$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

6 החברות שנמצאות על הכוונת של טבע

אחרי רצף של רכישות שלא ענה על ציפיותיה, בראשן ספלון, ענקית התרופות הישראלית מאותתת על רכישה קרבה בתחומי הליבה שלה. כמה הצעות שעשויות לעניין את טבע

ניר צליק 06:4909.02.15

שנת 2015 צפויה להיות השנה שבה תבצע טבערכישה משמעותית, אחרי שהתמקדה ברכישות קטנות בלבד, ושמאז רכישתה הכושלת של ספלון ב־6.8 מיליארד דולר בשנת 2011 לא יצאה למהלך נועז. על פי הערכות בשוק, היקף הרכישה יעמוד על 5–10 מיליארד דולר.

 

 

בשיחת הוועידה שערכה החברה עם אנליסטים לאחר פרסום דו"חות הרבעון הרביעי, מיקד המנכ"ל ארז ויגודמן את השדות שבהם מתעניינת טבע. ויגודמן אמר במפורש כי החברה לא הביעה עניין בהוספירה, החברה שמייצרת גרסאות ביוגנריות לזריקות ונמכרה לפייזר תמורת 17 מיליון דולר ביום פרסום דו"חות טבע. לדברי המנכ"ל, טבע תחפש חברה בשווקים גדולים, או בגנריקה מורכבת, או במוצרי מקור, או בפורטפוליו של מוצרים עתידיים. "ב־2015 נשנה את הכיוון למהלכים לא אורגניים בדרך שתתממש במהלך השנה", ציין ויגודמן.

 

ויגודמן הדגיש כי לחברה אין עניין בתרופות יתום, תרופות לבעלי חיים או תרופות מעבר לדלפק הממותגות תחת שם החנות המוכרת. טבע מבקשת לפנות לטיפולים למערכת העצבים המרכזית, לתרופות שמצויות בניסויים קליניים ולתחום הכאב, שבו ביצעה שתי רכישות קטנות ב־2014: לבריס תמורת 825 מיליון דולר וניופאת ב־268 מיליון דולר. מלבד התחומים הללו, טבע מתמקדת גם במערכת הנשימה ובגנריקה מורכבת.

 

 

בעקבות שיחת הוועידה, "כלכליסט" ממפה את החברות הפוטנציאליות שבהן טבע עשויה להתעניין.

 

1. יו.סי.בי:

גלולה גדולה מכדי לבלוע

 

חברת הביו־פרמצבטיקה הבלגית יו.סי.בי (סימול: UCB) עוסקת בפיתוח ובמסחור תרופות חדשניות ומוצרים ביוטכנולוגיים לטיפול בבעיות רפואיות במערכת העצבים המרכזית. יו.סי.בי נסחרת בבורסת בריסל לפי שווי שוק של 17 מיליארד דולר. אם טבע תרכוש אותה, היא תוסיף לה הכנסות שנתיות של כ־4 מיליארד דולר, מחציתן מפעילות באירופה. מלבד פורטפוליו רחב, גם הניסיון של יו.סי.בי בגילוי ובשיווק תרופות לטיפול בבעיות נשימה קשות, כולל אסטמה, הופך אותה ליעד אטרקטיבי לרכישה, שיגדיל את תיק המוצרים הנשימתיים של טבע. עד 2010 יו.סי.בי וטבע שיתפו פעולה בתחום זה, עד שיו.סי.בי בחרה לסגת מההסכם.

 

החיסרון של יו.סי.בי הוא שווי שוק גבוה שבו היא נסחרת, שצפוי להיות גדול מדי לבליעה על ידי טבע. מנגד, טבע עשויה לרכוש חלק מפעילות החברה. כך פעילות הגנריקה המורכבת של יו.סי.בי בארה"ב היתה על סף מכירה לאוויוסטה קפיטל תמורת 1.5 מיליארד דולר, אולם בסופו של דבר עסקה זו לא יצאה אל הפועל.

 

2. אקטליון:

שיתופי פעולה מהותיים

 

אקטליון (Actellion) הוקמה ב־1997 על ידי צוות מנהלים ומדענים שפרשו מענקית התרופות רוש, כשבידיהם טכנולוגיה שצעדיה הראשונים פותחו במעבדותיה. לחברה השוויצרית הכנסות של כ־2 מיליארד דולר בשנה. אקטליון נסחרת בארה"ב ובבורסת שוויץ (סימול: ATLN) לפי שווי שוק של 12 מיליארד דולר, ובלב פעילותה טיפול במחלות הפוגעות באנדותל (שכבה של תאים שטוחים המרפדת את מדורי הלב ואת כלי הדם והלימפה). סל המוצרים של החברה כולל תרופות ביולוגיות לטיפול בלחץ דם בריאות, במחלות במערכת העצבים המרכזית ועוד.

 

במקרה של מיזוג, שיתופי פעולה שיצרה אקטליון עם ענקיות כמו מרק, רוש, גלקסו־סמית'־קליין וניפון היפנית, יגדילו את יכולות הפיתוח וזיהוי תרופות המקור של טבע. מנגד, הם גם מקטינים את הסיכוי שהחברה תימכר לטבע. העובדה שאקטליון מתמחה במוצרי נישה למחלות נדירות מעלה את הסבירות שטבע תרצה לרוכשה, לאחר שלאחרונה ענקית התרופות אמג'ן ניסתה להשתלט עליה ללא הצלחה.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

3. לונדבק:

הדנית שעברה להפסד

 

החברה הדנית לונדבק (Lundbeck), הנסחרת לפי שווי שוק של 3.7 מיליארד דולר בבורסת קופנהגן, עשויה להתאים לטבע כמו כפפה ליד מבחינת תחומי פעילותה. החברה (סימול: LUN.CO) מתמקדת בתחום המוח, ואחד המוצרים המוכרים שלה, אזילקט שנועד לטיפול בפרקינסון, פותח בשיתוף פעולה עם טבע. עם המוצרים האחרים של לונדבק נמנים ברינטליקס וציפרלקס לטיפול בדיכאון, אביליפי מיינטנה לטיפול בסכיזופרניה, סלינקרו לגמילה מאלכוהול, קסנזיין לטיפול בהנטינגטון וסברילן לטיפול באפילפסיה.

 

לחברה שלוש תרופות בקנה: קרמזפיין לטיפול באפילפסיה, שהשלימה ניסויים קליניים והוגשה בקשה לקבלת אישור שיווק לתרופה; ברקספיפרזול, שנמצאת בניסוי שלב 3 באירופה והוגשה כבר בקשה לשיווקה בארה"ב; ואידלופרידין, תרופה לאלצהיימר שנמצאת בניסוי שלב 3.

 

החברה, שהוקמה ב־1915 בדנמרק, מעסיקה כ־6,000 עובדים ברחבי העולם, מהם 2,000 בדנמרק, כך שמשימת עיכולה עשויה להיות לא פשוטה. רכישתה תוסיף לטבע הכנסות של 1.7 מיליארד דולר בשנה במקביל לצנרת המוצרים העתידית, אך מנגד, החברה עברה להפסד בשורה התחתונה ברבעון הרביעי, כך שטבע תצטרך לבצע בחברה שיפורים כדי לשדרג את שורת הרווחיות.

 

חברת טבע חברת טבע צילום: בלומברג

 

4. אוצוקה:

מתמקדת בסכיזופרניה

 

קשה לדעת אילו חלקים מפעילותה של אוצוקה (Otsuka) היפנית, הנסחרת לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר בבורסת טוקיו (סימול: JP :OTSKZ), נמצאים על המדף. לא כל תחומי הפעילות של אוצוקה יעניינו את טבע, מאחר שהיא פעילה גם בתחומי תוספי התזונה, הקוסמטיקה הרפואית ותרופות מעבר למדף. לחברה יש תרופות כגון פייטל לבעיות לב, אדקולומן לבעיות גסטרולוגיות ועוד, אבל אם טבע תרכוש חלק ממנה, היא תפנה בעיקר לפעילותה בטיפול לסכיזופרניה, הכוללת את תרופת האביליפי.

 

אוצוקה הפרידה את פעילות מכירת האביליפי לחברה־בת אמריקאית שמכירותיה השנתיות מסתכמות ב־4.9 מיליארד דולר. רכישת פעילות זו עשויה להניב לטבע תזרים מזומנים קבוע ופעילות בתחום הסכיזופרניה. מנגד, היא לא תניב לה צינור תרופות עתידי, וסביר להניח כי טבע תחפש פעילות שתענה על שתי הדרישות במקביל.

 

5. אלקרמס:

פעילות מניבת רווחים

 

אלקרמס (Alkermes), הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של 10 מיליארד דולר, היא יעד רכישה בסבירות גבוהה עבור טבע. החברה (סימול: ALKS) פרסמה השבוע תוצאות חיוביות לתרופה משולבת שהיא פיתחה למחלת הסכיזופרניה, המשלבת שני רכיבים של תרופות קיימות: זיפרקסה של חברת אלי־לילי ורכיב של אלקרמס עצמה, סמידורפן, שנועד להפחית את העלייה במשקל הנלווית לזיפרקסה. תוצאות שהתקבלו בחודש ינואר בניסוי בשלב 2 שבו השתתפו 300 מטופלים, הציגו עלייה מתונה יותר במשקל בקרב מטופלי התרופה של אלקרמס מול תרופת המקור בניסוי.

 

לאלקרמס יש גם תרופות קיימות בתחום הטרשת הנפוצה, תלות באלכוהול, סכיזופרניה וסוכרת, כך שלצד פעילותה העתידית יש לחברה גם פעילות קיימת המניבה הכנסות ורווחים, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי. הכנסותיה של אלקרמס ב־2014 צפויות להסתכם ב־610-580 מיליון דולר, והרווח המתואם - ב־50-30 מיליון דולר. החברה מעסיקה כ־1,200 עובדים, כך שבליעתה לא צפויה להיות מטלה קשה במיוחד.

 

6. איפסן:

שווי שוק - 4 מיליארד דולר

 

איפסן (Ipsen) הצרפתית נסחרת לפי שווי שוק של 4 מיליארד דולר בבורסת פריז (סימול: IPN.PA). החברה מתמקדת בשלושה אפיקים: אורולוגיה־אונקולוגיה, אנדוקרינולוגיה ונוירולוגיה. בנוסף יש לחברה תרופות בתחומי הגסטרולוגיה, ההפרעות הקוגניטיביות והראומטולוגיה.

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
החלק שעשוי לעניין את טבע באיפסן, המעסיקה כ־4,000 עובדים, הוא פעילותה בתחום הנוירולוגיה וההפרעות הקוגניטיביות. בתחום הנוירולוגיה, תרופת הדיספורט של איפסן, המבוססת על הרעלן בוטוליניום, משמשת למגוון התוויות, בהן תנועות בלתי רצוניות בפנים ובעפעפיים. בתחום ההפרעות הקוגניטיביות פיתחה החברה את תרופת הטנקן המשמשת לטיפול בפגיעות קוגניטיביות בגיל השלישי, תחום שבו טבע מבקשת להתמקד על רקע פעילותה במערכת העצבים המרכזית. בצינור התרופות העתידי של איפסן נמצאת סומטולין לטיפול בגידולים במערכת העיכול, דספיטיל לגידולי סרטן השד וטקווינימוד לסרטן הערמונית ולהתוויות נוספות. מכירות איפסן בתשעת החודשים הראשונים של 2014 הסתכמו ב־1.1 מיליארד דולר. החברה לא פרסמה את שורת הרווח שלה כי לא נדרשה לכך על רקע כללי הדיווח בפריז, אולם צופה שיעור רווחיות גבוה יחסית של 19%־20%.

 

נכוותה מספלון

 

טבע, שבעבר נחשבה לחברה המיטיבה לבצע רכישות, ביצעה שלוש רכישות פחות מוצלחות. באר נרכשה ב־2008 תמורת 7.5 מיליארד דולר, רציו־פארם נרכשה ב־2010 בתמורה ל־5 מיליארד דולר וספלון נרכשה ב־6.8 מיליארד דולר ב־2011. ספלון היתה הרכישה הבעייתית מכולן, וסבלה משורה של כישלונות קליניים: הידרוקודון, משכך כאבים לחולי סרטן, נכשל בניסוי קליני עוד ב־2012 והיה אמור לספק הכנסות של 500-300 מיליון דולר; פרוביגיל ונוביג'ל, שתי התרופות של ספלון להפרעות שינה, לא הגשימו את הציפיות מבחינת היקף המכירות; טריאנדה, תרופה נוספת ללימפומה, היתה אמורה להתרחב להתוויות נוספות אך לא קיבלה את אישור ה־FDA.

 

רכישתה של ספלון במחיר גבוה גרמה לטבע להדיר רגליה משוק המיזוגים והרכישות לתקופה ארוכה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x