על רקע הריבית הנמוכה - מגדל רשמה רווח כולל של 538 מיליון שקל בלבד
מדובר בירידה של 27% ברווח השנתי, שהשתווה כמעט לרמה של המתחרה הראל. תוצאות מגדל נפגעו מהפרשה לעתודות ביטוח של כמעט 500 מיליון שקל ומתשואות נמוכות בשוק ההון - שפגעו בתיק הנוסטרו ובדמי הניהול
חברת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו מסכמת את 2014 עם ירידה של 27% ברווח הכולל שהסתכם ב-538 מיליון שקלים. מדובר ברווח כמעט זהה למתחרה - חברת הראל שבשליטת משפחת המבורגר שפרסמה אף היא השבוע את דוחותיה הכספיים.
הסיבה לירידה ברווח קשורה בסביבת הריבית הנמוכה שאילצה את כל חברות הביטוח הפועלות בתחום ביטוחי החיים - ובדגש על מגדל, השחקנית הגדולה בענף בתחום - להגדיל את עתודות הביטוח המהוונות על בסיס שיעורי הריבית במשק. מגדל נאלצה להפריש בשנת הדו"ח 466 מיליון שקל לפני מס לצורך הגדלת עתודות ההון האמורות - שעומדות מול ההתחייבויות הביטוחיות, בשל הירידה בעקומי הריבית חסרת הסיכון במשק. הורדת הריבית הנוספת שהתרחשה בתחילת מרץ לאחר מועד הדוח, צפויה לגרום להפרשות נוספות גם ברבעון הראשון של 2015, אצל מגדל ואצל המתחרות.
לצד זאת, מגדל בדומה ליתר חברות הביטוח, רשמה תשואות ריאליות נמוכות יותר בתיק הנוסטרו ובתיקי העמיתים לעומת 2013 - והדבר השפיע גם כן על התוצאות הכספיות.
כך למשל ברבעון הרביעי של 2014 עמדו דמי הניהול המשתנים שגובה מגדל בפוליסות ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים (שהונפקו בשנים 1992-2003) על 44 מיליון שקל, צניחה של 85% לעומת דמי הניהול שנגבו ברבעון המקביל אשתקד.
הסיבה לירידה החזקה היא שבפוליסות המשתתפות דמי הניהול הם נגזרת של התשואה הריאלית המושגת (15%), והתשואה שנרשמה למגדל ברבעון הרביעי ירדה משמעותית בהשוואה לרבעון המקביל. בסך הכל בשנת 2014 נגבו דמי ניהול משתנים בגובה 384 מיליון שקל לפני מס, לעומת 637 מיליון שקל ב-2013.
מה שקיזז עבור מגדל מעט את השלכות שוק ההון (הריבית הנמוכה, התשואות הפחות גבוהות) הייתה הכנסה מיוחדת של 52 מיליון שקל, בגין עסקאות בהן החליפה מגדל מבטחי משנה לפוליסות אובדן כושר העבודה שלה - שהונפקו בין השנים 1970 ועד סוף 2012. מגדל החליפה את מבטח המשנה במקום ג'נרלי, חברת הביטוח האיטלקית שהייתה בעלת השליטה בה, למבטח משנה אחר - החלפה שיצרה את ההכנסה האמורה.
עוד נתון שהשפיע לטובה על התוצאות הוא המענק המיוחד של 97 מיליון שקל שהועבר לעובדי מגדל בשנת 2013 (לאחר השלמת שנה מרכישת השליטה על ידי אליהו במגדל) - הוצאה זו לא נחסכה ממגדל בשנת 2014.
מגדל מעדכנת כי בתיק ביטוחי החיים שלה חלה ירידה ברווח מסיכון (עודף הפרמיות שנגבו על ביטוחי חיים המספקים פיצוי בגין מקרה מוות או נכות לעומת תביעות ששולמו) וזאת כתוצאה מעלייה בשיעור התביעות.
עודפי ההון של מגדל על ההון המינימאלי הנדרש על ידי המפקחת על הביטוח עומדים על 1.4 מיליארד שקל, אך מגדל הודיעה על חלוקת דיבידנד של 200 מיליון שקלים כך שעודף ההון עומד כעת על 1.2 מיליארד שקלים. מגדל מנהלת כבר 206 מיליארד שקלים.
ענת לוין שכיהנה בתפקיד יו"ר מגדל במשך חצי שנה בלבד ופרשה מתפקידה באוקטובר האחרון נהנתה מעלות שכר של 3.5 מיליון שקלים ב-2014 שלא כלל מענק. לא ברור אם בכך מתמצה ההרפתקה של לוין במגדל במונחי שכר שכן לפי הדוח, המענק לשנת 2014 טרם נדון ואושר על ידי המוסדות המוסמכים של החברה ולפיכך טרם הוענק בפועל לנושא המשרה בחברה.
עלות שכרו של המנכ"ל עופר אליהו, בנו של שלמה אליהו, עמדה על 2.7 מיליון שקל. בין שיאני השכר נכלל השנה גם שרון חינקיס, מנהל השקעות וממונה על טיפול בהסדרי חוב בעייתי במגדל שוקי הון שנהנה משכר בעלות של 2.94 מיליון שקל מתוכם בונוס של 1.6 מיליון שקל. גיל יניב מנהל החטיבה לחיסכון ארוך טווח שנחשב למספר 2 בחברה נהנה מעלות שכר של 2.66 מיליון שקל ואילו מנכ"ל קרן הפנסיה מקפת בצלאל צוקר מעלות שכר של 2.17 מיליון שקל.