$
מט"ח וסחורות

בעל הבית השתגע? האיראנים והעיראקים במחירי רצפה לנפט

בעקבות מהלך ההוזלה של סעודיה מציעות איראן ועיראק ללקוחות באסיה חוזי נפט לחודש מרץ במחיר נמוך ב-4-2 דולר ממחיר השוק לחבית

מיקי גרינפלד 11:1011.02.15

איראן ועיראק הצטרפו למלחמת המבצעים בשוק הנפט: שבוע לאחר שסעודיה חתכה את מחירי החוזים לחודש מרץ על הנפט ללקוחות באסיה הודיעה עיראק על מבצע משלה - מכירת החוזה באסיה במחיר השוק במזרח התיכון פחות 4.10 דולר לחבית. המחיר בפועל על פי ההצעה הוא הנמוך ביותר שיצא מעיראק על מאז אוגוסט 2003.  

איראן מצידה לא נותרה מאחור והודיעה על הורדת החוזה הרשמי למחיר השוק פחות 2.10 דולר לחבית – רמת שפל על המחיר הרשמי האיראני מאז מרץ 2000. כך מדווחת היום סוכנות בלומברג.

 

לפני כשבועיים אמר ביג'אן זנגנה, שר הנפט האיראני, כי מגזר הנפט של המדינה לא יסבול מבעיות כל עוד מחיר החבית לא יירד מתחת ל-25 דולר. יצוין כי בתקציב האיראני לשנה הנוכחית מחיר הנפט חושב על פי 72 דולר לחבית.

 

החוזה על הנפט מסוג קרוד WTI נסחר היום (ד') בעלייה קלה של 0.5% לרמה של 50.2 דולר לחבית, הברנט עולה ב-0.2% ל-56.5 שקלים.

 

לפני כשבוע הודיעה סעודיה, יצואנית הנפט הגולמי הגדולה בעולם – והגדולה במדינות קרטל אופ"ק – על הורדת המחיר ללקוחות באסיה לרמה הנמוכה מזה 14 שנה. עיראק היא מפיקת הנפט השנייה בגודלה באופ"ק ואיראן היא הרביעית ברשימה.

 

התפוקה בסעודיה בחודש ינואר האחרון עמדה על 9.72 מיליון חביות, עלייה של 220 אלף בהשוואה לדצמבר. התפוקה באיראן עמדה בינואר על 2.78 מיליון חביות נפט ביום (מול 2.77 מיליון בדצמבר), והתפוקה בעיראק עמדה בחודש האמור על 3.9 מיליון חביות ביום (מול 3.7 מיליון בדצמבר).

 

בנובמבר האחרון החליט ארגון אופ"ק בכינוסו החצי שנתי להותיר את תפוקת הנפט במדינות הארגון ללא שינוי, למרות הירידה במחירי הסחורה. ההחלטה נתנה דחיפה נוספת של מחירי הנפט כלפי מטה. משמעות ההחלטה של מדינות אופ"ק היתה מעבר ממלחמת מחירים למלחמה על נתח שוק.

 

"ההחלטות האחרונות משקפות את המאמץ של המפיקות להגן על נתח השוק שלהן. אין כאן משהו מורכב מדי - לחתוך מחירים זוהי הדרך להשאיר את הרגל שלך בדלת", אומרת שרה אמרסון (Sarah Emerson), מנהלת ב- ESAI Energy.

 

"אם הן לא יורידו מחירים, הן לא ימכרו יותר מדי. עבור סעודיה, שמירת השוק שווה יותר מכל דבר אחר, לא משנה באיזה מחיר. האחרות פשוט חייבות ללכת בעקבותיה", אמר ג'ון ספקיאנאקיס (John Sfakianakis), אנליסט מזרח תיכון בקבוצת ההשקעות הבריטית Ashmore Group.

 

סוכנות האנרגיה הבינלאומית כתבה בדו"ח שהוציאה אתמול כי ההמשך הצפוי של העלייה בתפוקת הנפט בארה"ב עד לשנת 2020 צפוי לדחוף את מדינות אופ"ק לצעדים נוספים במאמץ לשמור על נתח השוק הקיים, לעתים על חשבון יצרניות אחרות בעולם, ובכלל זה רוסיה. "חוקי השוק השתנו. חלוקת התפקידים המסורתית בין מדינות אופ"ק למדינות שאינן חברות בקרטל, ששלטה בשוק הנפט ב-30 השנים האחרונות, אינה תקפה יותר, לעת עתה לפחות. יצרניות הנפט שאינן חברות בקרטל אופ"ק לא יכולות יותר לסמוך על תגובה של אופ"ק במקרה של נפילת מחירים", נכתב בדוח הסוכנות.

 

באר נפט בעיראק באר נפט בעיראק צילום: רויטרס

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x