השורה התחתונה
המשקיעים בנדל"ן כבר גילו את קנדה, עכשיו תור שוק ההון
מערכת בנקאית שמרנית, עתודות נפט בהיקפים מרשימים ואוצרות טבע בשפע הופכים מגזרים רבים במדינה הצפונית להשקעה מעניינת
- חשיפה לצפון: חברת הפארמה השבדית שהולכת על בטוח
- חשיפה לצפון: H&M פותחת חנות בטבריה
- אפקט צניחת המחירים עולה שלב: חברות סחר אוגרות נפט בים
למרות כל זאת, קנדה חוסה בצלה של שכנתה הגדולה ארה"ב, וקשה לומר כי שוק ההון הקנדי תופס מקום משמעותי בתודעת המשקיעים הישראלים.
קנדה דוגלת בשוק חופשי ופתוח למדי ומעודדת השקעות חיצוניות. נכון לחודש דצמבר 2014, רמת האינפלציה במדינה נמוכה ועומדת על 1.5%. גם שיעור האבטלה נמוך, ונכון לינואר 2015, הוא ניצב על 6.6%. הריבית לשנה היא 0.475%, והתשואה לעשר שנים על אג"ח קנדה היא 1.43% לעומת 2.05% בארה"ב. הפער נובע מכך שלקנדה דירוג גבוה יותר ומהציפייה להעלאת הריבית בארה"ב בשנה הקרובה.
כלכלת קנדה נשענת על שני תחומים מרכזיים - הפיננסים והאנרגיה. אלה שני הסקטורים הגדולים במדד TSK-60 (35% ו־25% בהתאמה), שבו 60 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בקנדה. יציבותו של השוק הפיננסי בקנדה נובעת בעיקר ממערכת הבנקאות הקנדית, שנחשבת לאחת השמרניות בעולם. בקנדה חמישה בנקים גדולים, יציבים ביחס למקביליהם במערב, נוכח דרישות רגולציה וקריטריונים מחמירים בכל הקשור למערכת הבנקאית. מבין עשרת הבנקים החזקים בעולם, ארבעה הם קנדיים. מרבית הבנקים הגדולים במדינה העלו בשנה האחרונה את שיעור הדיבידנד שלהם מכ־3.5% לכ־4%–4.2%, מה שמגביר את האטרקטיביות למשקיעים.
בשנים האחרונות הופכת קנדה למעצמת אנרגיה. רזרבות הנפט שלה מוערכות ב־173 מיליארד חביות, ולפי הערכות, בקנדה 90% מעתודות הנפט העולמיות מחוץ למדינות אופ"ק. קנדה מייצרת כ־3.7 מיליון חביות ביום, ולפי התחזיות, עד 2030 התפוקה הקנדית הכוללת תהיה 6.4 מיליון חביות. עד לאחרונה עיקר יצוא הנפט של קנדה התבצע לארה"ב. ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר אישר לאחרונה הנחת צינור להולכת נפט וגז ליצוא לאירופה בתוך שנה וחצי. המשבר בחצי האי קרים הציף את התלות האנרגטית האירופית ברוסיה. מדינות אירופה החלו לחפש אלטרנטיבות, בראשן קנדה וארה"ב.
שוק המניות הקנדי שמרן יחסית לזה האמריקאי, בעיקר מאז משבר 2008, במידה רבה עקב המשקל הגדול של מניות הבנקים במדד. התשואה הממוצעת של מדד המניות המוביל הקנדי עמדה בשלוש שנים אחרונות על 8.90%, ובשנה האחרונה על 9.20%. מכפיל הרווח עומד על 19.60 ומכפיל הרווח החזוי על 16.70. ירידת מכפילי הרווח החזויים וההתאוששות הצפויה במחיר הנפט אמורות לתמוך בעליית מחירי המניות במדד המרכזי. זה האחרון מושפע לא מעט ממחיר הנפט, וניתן לראות קורלציה בינו לבין המגמה בנפט.
שוק הנדל"ן של קנדה במגמת עלייה, וארבע ערים במדינה - טורונטו, מונטריאול, ונקובר וקלגרי - נכללות ברשימת 50 הערים הגדולות בעולם מבחינת ההשקעה הכספית בנדל"ן בהן, מגמה שצפויה להתגבר.
ישנו פוטנציאל בחברות בעלות שווי שוק קטן עד בינוני בקנדה - ממיליארד דולר ועד 10 מיליארד דולר. אלה עשויות לתת תשואה עודפת בתקופה הקרובה. חברות הכרייה וחברות הקשורות בזהב הניבו ביצועים מצוינים מתחילת השנה, חלקן תשואה העולה על 20%. כדאי לשים לב לחברות מסקטור המתכות היקרות כאורניום ופלדה, שמטפסות נוכח מחירי המתכות שחזרו לעלות, והירידה במחיר הנפט, שמגדילה את ההכנסה הפנויה ומגבירה צריכה פרטית. אלה יסייעו לחברות לצמוח ולהניב תשואות עודפות על מדדי המניות המרכזיים של ארה"ב.
הכותבים הם מנכ"לים משותפים באביב־שגב בוטיק השקעות
השורה התחתונה:
כדאי לשים לב לחברות הקנדיות בשווי שוק של מיליארד דולר עד 10 מיליארד דולר. מכיוון זה עשויה להגיע תשואה עודפת.