בלעדי לכלכליסט
פרשת העלמות המס: מזרחי טפחות והפועלים ייאלצו להפריש 70 מיליון דולר
מזרחי טפחות צפוי להפריש בדו"חות השנתיים 20 מיליון דולר ואילו בנק הפועלים צפוי להפריש 50 מיליון דולר; זאת במסגרת הפרשה בה הם מואשמים ע"י הרשויות בארה"ב כי סייעו ללקוחות להתחמק מתשלומי מס; את מרבית הסכום הפרישו הבנקים בעבר עקב הנחיית המפקח
12:5827.02.15
בנק מזרחי טפחות צפוי להפריש בדוחות השנתיים כ-20 מיליון דולר ואילו בנק הפועלים צפוי להפריש כ-50 מיליון דולר, כך נודע ל"כלכליסט". שני הבנקים יפרישו את הסכומים על רקע האשמות של הרשויות האמריקאיות לפיהן הם סייעו ללקוחותיהם להתחמק מתשלומי מסים.
קראו עוד בכלכליסט:
- וינשטיין יבדוק את פרשת העלמות המס בבנק לאומי
- מבקר המדינה יבדוק את התנהלות המפקח על הבנקים בפרשת הלבנת ההון בבנק לאומי
- חוקרים מהטכניון לבעלי המניות בלאומי: "פעלו לאלתר נגד המעורבים בפרשת לאומי"
הפועלים ומזרחי טפחות כבר החלו להפריש את הכספים החל מהרבעון השני של שנת 2014 וזאת בהנחיה של הפיקוח על הבנקים שהורה להנהלות הבנקים להכין כריות בטחון. שני הבנקים נמצאים ברשימה אמריקאית מצומצמת של 14 בנקים ברחבי העולם החשודים בסיוע להעלמות מס מצד לקוחותיהם. עוד נודע כי הפועלים בניהולו של ציון קינן כבר הספיק להפריש את מלוא הסכום כך שהמשמעות היא כי בדוחות הקרובים ייתן גילוי על סכום זה שהפריש בעבר, בעוד מזרחי טפחות בניהולו של אלדד פרשר יצטרך להפריש ברבעון זה תוספת של מיליוני דולרים בודדים על הסכום שהפריש עד כה בהנחית הפיקוח.
המפקח על הבנקים, דודו זקן צילום: ענר גרין
הסכום שיפרישו הפועלים ומזרחי טפחות למעשה נגזר מהנוסחה השוויצרית כפי שעלתה מההסדר הסופי שעליו חתם בנק לאומי מול משרד המשפטים האמריקאי. הנוסחה אומרת למעשה כי הבנקים ישלמו קנס בשיעור של 20% מהיקף הנכסים של לקוחותיהם האמריקאים. אם חשבון הבנק נפתח לאחר ה-1 באוגוסט 2008 - כלומר אחרי שהחקירה של הרשויות האמריקאיות מול UBS החלה - שיעור הקנס על אותו חשבון יעלה ל-30% מהיקף הנכסים. כמו כן, עבור חשבונות שנפתחו לאחר פברואר 2009, הקנס מזנק ל-50%.
מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בימים האחרונים שני הבנקים קיימו דיונים אינטנסיביים מול הפיקוח על הבנקים בנושא הפרשה שכבר מזמן אינה מתרחשת במגרש החשבונאי. מצד אחד הבנקים טענו כי ההפרשה יכולה להיתפס בפני הרשויות האמריקאיות כמעין הודאה ובכך להחליש את עמדותיהם כאשר יחלו במשא ומתן עתידי עם הרשויות. מצד שני, ההסדר הסופי שעליו חתם לאומי חשף מתודולוגיה סדורה של הנוסחה השוויצרית שקיימת ודאות גבוהה כי שני הבנקים יצטרכו להפריש על פיה, ועל כן החליט המפקח על הבנקים דודו זקן, על אף המורכבות המשפטית, להורות על הפרשה גלויה. ההסדר הסופי של לאומי עם משרד המשפטים האמריקאי חשף כי הבנק הפריש בגין הנוסחא השיווצרית לבדה 157 מיליון דולר – סכום שהיווה כ-39% מהקנס הסופי כולו.
במקביל, רשות ני"ע והעומד בראשה שמואל האוזר, החליטה להגביר את מעורבותה בנושא הדיווח של הבנקים בפרשה האמריקאית. האוזר שלח השבוע מכתב לבנקים השונים ודרש גילוי מלא על הפרשות שביצעו בנושא. זקן מנגד החזיק בגישה השמרנית והורה כאמור לבנקים להתחיל להכין הון אל מול השפעות עתידיות של החקירה. אמש ניסו הרגולטורים להוריד את מפלס המתח שהצטייר בניהם בימים האחרונים ולשתף פעולה באופן הפיקוח והטיפול בנושא.
מזרחי טפחות ובנק הפועלים נמצאים כאמור בהליכי חקירה אל מול הרשויות האמריקאיות בחשד כי סייעו ללקוחותיהם להתחמק מתשלומי מסים. לפני כחודשיים חתם כאמור בנק לאומי על הסדר סופי עם הרשויות בארה"ב לפיו הודה הבנק כי סייע ללקוחותיו להעלים מסים. במסגרת סגירת הפרשה שילם לאומי קנס של 1.5 מיליארד שקל וכ-200 מיליון שקל נוספים לעורכי דין ורואי חשבון.
מזרחי טפחות שכר בחודש נובמבר האחרון את פירמת רואי החשבון KPMG שתהיה הגוף הבוחן של הנתונים שיעביר לרשויות האמריקאיות ואילו בנק הפועלים טרם התקדם בנושא.