומעלה, אולם הן אינן מתחרות במסעדות שף ומסעדות בוטיק.
צפי לשנים חלשות
איך להיחשף לסקטור? תחום המסעדות של האוכל המהיר מאבד נתח שוק בשנים האחרונות לטובת מזון שנחשב בריא. לכן חברות הפועלות בתחום המזון המהיר נסחרות במכפילים יחסית נמוכים בהשוואה לתעשייה. עם זאת, המשקיע יצטרך להיאזר בסבלנות כי השנים הקרובות עלולות להביא לירידה נוספת בביצועים. המניות במגזר ה־Fast Casual נסחרות במכפילי רווח יחסית גבוהים הודות לנתוני הצמיחה המהירים. לכן ההשקעה במניות אלו מוגדרת כהשקעה עם רמת סיכון יחסית גבוהה.
שינויים בהרגלי הצריכה
כל הרעה בתוצאות הכספיות אשר נובעת מביצועים פושרים או משינויים בהרגלי הצרכנים עשויה להוביל לירידות חדות במחירי המניות. לצד זאת מתעצם תהליך המעבר למזון הנחשב לבריא יותר.
במגזר האוכל המהיר ניתן לרכוש את מניית מקדונלד'ס, רשת ההמבורגרים הגדולה ביותר בארה"ב, שסוגרת עשור של הצלחות, ששיאן בתקופת המשבר של 2008 כאשר המנות הזולות של מקדונלד'ס הפכו לאטרקטיביות במיוחד.
לאחרונה הרשת סובלת ממעבר של לקוחות לרשתות הנתפסות כמגישות אוכל בריא יותר וכן מתחרות גוברת של רשתות המבורגרים מתחרות, כגון ונדי'ס ובורגר קינג, המצליחות לצבור נתח שוק על חשבון מקדונלד'ס. מקדונלד'ס נמצאת בעיצומו של תהליך חידוש התפריט, אשר נועד לספק מענה לרשתות המבורגרים אחרות ולהחזיר לקוחות שעזבו לטובת מסעדות Fast Casual.
בתחום ה־Fast Casual ניתן למצוא רשתות כגון צ'יפוטל (Chipotle), המתמחה באוכל בסגנון מקסיקני, ונהנית מאהדה רבה בקרב המשקיעים. מניית החברה נסחרת במכפילים גבוהים מאוד.
אי־אמון בסלטים
לעומת זאת, פנרה (Panera), המתמחה במאפים ובסלטים, נסחרת במכפילים נמוכים יותר, בעיקר בגלל החולשה לאחרונה בקצב המכירות בחנויות זהות. ייתכן שפנרה תהפוך בעתיד ליעד השתלטות על ידי קרנות השקעה פרטית, כפי שקרה עם בורגר קינג, לכן אנו מעדיפים את פנרה.
במגזר ה־Casual Dining ניתן לרכוש את מניות דרדן (Darden), שבבעלותה מגוון רשתות המספקות מענה למגזרים שונים, כגון Longhorn במגזר הבשר והסטייקים ורד לובסטר (Red Lobster) במגזר הדגים ופירות ים ואוליב ליף (Olive Leaf) במגזר האוכל האיטלקי.
השורה התחתונה: רשתות ה־Fast Causal צפויות להמשיך להיסחר במכפילים גבוהים, אולם כל תנודה בהרגלי הצריכה עלולה לפגוע בהן משמעותית.