$
השורה התחתונה

סודות מחדר המסחר: 1 דולר = 1 יורו

היורו ממשיך לצלול לעבר נקודת השוויון עם הדולר ומעלה זיכרונות מ־1999 שבה המטבע האירופי נכנס לשימוש. הגורמים להידרדרות לא ייעלמו בקרוב: ג'נט ילן לא תוכל להימנע מהעלאת ריבית, מריו דראגי רק התניע את תוכנית ההרחבה הכמותית, וההנהגה החדשה ביוון מתעקשת להמשיך במדיניות הילד הרע

ליאור פאוסט 09:1818.03.15
במרץ 2014 נסחר היורו תמורת 1.40 דולר לעומת 1.05 בשבוע שעבר. גם מול השקל השלים היורו צלילה מהירה של 16%, מ־4.93 שקלים בדצמבר האחרון ל־4.25 שקלים — שפל שלא נראה מאז 2002. התזוזות החריגות הללו יכולות לגרום מהר מאוד למצב שבו היורו יהיה שווה פחות מהדולר, ולא נראה שהלחצים שהביאו למגמה הזו ייעלמו בקרוב. שלושה גורמי לחץ עיקריים הם שמדרדרים את היורו.

 

1. טיסת הדולר

 

ב־2014 צמצמו האמריקאים את רכישות האג"ח עד שזנחו לחלוטין את ההקלה הכמותית. מאז סיום התוכנית, בסוף השנה, זינק האינדקס הדולרי (מול המטבעות הראשיים) מ־85 נקודות ל־98 נקודות — שיא שנראה ב־2003. בנוסף לסיום תוכנית הרכישות יש צפי שהבנק המרכזי האמריקאי (הפד) יעלה ריבית. למרות מלחמת המטבעות שמתעצמת בעולם ומגמת הורדות הריבית, העלאת הריבית בארה"ב נתפסת כמהלך בלתי נמנע — מס שפתיים שהפד ייאלץ לשלם כדי לשמור על אמינותו, שהרי הכלכלה האמריקאית כבר הגיעה ליעדים שהפד הציב בתחומי האינפלציה והתעסוקה.

 

 צילום: בלומברג

 

מי שחיכה לנתון שלילי שיאפשר ליו"ר הפד ג'נט ילן לרדת מעץ העלאת הריבית, התבדה עם פרסום נתוני התעסוקה האחרונים. האבטלה בארה"בירדה ב־0.2% ל־5.5%, ובפברואר נוצרו 295 אלף משרות חדשות, רצף משרות חדשות החזק זה 20 שנה, שגרם לשוק להבין שלא די בנתון שלילי אחד כדי לשנות את תמונת העלאת הריבית המתקרבת. אין למה לחכות, ולראיה הגיע גם מימוש בבורסות ארה"ב.

 

2. הבזוקה של דראגי

 

נגיד הבנק האירופי שמכונה "סופר מריו" איים וגם קיים. תוכנית ההרחבה הכמותית שהתניע מריו דראגי בשבוע שעבר צפויה לכלול רכישת אג"ח בהיקף 1.1 טריליון יורו. הבנק המרכזי האירופי מתכנן רכישות חודשיות של מניות ואג"ח מדינה ב־60 מיליארד יורו — גם כאלה שנסחרות בתשואה שלילית, ואת הפירות רואים כבר בשיפור החד בכושר התחרות של היצואן האירופי. אבל לשיפור בנתוני התעסוקה, האינפלציה והצמיחה נצטרך עוד הרבה סבלנות.

 

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: בלומברג
3. הטרגדיה היוונית

 

קשה שלא ליפול לקלישאה על הילד הבעייתי בכיתה, שכן הממשל החדש ביוון ממשיך לספק מצבים שכאילו נלקחו מסרט נעורים רע. גם כשהיוונים כבר מגישים הצעות לרפורמות, זה נעשה אחרי המועד שנקבע, ותוכנן נראה קלוש ותלוש. דוגמה יפה היא ההצעה שהוגשה בשבוע שעבר לנושי יוון באיחוד האירופי, סיפור שהיה יכול להצחיק אם לא היה כה עצוב. מדובר ברפורמה שבמסגרתה יגויסו מה שהוגדר כ־"Non-Professional Tax Collectors" — סיירת חובבנית של סטודנטים ותיירים, שילשינו לשלטונות יוון על עסקים שלא נתנו להם חשבונית או העלימו מס בצורה אחרת.

 

תופעה זו ממחישה את המצוקה של היוונים, שגורמת להם להציע לנושיהם משהו שנראה כמו רפורמה כדי לזכות בחודש אחד של חמצן. ברור שבבריסל לא אהבו את ההצעות, ובטון תקיף מאוד דרשו מהיוונים להזדרז ולהגיש משהו טוב יותר, כדי להימנע מ־Credit Crunch (משבר אשראי) בסוף החודש. הפינג פונג הזה הוא משהו שכנראה נצטרך לחיות איתו עוד חודשים רבים.

 

השורה התחתונה

כל הסיבות שהביאו לנקודת הקיצון של היורו מתקיימות כל העת וביתר שאת, ומה שנראה כרגע כקיצון יכול להיות עוד נקודה בדרך לשוויון בין היורו לדולר

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x