לבייב מקווה שהנכסים בניו יורק וסביון יחלצו אותו מהבוץ הרוסי
הפסד של 863 מיליון שקל שצפויה אפריקה ישראל לרשום בגלל המשבר ברוסיה, מעמיד בספק את יכולתה לשרת את חובה לאג"ח ולבנקים. מנכ"ל אפריקה: "אנחנו לא מתכוונים להעמיד שום חברה על המדף, יש לנו מספיק נכסים שיכולים לשרת אותנו"
חמש שנים לאחר הסדר החוב המתוקשר של אפריקה ישראל, שוב עננה של אי־ודאות מרחפת מעל יכולתה של קבוצת לב לבייב לשרת את חובה. ביום חמישי האחרון דיווחה אפריקה ישראל כי היא צפויה לרשום הפסד של 863–783 מיליון שקל ב־2014 וירידה זהה בהון העצמי.
- השנה הקשה של לבייב: אפריקה תרשום הפסד של עד 869 מיליון שקל ב-2014
- אפריקה ושיכון ובינוי יקימו פרויקט מגורים בבלגרד ב-100 מיליון יורו
- אפריקה ישראל מגדילה אחזקות באבן גבירול בת"א
אזהרת רווח זו היתה צפויה לאור ההידרדרות בכלכלה הרוסית, שהביאה לירידה חדה בתזרים המזומנים של החברה־הבת (65%) אפי פיתוח הפועלת ברוסיה. אולם המשקיעים בתל אביב שלא ציפו שההפסד יהיה כה עמוק, מיהרו למכור את הני"ע של אפריקה ישראל והביאו לירידה של 6% במניה — לשווי של 807 מיליון שקל. גם האג"ח של אפריקה צנחו ב־6%, והתשואות לפדיון עלו לרמות של עד 16%.
לאפריקה נותר עדיין מספיק חמצן לשנתיים הקרובות, בעיקר בזכות גיוס חוב של 670 מיליון שקל שביצעה בספטמבר 2014, לפני המפולת ברוסיה, ונכסים בשווי של 300 מיליון שקל שהיא מתכננת לממש בשנתיים הקרובות. ביחד עם דיבידנדים בהיקף של 247 מיליון שקל שצפויים להתקבל בשנתיים הקרובות מהחברות־הבנות דניה סיבוס (81%) ואפריקה נכסים (55%), לאפריקה ישראל יתרות נזילות של 1.3 מיליארד שקל שיספיקו לשרת את החוב שלה עד אפריל 2017.
הדיבידנדים בסכנה
אם שער הרובל יישאר ברמה של 60 רובל לדולר, והריבית ברוסיה תישאר על 15%, סביר להניח שתשואות האג"ח של אפריקה לא יאפשרו לה לגייס בשוק ההון והיא גם לא תוכל למשוך דיבידנד מאפי פיתוח. בתרחיש כזה לאפריקה לא תהיה ברירה אלא להתחיל לממש אחזקות בחברות־הבנות הציבוריות שלה. מנכ"ל אפריקה ישראל אברהם (נובו) נובוגרוצקי אמר ל"כלכליסט": "תזרים המזומנים בטווח של השנתיים הקרובות הוא די מובטח. נוכל להסתדר גם ללא דיבידנד מאפי פיתוח מכיוון שרמת הנכסים שלנו בארץ ובחו"ל יכולה לשרת ולתמוך בחוב שלנו בשנים הקרובות. אנחנו לא מתכוונים להעמיד שום חברה על המדף".
הנכסים שעליהם מדבר נובוגרוצקי הם ארבע קרקעות שמחזיקה אפריקה ישראל באזור סביון וגליל ים ומיועדות למכירה לחברה־הנכדה (60% בשרשור) אפריקה מגורים בסכום מוערך של 140 מיליון שקל. לאלו מצטרף בניין הניו יורק טיימס בארה"ב ששוויו מסתכם בכ־41 מיליון דולר, ובהתאם לכך אפריקה צופה שתקבל עבורו 160 מיליון שקל. מעבר לזה לאפריקה אין נכסים משמעותיים למכירה, והיא תצטרך להתחיל לממש אחזקות בחברות־הבנות שלה כדי לשרת את החוב.
בין היתר, היא יכולה לממש את אחזקתה (35.5%) בדרך ארץ המפעילה את כביש 6 ואת אחזקתה (50%) במלונות אפריקה, מימושים שעשויים לתרום, לפי ההערכות, 200–250 מיליון שקל לתזרים המזומנים שלה ולדחות את הקץ לכל היותר בשנה. לאחר מכן היא תצטרך לממש אחזקות בחברות הבורסאיות דניה סיבוס, אפריקה מגורים, אפריקה תעשיות ואפי פיתוח, או לחלופין לבצע הנפקת זכויות כשמן הסתם רוב הכסף יגיע מבעל השליטה.
בכיר בגוף מוסדי גדול, שמחזיק אג"ח של אפריקה ישראל, אמר ל"כלכליסט": "אם נראה שהמצב ברוסיה אינו משתפר בחודשים הקרובים ונראה כי אפריקה לא עושה מספיק כדי לממש נכסים, אז בהחלט נתחיל לשקול להפעיל את כל האמצעים שיש ברשותנו כדי לדאוג שהחוב יחזור למקור שלו, אבל מוקדם עדיין להספיד את אפריקה".
צרות גם בישראל
אבל לא רק מרוסיה הגיעו הצרות ללבייב אלא גם מישראל. אפריקה תעשיות דיווחה גם היא על אזהרת רווח והודיעה כי תרשום הפסד של 76-66 מיליון שקל באוקטובר־דצמבר 2014, ולפיכך תרשום הפסד של 69-59 מיליון שקל בשנה כולה.