השורה התחתונה
פתיחת בורסת סעודיה: המתקפה תחל ביוני
ההודעה הרשמית על פתיחת הבורסה למשקיעים זרים הגיעה - והמדד המרכזי זינק מאז ב-4%. מנהלי הפנסיה הישראלים לא מתרגשים ויסתפקו בהשקעה עקיפה
אחרי הצהרות והבטחות רבות דומה כי הפעם השלטונות בסעודיה נחושים לפתוח את שוק ההון למשקיעים זרים. בסוף השבוע הכריזה הרשות הסעודית לשוק ההון כי החל מ־15 ביוני 2015 יוכלו משקיעים זרים להשקיע ישירות בבורסה הגדולה ביותר למניות בעולם הערבי — הבורסה המקומית, הנקראת תדאול (Tadawul). עד כה רק חברות הרשומות בסעודיה או באחת ממדינות המפרץ יכלו להשקיע במניות הסעודיות. משקיעים זרים נאלצו להסתפק בהשקעה עקיפה, דרך קרנות השקעה סעודיות.
על המשקיעים הזרים יוטלו עדיין מגבלות שונות, כמו למשל איסור על השקעות בחברות שמבצעות עבודות בקרבת המקומות הקדושים לאסלאם, אולם התקנות הסופיות לא יתפרסמו לפני 4 במאי. כפי שראינו בעבר, הרקורד הלא מחמיא של סעודיה בתחום זכויות האזרח לא עתיד להרתיע משקיעים, שיזרימו לשוק המבטיח מיליארדי דולרים.
- סעודיה הודיעה: הבורסה תיפתח להשקעות זרות ישירות החל ביוני
- תראו את מי הכתיר "פורבס המזרח התיכון" כערבי השני בעושרו בעולם
- מדינות המפרץ: מתחייבים להעביר למצרים סיוע בסך 12 מיליארד דולר
ההודעה הרשמית על פתיחת השוק להשקעה זרה יצרה התלהבות שלא נראתה בתקופה האחרונה בקרב המשקיעים בבורסה הסעודית, והמדד הראשי שלה זינק ביום ראשון בכ־4% בתגובה להזרמה הצפויה של כסף זר. מומחים בסעודיה מגלים שביעות רצון כללית מהמהלך בעיקר בשל הגדלת הנזילות בשוק וכן לאור ציפייה כי השוק הסעודי יעלה על מפת ההשקעות העולמית ויופיע במדדים הגלובליים החשובים.
בישראל דווקא לא נרשמת התלהבות. משיחות עם גורמים בענף קרנות הנאמנות והחיסכון ארוך הטווח עולה כי בשלב זה אין בכוונת מנהלי ההשקעות להסתער על השוק הסעודי. לטענתם, יש להם די אלטרנטיבות להיחשף לשוקי הנפט בעקיפין, כמו רכישת מדדים על סחורה זו או חשיפה לחברות כרייה.
רצון ליציבות מול חשש מתנודתיות
סעודיה נחשבת לשחקנית מובילה בשוק הנפט העולמי ובת ברית קרובה של המערב. התהליך החלק של העברת השלטון למלך סלמן במקום המלך עבדאללה, שמת מוקדם יותר השנה, אותת גם על יציבות פנימית למרות גל שמועות על מחלוקות פנימיות במשפחה השלטת.
התומכים בפתיחת הבורסה לזרים סבורים כי כניסתם תחולל תמורה, ומשוק של משקיעים פרטיים יהפוך השוק הסעודי לשוק של משקיעים מוסדיים. כך תגבר יציבות השוק תוך מתן דגש לכוחו של המשק הסעודי, בניגוד לגורמים "פסיכולוגיים" כמו המצב הגיאו־פוליטי. מנגד, המשקיעים המקומיים חוששים שכניסת המשקיעים הזרים תעצים את התנודות במדד השוק.
שווי השוק הסעודי נאמד כיום ב־550 מיליארד דולר, ועשר החברות המובילות בו אחראיות לכ־60% משוויו.
כ־160 מניות רשומות למסחר בשוק ההון הסעודי, והן נחלקות ל־15 מגזרים. מגזר הבנקאות, שבו 15 מניות, מוביל מבחינת שווי השוק עם קרוב ל־30%. מגזר התעשיות הפטרוכימיות מהווה כ־22% משווי השוק, התקשורת 8% והנדל"ן 7%. בשנה שחלפה ירד מדד השוק בקרוב ל־3% עקב הירידה במחיר הנפט, שמהווה מקור עיקרי להכנסות ממשלת סעודיה. גם המעורבות הסעודית במלחמה בשכנתה תימן, והחשש מזליגת הקרבות לשטח הסעודי, לא הוסיפו לביטחון המשקיעים.
שווי הסחר היומי נאמד ב־2 מיליארד דולר, ועם כניסת המשקיעים הזרים הצפי הוא כי יוכפל. הבורסה הסעודית ערוכה להציע למשקיעים לסחור מהטלפון הנייד או מהמחשב הביתי, מה שיפשט את תהליכי ההשקעה.
הצפי הוא כי המניות הפופולריות יהיו במגזרים הנתמכים על ידי המדינה — חברות הפטרוכימיה, ובראשן חברת הענק סאבכ, וכן חברות אנרגיה ומלט. לא בכדי יום אחרי ההודעה על פתיחת השערים למשקיעים זרים זינקה מניית סאבכ ב־9.8%. גם חברות בעלות רווחיות גבוהה, בעיקר במגזר הבנקאות, כמו בנק ראג'חי, צפויות לקרוץ למשקיעים.
סאבכ, יצרנית הדשנים והפטרוכימיקלים הגדולה ביותר במזרח התיכון, היא המניה הגדולה ביותר בשוק המקומי. דווקא ברבעון הראשון של 2015 צנחו רווחיה ל־3.93 מיליארד ריאל סעודי (1.05 מיליארד דולר) לעומת 6.44 מיליארד ריאל (כ־1.7 מיליארד דולר) ברבעון המקביל. בשנתיים האחרונות הגיעו רווחי החברה לכ־6 מיליארד דולר בממוצע, והירידה השנה מיוחסת לירידת מחיר הפט, שהובילה להוזלת מוצריה.
גיוון בטווח הארוך, השקעות בטווח הקצר
משקיעים לטווח הארוך סבורים כי יש להתמקד דווקא בחברות הקטנות יותר. כמחצית מאוכלוסיית סעודיה היא מתחת לגיל 30, ולכן היא יותר צרכנית מיצרנית. כמו כן, כלכלנים מעריכים כי מעמד הביניים הסעודי יוכפל ב־30 השנים הקרובות ל־40 מיליון נפש. גורמים אלה מבטיחים שיעורי צמיחה בריאים בשוק הסעודי בעתיד, ומהווים חדשות טובות למשק, שבשנים האחרונות גילה צמיחה יציבה של כ־4% בשנה בממוצע. עם זאת, הצמיחה ב־2014, שעמדה על 3.6%, היתה הנמוכה בחמש השנים האחרונות. גם נתון זה מיוחס לירידה במחיר הנפט שגררה ירידה בהכנסות הממשלה. על פי הערכות, ב־2014 צנחו הכנסות סעודיה מנפט ב־10% לפחות לעומת 2013.
בטווח הרחוק האתגר הכלכלי הגדול ביותר של סעודיה הוא גיוון המשק, כדי להשתחרר מתלותה במחיר הנפט. בטווח הקצר יותר על פרנסי המשק הסעודי להתמודד עם האתגרים הבוערים בתחום הדיור והתעסוקה. ממשלת סעודיה, כמו מקבילותיה במפרץ, הוכיחה בעבר כי הירידה בהכנסות מתורגמת ישירות לצמצום ההשקעות בפרויקטים ממשלתיים, למרות הרזרבות האדירות שברשותה.
השורה התחתונה: משקיעים לטווח הארוך ממליצים לא לנהור אחרי הענקיות הסעודיות כמתבקש אלא לפנות דווקא לחברות הקטנות יותר
הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)