$
מוסף השקעות אפריל 2015
מוסף השקעות אפריל 2015 גג עמוד

האיגוח יערער את יציבות משקי הבית

הבנקים ייסחפו עם הזמן להעלאת רמת הסיכון בהלוואות

אלי יונס 10:4829.04.15

באיגוח משכנתאות תועלות מעטות וספק אם הן שוות את הנזק שהוא יכול לגרום. עבור משק הבית - צרכן המשכנתא - מדובר בעסקת ענק פיננסית. לכן, יש צורך להתאים אותה בדיוק לצרכיו הייחודיים: למבנה המקורות הספציפי שלו, להערכות לגבי ההשתכרות העתידית ולשימושים הצפויים. הבאת כל אלו בחשבון קריטית ליציבות משק הבית לאורך שנים, וגורמת לכך שאין משכנתא אחת דומה לשנייה. איגוח יעיל של משכנתאות לחבילות סחירות מחייב אחידות, כפי שנעשה במשכנתאות המוצעות בחו"ל. אולם פתרונות אחידים - משמעותם התעלמות מצורכי הלקוח וסיכון יציבותו לטובת צורכי השוק.

 

אלי יונס אלי יונס צילום: אוראל כהן

 

גם ניהול סיכוני האשראי לא יוצא נשכר מהעברת מרבית הסיכון לשווקים באמצעות האיגוח. המשקיעים לא יכולים לעקוב אחר רכיבי הסיכון הספציפיים ונותני האשראי - הבנקים נסחפים עם הזמן לתת אשראי פחות ופחות שמרני, כפי שראינו במשבר הסאב־פריים. חלק ניכר מהחסינות של הבנקים ושוק המשכנתאות בארץ לאורך השנים נבע מרצינות הגישה לסיכון מצד נותני האשראי. גישה זו לא תעמוד במבחן המציאות כאשר ייפתח השוק לאיגוח. גם אם הבנק ישאיר אצלו 10% מהיקף ההלוואה (כפי שמציעה הוועדה להקמת שוק האיגוח), עדיין אין הדבר דומה להיקף הסיכון שהבנק רואה מולו, כאשר הסיכון של כל ההלוואה נמצא על המאזן שלו עד לפירעונה המלא. ומצדו השני של המטבע - התועלות מועטות: עידוד האיגוח לא יביא מזור לבעיות בשוק הדיור, הבנקים לא נמצאים במצוקת הון שדורשת פתרון באמצעות העברת הסיכונים לגופי הפנסיה, וברקע כל זאת - מרווחי האשראי בשוק זה מצומצמים מכדי לאפשר התפתחות טבעית שלו מתוקף הכדאיות שבמסחר הסיכונים במשכנתאות, ולכן נעשים ניסיונות לבנות אותו באופן מלאכותי. לטעמי, טוב לנו ללא שוק איגוח המשכנתאות, והתועלת המועטה בפעילותו אינה מצדיקה את המאמץ לפיתוח מאולץ שלו.

 

במשפט אחד

התועלות באיגוח משכנתאות מועטות אל מול הסיכונים שבמהלך, שצפוי לשנות את הרכב המשכנתאות שמציעים הבנקים, כך שהם יתאימו לאיגוח ולא לצורכי נוטל המשכנתא

 

אלי יונס, איש עסקים, לשעבר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x