$
שוקי חו"ל

תופסים את השווקים המתעוררים בדרך למעלה

משקיעים זרים רבים בורחים מהשווקים המתעוררים המדשדשים, אך עליית הריבית הצפויה בארה"ב תעניק לאלו דחיפה קדימה

גדעון בוק, IFO 08:2505.03.15

לאורך השנים האחרונות מדדי מניות השווקים המתעוררים הציגו תשואות נמוכות ביחס לתשואות מדדי המניות בשווקים מפותחים כארה"ב, וגוש היורו ויפן. זאת על רקע הסיכון והתנודתיות הגבוהה המאפיינת את ההשקעה במניות שווקים אלו. בשלוש השנים האחרונות הניב המדד הכולל של השווקים המתעוררים MSCI Emerging Market תשואה צנועה של 1.8%, זאת לעומת 62% במדד 500 P&S, במדד ניקיי היפני ו־22.4% במדד MSCI האירופי.

 

התשואה הנמוכה של השווקים המתעוררים נבעה מיציאת משקיעים זרים משוקי מניות אלו. יציאת המשקיעים מיוחסת בעיקר להאטה בשיעורי הצמיחה - תוצר של פעולות מדינות השווקים המתעוררים לייצב את כלכלתן ולהקטין את חובן. זאת לעומת המדיניות המרחיבה של השווקים המפותחים, שכוללת הורדת ריבית הבנקים המרכזיים והזרמת כספים לשוקי האשראי. מה שעשוי לשפר את מצבם היחסי של השווקים המתעוררים לקראת סוף 2015, הוא עליית ריבית צפויה בארה"ב על ידי הפד.

 

שוקי הספר

 

המדד המוביל בקטגוריית השווקים המתעוררים הוא מדד MSCI Frontier Emerging Market. מדד זה כולל מניות של חברות ממדינות בשלבי התפתחות מוקדמים (שוקי הסְפָר), המאופיינות לרוב בשיעורי צמיחה גבוהים. המדד כולל מדינות כגון וייטנאם ופקיסטן (אסיה), בולגריה ורומניה (מזרח אירופה), ניגריה ותוניסיה (אפריקה), ומדינות מאזורנו כגון כווית, סעודיה וירדן.

 

מדדי שוקי הסְפָר מייצגים נישה זעירה מכלל מדדי המניות בעולם. משקיעים המחפשים הזדמנויות צמיחה כמקור לתשואות עודפות ולפיזור השקעות, עשויים למצוא עניין בהשקעה בקרנות העוקבות אחר מדדי המניות בשווקים אלו. מנגד, הנזילות בשווקים אלו נמוכה מאוד. כך, למשל, במהלך משבר 2008, פדיונות כבדים בקרנות הובילו לירידה חדה של 66% במדד MSCI Frontier. המדד שנסחר במכפיל רווח נקי חזוי של 16, הניב תשואה של 25.4% בשלוש שנים ו־43% בחמש שנים, תוך תנודתיות נמוכה מתנודתיות מדד השווקים המתעוררים.

 

יו"ר הפד ג'נט ילן יו"ר הפד ג'נט ילן צילום: בלומברג

 

iShares MSCI Frontier 100 הנה תעודת סל העוקבת אחר המדד הכולל את 100 החברות הגדולות ב־MSCI Frontier. התעודה סחירה יחסית, מנהלת נכסים בהיקף 570 מיליון דולר. המדד כולל את מניות הבנק הלאומי של כווית (NBK), חברת משקאות של ניגריה (NB) וחברת התקשורת של ארגנטינה (TEO).

 

הודו בראש המדדים

 

לאחר זינוק במדדי המניות בהודו בשנה האחרונה, מניות אלו הפכו למובילות בשווקים המתפתחים. שוקי המניות בהודו הציגו עליות חדות לאחר ניצחונה בבחירות של "מפלגת העם" בהנהגת נרנדרה מודי, הפועלת לבצע רפורמות כלכליות, בתחומי התשתיות, המיסוי וההשקעות הזרות. מדד CNX Nifty ההודי עלה ב־35% בשלוש השנים האחרונות ו־51% ב־18 החודשים האחרונים. מדד מניות India Growth שנמצא במקום השני בטבלה עלה ב־48% בשלוש השנים האחרונות, מתוכם 42% בשנה וחצי האחרונות.

 

 

כיום נסחר שוק המניות ההודי בשווי מלא, במכפיל רווח נקי של 17, המבטא את הציפייה לצמיחה של יותר מ־6% לשנה בשנים הקרובות וכן את הציפייה להתייצבות המטבע ההודי, רופי. כך שהשוק צופה יישום מוצלח של הרפורמות הכלכליות בהודו, וכל תסריט אחר עלול להוביל לירידות במדדי המניות.

 

מדד DJ Titans Tiger 50 שמדורג במקום השלישי קיים 12 שנה, והוא כולל מניות מהשווקים העיקריים באסיה (ללא יפן) כמו הונג קונג, סינגפור, דרום קוריאה וטייוואן. הרכב מניות המדד נקבע לפי שקלול של סחירות מניות, שווי שוק, הכנסות ורווחים. המניות המובילות במדד הן יצרנית מוצרי האלקטרוניקה סמסונג, יצרנית המוליכים למחצה הגדולה בעולם טייוואן סמיקונדקטור וחברות ביטוח ובנקים מסין והונג קונג.

 

המדד הציג בשלוש השנים האחרונות תשואה של 25%, בסטיית תקן נמוכה יחסית של 13%, ובחמש שנים האחרונות תשואה של 46%, בסטיית תקן של 17%. מדד זה הנסחר כיום לפי מכפיל רווח חזוי לשנה הקרובה של 11, ושיעור דיבידנד ממוצע של 2.6% - נראה מבטיח לאור הצפי להמשך צמיחה ברווחי החברות המרכיבות אותו.

 

בצלו של הדוב הרוסי

 

בשלישייה האחרונה נמצא מדד MSCI EM Eastern Europe. 67% מנכסיו של מדד זה הם של מניות חברות רוסיות. לכן, המדד המזרח אירופי סובל מהמשבר הכלכלי ברוסיה ומהירידה החדה במחיר הנפט. בחמש השנים האחרונות ירד המדד, בתנודתיות גבוהה, ב־45%. עיקר הירידות התרחשו ברבעון האחרון של שנת 2014, בהשפעת המלחמה באוקראינה וצניחת מחיר הנפט.

 

המניות העיקריות הכלולות במדד הן מניות חברות הנפט הרוסיות גזפרום ולוקאויל, ומניות הבנקים הגדולים ברוסיה ובפולין. אנו מעריכים כי רוסיה צפויה להמשיך ולסבול מהאטה בשנתיים הבאות, לכן רמת הסיכון בשוקי המניות ברוסיה היא גבוהה מאוד.

 

סוגר את הטבלה מדד מניות ברזיל Bovespa שנפל ב־51% בשלוש השנים האחרונות. המדד סבל מהירידה חדה בצמיחה בברזיל, על רקע נפילת מחירי הסחורות. החברות הבולטות במדד הן Ambev יצרנית הבירה המובילה בברזיל, Vale יצרנית הברזל, וחברת הנפט הברזילאית Petrobras.

 

מדד המניות בברזיל נסחר בשווי הנמוך ב־10%, ביחס לשוויו. אמנם שווי נמוך יחסית אך בסיכון גבוה על רקע אכזבת המשקיעים מהסיכוי להתאוששות כלכלית בברזיל בטווח הקרוב.

 

השורה התחתונה: הודו ומדינות הנמרים האסייתיים מושכות למעלה את השווקים המתעוררים שחוו בשנים האחרונות האטות ומשברים.

 

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x