בלעדי לכלכליסט
משפחת נוימן במו"מ לרכישת טן מפישמן
המו"מ משקף שווי של 250 מיליון שקל לחברת הדלק. אליעזר פישמן מבקש תוספת של 50 מיליון שקל, שתשולם בהתאם לשיפור עתידי ברווחי טן. פישמן ניסה בעבר למכור את החברה ללא הצלחה
אחרי שנואשה מהמגעים לרכישת חברת הדלק סונול מידי קבוצת עזריאלי, מנהלת משפחת נוימן מגעים מתקדמים לרכישת חברת טן מידי אליעזר פישמן. ל"כלכליסט" נודע כי המשפחה מוכנה לשלם מחיר גבוה מיתר המתעניינים בחברה, וכי המו"מ מתנהל סביב שווי של 250 מיליון שקל לטן. על פי המתווה, מבקש פישמן תוספת של 50 מיליון שקל, שתשולם בהתאם לשיפור עתידי ברווחי החברה, נוסף לתשלום שאמור להתקבל במזומן. בקשה זו עשויה להקשות את השלמת המו"מ, שמובילה פועלים שוקי הון, המנוהל על ידי עומר קרייזל.
משפחת נוימן היא בעלת השליטה בקבוצת אלון, הפועלת בתחום הרכב ומשקיעה בנדל"ן, בחברות סטארט־אפ ובמיזמים בארץ ובחו"ל. קבוצת אלון מפעילה 16 מוסכים ומרכזי שירות לרכב ומעסיקה כ־900 עובדים. את הקבוצה מוביל יוסי נוימן (61), הבעלים והנשיא, עם שני בניו צחי וחן. שמה של משפחת נוימן עלה לכותרות בתחילת 2013, כשהודיעה כי תעמיד 120 מיליון שקל לטובת רכישת אי.די.בי במסגרת קבוצה שארגן נוחי דנקנר. נוסף לכך, המשפחה ניהלה מו"מ לרכישת סונול במשך יותר משנה. השווי שהשתקף לסונול מהמשא ומתן עם משפחת נוימן עמד על 470 מיליון שקל.
ניסיונות ההנפקה לא צלחו
פישמן מנסה לממש את האחזקה בטן כבר ארבע שנים. במסגרת זו ניהל מו"מ למכירתה ב־400 מיליון שקל וגם ניסה להנפיק אותה בבורסת תל אביב, אך המוסדיים סירבו לתת לו אינדיקציה להצלחה בהנפקה לפי שווי של כ־500 מיליון שקל. אולם עתה הוא נאלץ להתפשר. זאת מאחר שהבנקים לוחצים עליו לפרוע חובות של יותר מ־4 מיליארד שקל. פישמן, שעומד בראש דירקטוריון טן, מחזיק ב־82% מחברת הדלק והקמעונות, גיל דויטש ורוני בירם מחזיקים ב־4.3% כל אחד, וקופות הגמל של אקסלנס מחזיקות ב־5%.
בשנים האחרונות מיצבה עצמה טן, בניהולו של ערן וקנין, כרשת חנויות דיסקאונט בתחום הדלק. החברה מפעילה 49 תחנות דלק ו־17 חנויות נוחות. טן מחזיקה גם בחברה ברזילאית, המפעילה מתקנים הידרו־אלקטריים. ב־2013 תרמה החברה הבריזאלית 4.2 מיליון שקל ל־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי בניכוי פחת, הפחתות והוצאות מימון) של טן.
הרווח הנקי זינק ב־42%
החברה סיימה את תשעה החודשים הראשונים של 2014 בצמיחה של 18% ב־EBITDA, שהסתכמה ב־43.8 מיליון שקל לעומת 37 מיליון שקל בתקופה המקבילה. הרווח הנקי הסתכם ב־20 מיליון שקל – עלייה של 42% לעומת התקופה המקבילה ב־2013. החברה הנפיקה בעבר שלוש סדרות אג"ח סחירות בהיקף של 260 מיליון שקל.
שולי הרווח התפעולי של טן גבוהים כמעט פי שניים מאלו של סונול, והם עומדים על 4.1% – הרווח תפעולי של טן עמד על 34.6 מיליון שקל וההכנסות על 847 מיליון שקל בתשעה החודשים הראשונים של 2014. לעומת זאת, סונול רשמה שולי רווח תפעולי של 2.1% בלבד – רווח תפעולי של 80 מיליון שקל והכנסות של 3.75 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2014.
טן צפויה ליהנות מצניחת מחירי הדלק, שתביא לצמיחה ברווח הנקי ברבעון הרביעי של 2014 וברבעון הראשון של 2015, זאת על פי מצגות לרוכשים פוטנציאליים שהציג פועלים שוקי הון.