$
שווקי חו"ל

נחשפה תוכנית ההקלה הכמותית של אירופה: הזרמה של 1.1 טריליון יורו

לפי סוכנות הידיעות הכלכלית בלומברג, הבנק האירופי המרכזי בראשותו של מריו דראגי ירכוש אג"ח ב-50 מיליארד יורו בחודש החל מחודש מרץ הקרוב ועד סוף 2016 לפחות. הרכישות של הבנק המרכזי יכללו איגרות חוב של מדינות; כתגובה היורו מתחזק ב-1% מול הדולר

שי סלינס ומיקי גרינפלד 16:3821.01.15
נחשפה תוכנית ההקלה הכמותית של הבנק המרכזי באירופה אותה יציג מחר (ה') נשיא הבנק, מריו דראגי - כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג. כתגובה היורו מתחזק ב-1% לרמה של 1.17 דולרים.  
לפי הדיווח התוכנית תכלול רכישה של איגרות חוב ממשלתיות בהיקף של 50 מיליארד יורו בחודש (58 מיליארד דולר). התוכנית תחל במרץ הקרוב ותימשך לפחות עד לסוף 2016.
 
בכירי הבנק האירופי המרכזי דנים היום בתוכית המוצעת במפגש של הבנק לקראת הכרזת הריבית מחר בשעה 14:45 שעון ישראל. דראגי, אמור להציג את התוכנית כ-45 מאוחר יותר בשעה -15:30, שעון ישראל. בבלומברג מציינים כי ייתכן שהתוכנית הסופית תכלול מספר שינויים.
 
נציין כי בסך הכל מדובר בתוכנית הקלה כמותית בהיקף של 1.1 טריליון יורו - כמעט כפול מצפי האנליסטים.
 
עוד לפני חשיפת התוכנית יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, הסביר את הסיבה לתוכנית ההיסטורית: "נתוני האינפלציה המאכזבים בחודש הקודם, שהעידו על המשך הידרדרות באירופה וגלישה לדפלציה, לא הותירו מקום לספק – הבנק המרכזי חייב להגביר את קצב הרכישות. במהלך השנה האחרונה ואפילו קודם לכן, כבר הערכנו כי לא יהיה מנוס מרכישות מאסיביות של הבנק המרכזי כדי להפשיר את שוק האשראי ולהחליש את אירופה במטרה להניע את הכלכלה ולהוריד את רמת האבטלה".
 
עם זאת ציין חברון כי הוא לא רואה טעם ברכישת אג"ח ממשלתי כאשר תשואות אג"ח גרמניה מצויות בטריטוריה שלילית עד 5 שנים וצרפת במגמה דומה.
 
תוכנית הרחבה כמותית (Quantitative Easing), ככל שתאושר, תהיה המהלך החריף ביותר שנעשה מצד הבנק המרכזי עד כה בניסיון לדחוף את הכלכלה של הגוש קדימה - ובשלב ראשון יציאה מסף הדפלציה. הריבית בגוש היורו עומדת כעת על 0.05%, בעוד שהריבית על הפקדונות על מינוס 0.2%. 
 

 

במחצית השנה האחרונה ביצע הבנק כמה צעדים מרחיקי לכת במטרה לסייע לכלכלת הגוש. העובדה שהגענו להרחבה כמותית מלמדת שהן לא השיגו את יעדן - אולי מכיוון שהגיעו מאוחר מדי, ואולי בגלל שהמצב של אירופה קשה מדי. אלה ההחלטות המכריעות שהתקבלו בנושא המדיניות המוניטארית בחודשים האחרונים.

 

בחודש יוני האחרון הודיע הבנק המרכזי האירופי (ECB) על הפעלת ריבית שלילית על פיקדונות, לראשונה בתולדות גוש היורו, וכן על הורדת ריבית וחבילת תמריצים לבנקים. ריבית הבסיס האירופית הורדה לרמת שפל חדשה של 0.15% והריבית על פיקדונות יורו בבנק המרכזי נחתכה לשיעור שלילי של 0.1%-, לראשונה בהיסטוריה, לעומת שער הריבית הקודם שעמד על 0%.

 

בחודש ספטמבר עלה הבנק מדרגה: הוריד את הריבית ב-10 נקודות מ-0.15% ל-0.05% - שפל של כל הזמנים - והעמיק את הריבית השלילית על הפקדונות למינוס 0.2%. החלטה נוספת שהתקבלה בספטמבר היא מהלך רכישות מצומצם של אג"ח מבוססות נכסים (ABS). סכום הרכישות לא פורסם אך ההערכות הן שמדובר על השקעה בסדר גודל של 700 מיליארד יורו. בישיבה מדצמבר אמר דראגי כי תוכנית זו תימשך לפחות כשנתיים. מדובר בתוכנית הרחבה חלקית בלבד, שכן היא אינה כוללת רכישת אג"ח מדינה, נכס משמעותי הרבה יותר מבחינת הסחירות ומבחינת תפקידו בשווקים.

 

לאחר הישיבה האחרונה של הבנק, בחודש דצמבר, אמר דראגי ש"קובעי המדיניות בבנק שותפים להתחייבות לעשות שימוש בכל אמצעי שיידרש, כולל אמצעים בלתי קונבציונאליים, אם ציפיות האינפלציה יתדרדרו".

 

בשבוע שעבר החליט היועץ המיוחד של בית המשפט האירופי לצדק כי מהלכי רכישות מצד הבנק אינם מנוגדים לחוקי האיחוד. היועץ הודיע כי צעד של הבנק האירופי על הזרמת כספים לשוק באמצעות רכישת אגרות חוב ממשלתיות אינו מנוגד לחוקי האיחוד - בכפוף לכמה תנאים. אחד התנאים הוא הימנעות ממעורבות ישירה בשוק - ובמילים אחרות, הבנק יכול לבצע פעולות רק בשוק המשני. לא מדובר בהחלטה סופית של בית המשפט, אך עמדת היועץ נחשבת לאינדיקציה חזקה להחלטה, שמשמעותה אישור תוכנית הרחבה כמותית מצד האיחוד האירופי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x