מלאנוקס במצב הרבה יותר טוב מכפי שהיא נראית
השקת משפחת מעבדי השרתים החדשה של אינטל, Grantley, מייצרת מספטמבר גל השקעות בתשתיות המחשוב שמלאנוקס רוכבת עליו. משקיעי החברה אמנם בטראומה מהמעבד הקודם של אינטל, אבל המניה טיפסה בסוף השבוע לשיא מתחילת השנה
ערב סגירת הרבעון הראשון, ושבועיים אחרי שאינטל (INTC) חתכה באזהרה מוקדמת כמיליארד דולר, מעל 7%, מהמכירות שלה ברבעון, נבחן את מצבן של כמה מחברות הטכנולוגיה הישראליות הגדולות ערב עונת התוצאות, ונתחיל עם מלאנוקס.
אינטל הסבירה באזהרה כי החולשה היתה במעבדים למחשבי PC, בעיקר למגזר הארגוני ובמיוחד באירופה, עקב התחזקות הדולר, בעוד שחטיבת המעבדים למרכזי מחשוב ממשיכה ליהנות מביקושים חזקים ותפגין צמיחה שנתית דו־ספרתית. ברבעון האחרון של 2014 אינטל החלה למכור את משפחת מעבדי השרתים החדשה, Grantley, מה שמחולל גל השקעות חדש בתשתיות IT, ואחת הניהנות מהגל הזה, בנוסף לאינטל, היא מלאנוקס (MLNX).
המניה רחוקה מאוד משיא כל הזמנים שלה
מניית מלאנוקס רשמה ביום שישי האחרון שיא שנתי, כמעט 49 דולר, ועל אף שהיא רחוקה מאוד משיא כל הזמנים שלה, 120 דולר בספטמבר 2012, דומה שמצבה מעולם לא היה טוב יותר. פרויקטים של מחשוב בעל ביצועים גבוהים אחראים לכמחצית ממכירותיה, וההאצה במכירות בתחום כתוצאה מהשקת ה־Grantley תרמה לרבעון קודם חזק: מכירות של 141 מיליון דולר, והנחיות חזקות של 140 עד 145 מיליון דולר לרבעון הנוכחי, שעונתית אמור להיות חלש יותר.
למשקיעי מלאנוקס יש טראומה מהגל הקודם של מעבדי השרתים של אינטל, Romley, שהקפיץ את המכירות לשיא של 156 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2012, אבל תוך שני רבעונים הגל דעך, המכירות נחתכו כמעט בחצי והמניה התרסקה. הפעם מעריכים שהגל יימשך לפחות 4 עד 6 רבעונים ושהצמיחה תהיה הדרגתית. בנוסף, מלאנוקס נמצאת היום במקום טוב בהרבה מבחינת השווקים האחרים שלה — אחסון, מחשוב ענן ומה שמכונה Web 2.0, כלומר לקוחות אינטרנט ענקיים כמו פייסבוק (FB) וגוגל (GOOG).
מטעמי סודיות מלאנוקס לא מרחיבה על לקוחות הקצה שלה, דוגמת פייסבוק, שהיא הצרכנית הכי גדולה בעולם של שרתים, ומכאן אפשר להקיש שהיא גם צרכנית גדולה מאוד של פתרונות לקישוריות מהירה והשהייה נמוכה של מלאנוקס. פייסבוק של 2015 לא דומה למה שהיא היתה כלקוח בשנת 2012, ולא במקרה היא הזהירה מראש את המשקיעים שהשנה תגדיל משמעותית את סעיף ההשקעות שלה, שללא ספק יתרום את חלקו גם לצמיחה של מלאנוקס.
בין השאר מדובר בהשקעות גדולות בתשתיות המחשוב שלה, שתומכות במספרים מדהימים של משתמשים שגדלים כל הזמן. 1.4 מיליארד בפייסבוק, 800 מיליון בוואטסאפ, 500 מיליון במסנג'ר ו־300 מיליון באינסטגרם. ביום אחד נשלחות 30 מיליארד הודעות בוואטסאפ — 20 מיליון בדקה — ולא מעט מהן כקובצי וידיאו כבדים. מה שכן נחשף לאחרונה הוא שמזה שנתיים עובדת פייסבוק עם אינטל בצד של המעבדים ועם מלאנוקס בקישוריות, בפרויקט שכינתה Yosemite לפיתוח פתרונות מחשוב מתקדמים לצרכיה המיוחדים.
עוד ענקית שאמורה לתרום השנה וגם בהמשך לצמיחה של מלאנוקס היא יבמ, שבדרך כלל מופיעה בדיווחים הרבעוניים כלקוחה שתורמת יותר מ־10% מהמכירות. אחרי שאשתקד מכרה יבמ את חטיבת שרתי ה־Low End ללנובו הסינית, בעצמה לקוחה של מלאנוקס, יבמ מתמקדת רק בשרתי High End למחשוב ענן וסביבות עבודה של מחשוב כבד מבוססי מעבדי POWER שפיתחה בעצמה.
בצד הקישוריות עובדת יבמ עם מלאנוקס — שת"פ שברבעון הקודם הביא לזכייה בשני מחשבי־על שהענקית הכחולה תספק למשרד האנרגיה האמריקאי בעוד כשנתיים. בנוסף, במסגרת כנס שהתקיים בשבוע שעבר, דווח שכבר ברבעון הבא ייצא לשוק השרת הראשון לפרויקטים של מחשוב כבד, שיתבסס על אותה טכנולוגיה של מחשבי־העל.
לקוחת OEM חשובה נוספת של מלאנוקס היא אורקל (ORCL), שרכשה 8% ממניות מלאנוקס כאשר החליטה לפני כארבע שנים לבנות את פלטפורמות הענן שלה, Exa, על בסיס האינפיניבנד של מלאנוקס. אורקל עשתה זאת, ככל הנראה, כהשקעה אסטרטגית, שהיא מעין הצהרת כוונות על כך שהיא במשחק, אם וכאשר אחת מהמתחרות האחרות של אורקל ירצו לרכוש אותה. בתוצאות של אורקל בשבוע שעבר שוב הוצגה צמיחה דו־ספרתית במכירות ובהזמנות של פלטפורמות ה־Exa.
החברה מבקשת להגדיל את כמות המניות הרשומות
בשבוע שעבר הוציאה מלאנוקס זימון לאסיפת בעלי המניות השנתית שלה שתתקיים בתחילת מאי — אותה אסיפה שבהובלת מוסדיים ישראלים סירבה בשנת 2013 לאשר למייסד איל ולדמן לכהן בו־בזמן כמנכ"ל וכיו"ר. ולדמן נפרד אז מתפקיד היו"ר, ובתגובה נפרד גם מהבורסה הישראלית, שאיבדה חברה עם שווי שוק של מעל 2 מיליארד דולר, הנמצאת כיום על מסלול לשווי גבוה הרבה יותר.
בזימון הפעם יש סעיף מעניין, שמעבר להסברים הרשמיים לא ברור למה באמת נועד. החברה מבקשת אישור להגדיל את כמות המניות הרשומות ל־200 מיליון מ־137 מיליון מניות כיום, כאשר רק 46 מיליון מניות מתוכן מונפקות ורשומות היום למסחר. ההסבר הרשמי מדבר על "לאפשר לחברה גמישות בהתפתחויות עתידיות, תגובה מהירה לשינויים בתנאי השוק ויכולת לנצל הזדמנויות עסקיות חדשות".
עם יותר מ־400 מיליון דולר במזומן בסוף מרץ, שמספיקים לרכישות קטנות ובינוניות כפי שעשתה עד היום, לא סביר שמלאנוקס מכינה "תחמושת" של מניות לרכישה ענקית בשווי של מיליארדים. להגדלה הזאת יכולות להיות רק שתי סיבות סבירות: אחת לבצע ספליט במנייה אם וכאשר המנייה תשוב למחירים תלת־ספרתיים, והשנייה להכין "תחמושת" לגלולת רעל שתמנע בעתיד השתלטות עוינת — מהלך לא בלתי הגיוני ככל שהחברה מצליחה יותר.
השורה התחתונה
מלאנוקס נמצאת היום במקום טוב בהרבה מאשר ב־2012 מבחינת שוקי האחסון, מחשוב הענן ומה שמכונהWeb 2.0, כלומר לקוחות אינטרנט ענקיים
הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים