בלעדי לכלכליסט
דודי ויסמן במו"מ לרכישת סונול מקבוצת עזריאלי
מי שהיה מבעלי השליטה באלון רבוע כחול מבקש לקנות את החברה ב־450 מיליון שקל. שלמה נחמה עשוי להצטרף
מתמודד חדש ומפתיע על רכישת חברת הדלק סונול. ל"כלכליסט" נודע כי דודי ויסמן, לשעבר מבעלי השליטה בקבוצת אלון רבוע כחול, קיים בשבועות האחרונים פגישות עם בכירי קבוצת עזריאלי במשרדי הקבוצה והתעניין ברכישת החברה. המגעים בין הצדדים מצויים בשלבים התחלתיים, ואם יבשילו, עשוי להצטרף לוויסמן בביצוע הרכישה שלמה נחמה, בעל השליטה בקבוצת האנרגיה אלומיי קפיטל.
- "דודי ויסמן אמר שהוא רוצה אותי לכל החיים. עכשיו מדברים איתי במונחי מאפיה"
- קבוצת אלון תפרע 100 מיליון שקל מיידית לפועלים
- אלון רבוע כחול דורשת להעמיק את הקיצוץ בשכר העובדים
סונול ניצבת על המדף יותר משנה וחצי. עם הגופים שביקשו לרכוש אותה נמנים ענקית האנרגיה השוויצרית טרפיגורה, אלי אלעזרא וקבוצת קנדה ישראל. ביוני 2014 סוכמה עסקה למכירת סונול לקבוצת שמלצר. העומד בראשה אז, שלמה שמלצר, נפטר במפתיע ביולי. יממה לאחר מכן נפטר גם הצד המוכר בעסקה, דוד עזריאלי - ויורשי שמלצר החליטו לבטל את העסקה.
שמלצר, כך סוכם עם עזריאלי, היה אמור לרכוש את סונול תמורת 450 מיליון שקל, וזה גם המחיר שסביבו נעה הצעתו של ויסמן. עם זאת, דנה עזריאלי, יו"ר הקבוצה שנטלה לידיה את הובלת המכירה, העלתה את המחיר ל־520 מיליון שקל. למרות הפערים, ויסמן פנה לבנקים לבדוק מימון לעסקה. בעבר התעניין ויסמן גם ברכישת פז, אבל לא הגיע לשלב השיחות.
סונול אינה זרה לוויסמן. בספטמבר 2005, בהיותו בעל השליטה בדור אלון, הציעה החברה 155 מיליון דולר תמורת סונול, והצעתה התקבלה. אלא שהממונה על הגבלים עסקיים דאז, רונית קן, סירבה לאשר את העסקה. ויסמן פנה לבית הדין של רשות ההגבלים העסקיים, שהפך את ההחלטה ואישר את המיזוג בתנאים מגבילים. קן מצדה לא ויתרה, וערעורה בעניין לבית המשפט העליון התקבל.
הולך עם נחמה
ל"כלכליסט" נודע כי נחמה היה לחבור לוויסמן גם ברכישת השליטה באלון רבוע כחול מידי שותפו לשעבר לשליטה בקבוצת אלון, שרגא בירן, מלפני חודשיים. דירקטוריון קבוצת אלון פסל את העסקה על הסף, ואף יצא בהודעה לתקשורת על הפסילה עוד בטרם דן בהצעה.
בירן הדיח את ויסמן מהקבוצה ומתפקיד המנכ"ל שלה. בשבוע שעבר פתח ויסמן משרדים חדשים בהרצליה בשמו ובשם רעייתו ברוריה. על הכוונת הוא הציב רכישה של חברה בינונית־גדולה, וכמי שהחל את דרכו כמתדלק, סונול מתאימה לו ככפפה ליד.
בתקופה שבה ניהל את קבוצת אלון צבר ויסמן הון לא מבוטל, שנאמד ב־350 מיליון שקל. ויסמן, שצבר שכר של עשרות מיליוני שקלים, מחזיק ב־20% מחברת ביילסול, שבידיה 53% ממניות קבוצת אלון. בידיו 5% ממניות אלון USA, ששוויין בשוק 62 מיליון דולר (כ־240 מיליון שקל), וכן ב־4% ממניות אלון חיפושי גז בשווי כ־40 מיליון שקל.
בדרך למימוש נוסף
סונול סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של מיליון שקל לפני מס, בעוד 2014 נחתמה ברווח של 49 מיליון שקל. קבוצת עזריאלי, שמחזיקה בסונול דרך גרנית הכרמל, מעוניינת להתמקד בנדל"ן המניב ולמכור את מרבית אחזקותיה האחרות. החברה חתמה על עסקה למכירת חברת ההתפלה שלה, דרך הים, וכן מכרה את טמבור. אתמול דיווחה על הבנות למכירת סופרגז לתדיראן גרופ תמורת 250 מיליון שקל.