"בכל העולם כמו בישראל כולם נמצאים במלכודת דבש של ריבית נמוכה"
מנכ"ל חברת האשראי מידרוג בפורום שוק החוב אתמול: התשואות הנמוכות נובעות מצפי להורדת ריבית ולא מ"השקט והשלווה" במזרח התיכון
"בכל העולם כמו בישראל כולם נמצאים במלכודת דבש של ריבית נמוכה, במשחק שיצר שיווי משקל חדש של "תיקו אפס" שמי שיוצא ממנו ראשון עלול להיות המפסיד". כך אמר אתמול מנכ"ל חברת האשראי מידרוג, ערן היימר, בפורום שוק החוב ה-20 שנערך אתמול (ב').
- מידרוג: "התוכנית של כחלון מסוכנת לחברות הנדל"ן הקטנות"
- עוד מכה לאלשטיין ובן משה: מידרוג הורידה דירוג לדסק"ש
- מידרוג: חלוקת דיבידנדים מצד מגדל עלולה לפגוע בדירוג שלה
היימר מציין שהמשחק המסוכן של הריבית האפסית גורם לתמחור עודף של נכסים ולסיכוני אשראי. לדעתו תשואות האג"ח הנמוכות בישראל, בניגוד לחלק ממדינות אירופה, אינן משקפות את מצב הסיכון האמיתי של ישראל אלא את הציפיות לירידה נוספת בריבית, וזאת בניגוד לציפייה בארה"ב לעליית ריבית בחודשים הקרובים. לדברי היימר: "גם בשוק החוב הממשלתי למרות מיעוט המשקיעים הזרים באג"ח המקומי המתח בין עקומי הריבית השונים הוא הגורם המרכזי לירידת התשואות ובטח לא השקט והשלווה במזרח התיכון".
בעוד שבישראל ובעולם סביבת הריבית היא נמוכה מאוד ואף שלילית, כלכלנים שונים מזהים מגמה של עליית ריבית בשנה הזו, בסביבת חודש ספטמבר. הכלכלן הראשי של מודי'ס ד"ר מארק זנדי צפה העלאת ריבית בקרוב באנגליה ויפן ושעד סוף 2017 תהיה עלייה בשווקים. זנדי ציין את טורקיה, ברזיל ודרום אפריקה כרגישות ביותר להעלאת הריבית והוסיף כי למרות הסיבות המעודדות לאופטימיות נראה הרבה עליות וירידות בשווקים בשנים הקרובות.
לגבי מחירי הנדל"ן הגואים, ציין זנדי כי במצב המשקי הנוכחי כספים רבים זורמים בעיקר לנדל"ן כאלטרנטיבת השקעה ורואים את זה במיאמי, סידני, לונדון ובעוד מקומות וכאשר "מחירי האקוויטי עולים נותרת בועת נדל"ן", לדבריו.
בהקשר לכך התייחס רן גולדשטיין, סמנכ"ל וראש תחום נדל"ן במדרוג ואמר שהריבית הנמוכה ועלויות המימון האטרקטיביות גורמות לכך שהמשקיעים מוכנים לשלם יותר על כל נכס. עלויות המימון הנמוכות מאפשרות להציע מחיר עודף לנכסים – מה שמעלה את מחירי הנכסים בשווקים. לגבי הצפי לעליית הריבית אמר גולדשטיין שעליית ריבית תפחית את שווי הנכסים אך בסביבה של כלכלה צומחת "קיימת ציפייה לעלייה בשכר הדירה, שתמתן את הפחתת שווי הנדל"ן".
לדעת זנדי אחת הסיבות להישאר אופטימיים היא ירידת מחירי הסחורות השקולה להורדת מיסים: "המחיר לחבית נפט עומד היום על 65 דולר, מה שייצר 0.5% צמיחה גלובלית במיוחד באסיה, יפן, סין וארה"ב ובעל השפעה על הצרכן הסופי. זה כמו ירידה במסים כי בסופו של דבר הצרכן משלם פחות על הדלק שהוא צורך". זנדי הוסיף שלדעתו מחירי הנפט נמצאים היום בתחתית וצופה שיעלו באיטיות.