אגף שוק ההון שוקל לדרוש מחברות הגמל לשלוח צ'קים לבעלי חשבונות רדומים גם ללא פנייה שלהם
במרץ הקרוב תפוג הזכות למשוך כספים מחשבונות גמל קטנים ללא קנס יציאה. באגף שוק ההון היו רוצים להאריך את תוקף ההוראה לאור חוסר מימוש מצד הציבור שלא תמיד מודע לקיומם של חשבונות אלה ברשותו, אך פיזורה של הכנסת מקשה על כך
במרץ הקרוב תסתיים התקופה שהקציב אגף שוק ההון במשרד האוצר למחזיקי קופות גמל קטנות ללא פעילות, לפדות אותן, ובאגף בוחנים כעת אפשרות להאריך אותה. החל מאפריל 2014 מאפשר אגף שוק ההון לחוסכים שהחזיקו בקופות גמל לא פעילות, כלומר ללא הפקדות חדשות, ובהן סכום מצטבר של 7,000 שקל, למשוך את כספם ללא תשלום קנס. זאת כחריג לחוק לפיו משיכת כספים מחיסכון פנסיוני לפני גיל פרישה כרוכה בקנס של 35% מהיקף החיסכון, שכן החיסכון נהנה מפטור ממס על מנת לעודד אנשים לחסוך לגיל פרישה.
- על מי באמת שומרות חברות הביטוח
- גמל והשתלמות: אג"ח המדינה תדלקו את תשואות ינואר
- הלמן אלדובי מתגמלת את המנכ"ל: על כל מיליארד שקל נכסים - יקבל 88 אלף שקל
הרעיון בבסיס חלון ההזדמנויות שפתח האוצר למשיכת הכספים מקופות הגמל הקטנות ללא הפעילות, הוא למנוע מצב שבו החסכונות הזעומים יישחק דרך תשלום דמי הניהול השוטפים. כאשר בקנה, ישנה כוונה של אגף שוק ההון לאפשר בעתיד הקרוב לחברות הגמל לגבות דמי ניהול מינימליים של 6 שקלים בחודש, כלומר 72 שקלים בשנה, בגין ניהול קופות גמל. באגף שוק ההון מעוניינים להאריך את האפשרות למשוך את הכספים בכמה חודשים נוספים, אלא שלשם כך נדרש האגף לאישור ועדת הכספים של הכנסת.
פיזורה של הכנסת והבחירות הקרובות מונעים את חידוש או הארכת התקנות. כעת בוחנים באגף דרך עוקפת לקבלת אישור ועדת הכספים להארכה או לחלופין לעצור את המשיכות החל מסוף מרץ ולחדשן לאחר הקמת כנסת חדשה. מאז אפריל 2014, משיכת הכספים מקופות הגמל הקטנות נמוכה, זאת בין היתר בשל חוסר מודעות לקיומם של קופות לא פעילות על שמם. ל"כלכליסט" נודע כי האגף מקדם מהלכים אותם מוביל רג'ואן גרייב, סגן בכיר לממונה על האגף, להתמודדות עם המצב.
אחת האפשרויות הנבחנות היא לדרוש מחברות הגמל לנפק לבעלי החשבונות הקטנים צ'ק באופן אוטומטי שיישלח אליהם בדואר עם הסכום הצבור, ובתנאי שמדובר בסכומים של מאות שקלים בודדים. טרם נקבעה התקרה שתאפשר הנפקת צ'ק שכזה. חוסכים להם קופות גמל בהן צבורים סכומים גבוהים יותר של אלפי שקלים, יידרשו להמשיך לפעול באופן אקטיבי כדי למשוך את הכספים. באגף בוחנים ליישם את הזכות גם על חשבונות מוקפאים בביטוחי המנהלים, זאת כאשר כיום הזכות חלה רק על חוסכים בקופות גמל.
מנתונים של אגף שוק ההון שפורסמו ב"כלכליסט" באוקטובר 2014 עולה כי ברבעון הראשון שלאחר כניסת ההוראות לתוקף נמשכו רק 300 מיליון שקל מהקופות הלא פעילות, סכום שמהווה 15% בלבד מהסכום הכולל שניתן למשיכה שעומד על 2 מיליארד שקל.
עוד עלה אז מהנתונים כי רק 10% מתוך 1.4 מיליון בעלי חשבונות פוטנציאליים משכו את הכספים. לטענת אגף שוק ההון, אין ברשותו עדיין נתונים חדשים על היקף המשיכות אך אלו לא גדלו בצורה משמעותית.