רגע לפני קריסת האג"ח אמות ועזריאלי גייסו מיליארד שקל
שתי חברות הנדל"ן המניב השלימו אתמול גיוסי חוב בהרחבה של סדרות אג"ח קיימות כדי למחזר חובות ישנים בריבית ממוצעת של יותר מ־3%. הריבית במכרז של עזריאלי נסגרה על 0.6%, ואילו אמות תשלם ריבית אפקטיבית של 0.7%-3.1%
המזל האיר אתמול פנים לחברות הנדל"ן המניב עזריאלי ואמות. רגע לפני הקריסה החדה בשוק האג"ח, בעקבות דבריה של נגידת בנק ישראל קרנית פלוג בדבר העלאת ריבית צפויה ב־2016, השלימו שתי החברות גיוסי חוב של יותר ממיליארד שקל.
- מסתערים על האג"ח: ביקושים של מיליארד שקל בהנפקה של אמות
- מגדל השלימה גיוס של מיליארד שקל בשלב המוסדי של הנפקת האג"ח שלה
- מזרחי רוצה להנפיק אג"ח שהופכות להון בתקופות משבר
עזריאלי, תחת שליטתה של דנה עזריאלי, שכבר גייסה 620 מיליון שקל בפברואר, הרחיבה את הסדרה הקיימת (ב') וגייסה 600 מיליון שקל נוספים ממשקיעים מוסדיים בריבית צמודה של 0.6% בלבד.
גם אמות השלימה גיוס של 420 מיליון שקל בהרחבה של שלוש סדרות קיימות (ב', ג' וד'). 334 מיליון שקל גויסו בשלב המוסדי שנערך ביום ראשון, והיתרה בשלב הציבורי אתמול.
החוב החדש של אמות, שבשליטת נתן חץ ומשפחת ורטהיים, גויס בריבית אפקטיבית של 0.7%-3.1%, בשל המח"מ המשתנה של הסדרות. הן עזריאלי והן אמות ערכו את הגיוסים במטרה להחליף חובות קיימים שנלקחו בריבית גבוהה יותר.
לעזריאלי יש מצבת חובות ישנה שגויסה בריבית צמודה ממוצעת של 3.1%, ואילו לאמות יש מצבת חובות ישנה שגויסה בריבית ממוצעת של 5%. אילו היו עורכות את גיוסי החוב כמה ימים מאוחר יותר, הריבית שעזריאלי ואמות היו משלמות היתה קרוב לוודאי גבוהה יותר.
אף שהנפקת האג"ח של עזריאלי היתה ההנפקה הציבורית הראשונה של החברה, הציבור בחר שלא להשתתף אתמול בגיוס, מכיוון שהמחיר שנסגר בשלב המוסדי – ברמה של 99.8 שקל – היה גבוה יותר ממחיר השוק של האיגרת ביום המכרז הציבורי. גם עבור המוסדיים, שקיבלו עמלת התחייבות מוקדמת של 0.5%, ההנפקה לא היתה אטרקטיבית במיוחד לאור הריבית הצמודה הנמוכה שנקבעה בהנפקה.
מסיבה זו המוסדיים הזרימו ביקושים של 900 מיליון שקל בלבד להנפקה של עזריאלי, בעוד שבהנפקה של אמות הם הזרימו ביקושים של מיליארד שקל, אף שהדירוג של עזריאלי הוא +AA בעוד הדירוג של אמות הוא -AA.
המוסדיים הזרימו לסדרה ב' של אמות שהנה במח"מ של 5.3 שנים ביקושים בהיקף של 483 מיליון שקל, ואמות לקחה 161 מיליון שקל בריבית אפקטיבית של 1.67%. לסדרה ג' שהנה במח"מ של 2.9 שנים, הגיעו ביקושים בהיקף של 208 מיליון שקל, ואמות לקחה 113 מיליון שקל בריבית אפקטיבית של 0.73%. לסדרה ד' שהנה במח"מ של 8.94 שנים, הגיעו ביקושים בהיקף של 285 מיליון שקל, ואמות לקחה 61 מיליון שקל בריבית אפקטיבית של 3.12%.
המפולת באג"ח עלולה לעכב את גיוסי החוב של חברות נוספות המתוכננים לחודשים הקרובים. בין היתר החברות האמריקאיות וורטון פרופרטיז, שמבקשת לגייס עד 2 מיליארד שקל באג"ח חדשה, ו־JDS של מייקל שטרן, שמבקשת לגייס 240 מיליון שקל. מלבד אלו, ישנן חמש חברות נדל"ן זרות נוספות שמתכננות לבצע גיוסי חוב בהיקף של חצי מיליארד דולר בבורסה בתל אביב במהלך החודשיים הקרובים, גיוסים שעלולים להידחות במידה שהמפולת בשוק האג"ח תימשך.