דיווח שוטף
הבורסות בוול סטריט ננעלו בירידות חדות; נאסד"ק איבד 2.4%
דאו ג'ונס השיל 1.9% מערכו; גם באירופה נרשמו ירידות חדות - דאקס איבד 3.5%, קאק השיל 3.7%; יוון ספגה הורדת דירוג נוספת מ-S&P - הבורסה במדינה תישאר סגורה לפחות עד 6 ביולי
דיווח שוטף מהמסחר באסיה, אירופה וניו יורק: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, שוק הסחורות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים
דאו ג'ונס S&P 500 נאסד"ק פוטסי דאקס קאק ניקיי האנג סנג שנגחאי
בכתיבת הידיעה השתתפו גיל קליאן, מיקי גרינפלד ושי סלינס
23:00 - מה שהחל כיום רגוע יחסית - למרות הסערה האירופית - הסתיים בירידות חדות. נאסד"ק צנח ב-2.4%, S&P איבד 1.9%, ודאו ג'ונס השיל 1.9% מערכו.
21:45 - סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האג"ח של יוון לרמה של CCC מינוס, מרמה של CCC. לפי הסוכנות, החלטת ראש ממשלת יוון ציפרס לקיים משאל עם על הצעת הנושים מסכנת את כלכלת המדינה. ב-S&P סבורים כי הסיכוי ליציאה של יוון מגוש היורו עומד על 50%, וכי המדינה תיקלע לחדלות פירעון בששת החודשים הקרובים - אלא אם יהיה שינוי בנסיבות. הפעם הקודמת שיוון ספגה הורדת דירוג היתה ב-10 ביוני.
החוזים על הנפט ננעלו היום בשפל של שלושה שבועות. הנוזל השחור איבד 2.2% לרמה של 58.3 דולר לחבית.
מחריפות הירידות בוול סטריט - נאסד"ק יורד ב-2%, דאו ג'ונס מאבד 1.6%
20:47 - למרות שחששות ממפולת בשווקים בדרך כלל גורמות למשקיעים לברוח לזהב - סיימה היום המתכת היקרה את המסחר בעלייה מינורית יחסית של 0.5% למחיר של 1,179 דולר לאונקיה.
20:00 - החששות של המשקיעים מיוון קיבלו ביטוי גם במניית National Bank of Greece - מניית הבנק המסחרי הגדול ביוון - שיורדת כעת ב-23.5%. מחזור המסחר במניה גבוה כמעט פי 3 מהמחזור היומי הממוצע.
18:50 - אדום עז בסיום המסחר באירופה - דאקס הגרמני איבד היום 3.5%, קאק הצרפתי החסיר 3.7%. פוטסי הבריטי ירד ב-2%.
17:55 - אחרי ירידות של מעל ל-1.5% היורו נסחר כעת ביציבות מול הדולר ברמה של 1.12 דולרים. מול הין היורו משיל 1% אחרי ירידות של 2.5% הבוקר.
17:15 - קצב מכירות הבתים לפני סגירה זינק במאי לרמה הגבוהה ביותר מזה 9 שנים - למרות אכזבה קלה מציפיות השוק. המדד עלה בחודש שעבר בשיעור של 0.9%, לעומת צפי לעלייה של 1.3% וזינוק של 2.7% באפרי
16:31 - המסחר בניו יורק נפתח בירידות - אך לא ירידות חדות. דאו ג'ונס יורד ב-0.5%, S&P 500 מאבד 0.8% ונאסד"ק יורד בשיעור חד יותר של 1.2%. קרן הסל על יוון צוללת ב-16.1%. בין היורדים הגדולים - הבנקים גולדמן זאקס ו-JP מורגן שמאבדים 1.4% ו-1.9% בהתאמה.
15:15 - אמנם הבורסה באתונה תישאר סגורה בשבוע הקרוב, אך אינדיקציה על מצב המניות ביוון ניתן לקבל מקרן הסל (ETF) שצוללת בטרום המסחר בניו יורק ב-17%.
14:55 - בורקהרד ורנהולט ראש אגף ההשקעות ביוליוס בר: "בעוד שאנחנו מסכימים עם הציפיות בשוק לכך שיש סיכוי של קרוב ל-100% שיוון תגיע מחר לחדלות פירעון על החוב שלה לקרן המטבע הבינלאומית, איננו חושבים שהיעדר התשלום יגרום לקריסה בשוקי האג"ח או המניות, זאת משלוש סיבות. ראשית, אירוע מסוג זה הוא מצופה ביותר. שנית, כמעט כל האג"ח היווניות הן בבעלות מוסדות ציבוריים, שלא צפויים להיכנס לפאניקה או לחדלות פירעון בעצמם. שלישית, למרבה הצער, יוון לא מייצרת יותר מ-2% מהתמ"ג האירופי, כך שלא עומדת להיות פשיטת רגל בסגנון ליהמן ברדרס".
"אף על פי כן, להערכתנו הסבירות שיוון תעזוב את גוש היורו היא קטנה ביותר. אף שהכישלונות הדיפלומטיים והפוליטיים הכעיסו את כל המעורבים, ויצרו סיכונים עם תוצאות לא רציונליות, יש לזכור שעזיבת יוון תהיה 1. הרסנית ומסוכנת מדי לשאר הכלכלות בגוש היורו. 2. ששאר הרשויות האירופיות מוכנות ומצוידות לשמור על המהימנות של גוש היורו. 3. אלא אם תהיה עזיבה חד צדדית מהאיחוד האירופי, אין שום בסיס חוקי לגרש חברה מאיחוד המטבע. לפיכך, אנחנו חושבים שתנודות בתמחור השוק למקרה של פירוק של גוש היורו הוא תמחור שגוי שיכול ליצור הזדמנויות השקעה חדשות", אומרים ביוליוס בר.
14:00 - אנגלה מרקל מדברת בפני נציגי מפלגתה ומזהירה כי "אם היורו נופל, אירופה נופלת". לדבריה, היורו מבוסס על היכולת לבצע פשרות, כך שאם הם יאבדו את היכולת הזו להתפשר, היבשת כולה אבודה. עוד היא אומרת כי גוש היורו מסוגל להתמודד כיום עם משבר כמו זה שפרץ ביוון בצורה טובה מכפי שהיה יכול בעבר.
13:15 - עדכון מיוון: "הפאניקה מתגברת. אני פתחתי את תחנת הדלק בשעה 7.30 בבוקר ועד 10 כבר מכרתי את כמות הדלק שבדרך כלל הייתי מוכר ביומיים", סיפר בעלי של תחנות דלק בחאניה שבמערב כרתים. לדבריו, אנשים רבים הגיעו עם דליים כדי לאגור דלק. הפאניקה באה לידי ביטוי גם בסופרמרקטים, ולפי חלק מהדיווחים הקונים מיהרו לחטוף כל מה שנמצא.
12:25 - התגובה החריפה ביותר מגיעה משוק איגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב. האג"ח ל-10 שנים נסחרת בתשואה של 2.33% אחרי ירידה של 14 נ"ב. האג"ח ל-30 שנה נסחרת בתשואה של 3.11% אחרי ירידה יומית של 13 נ"ב בסיס. נזכיר, נקודת בסיס אחת שווה ל-0.01% תשואה.
12:10 - הבורסה ביוון תישאר סגורה עד ה-6 ביולי.
התמתנות גם בירידות בשוק המט"ח: היורו מאבד 0.5% מול הדולר ומשיל 1.3% מול הין.
11:40 - התמתנות קלה בירידות החדות בבורסות העולם: אירופה בירידות של כ-3%, החוזים העתידים בניו יורק יורדים ב-0.8%, החוזה על הנפט WTI משיל 2% מערכו ונסחר ברמה של 58.5 דולר לחבית.
10:10 - פתיחת מסחר אדומה בבורסות אירופה: דאקס בפרנקפורט יורד ב-4.4%, קאק בצרפת מאבד 4.1%, פוטסי בלונדון משיל 2.1%.
מוקדם יותר בסין, המדד המרכזי בשנגחאי השלים ירידה של 22% מהשיא ונכנס באופן רשמי לשוק דובי. היום ירד המדד ב-3.3%.
8:30 - המשבר ביוון מפיל את בורסות אסיה הבוקר - וכך גם תשואות אגרות החוב הממשלתיות. הבנקים ביוון לא ייפתחו היום, וכך גם בהמשך השבוע, עד משאל העם שיערך ב-5 ביולי, וכשמחר בערב תם הדד ליין לתשלום של 1.7 מיליארד דולר לקרן המטבע הבינלאומית. קרי, יוון תהפוך לחדלת פירעון ולא יהיו לה מקורות מימון. על פי דיווחים, תוטל בימים הקרובים מגבלת משיכה מהכספומטים במדינה של עד 60 יורו ביום.
עוד בעקבת הדרמה באירופה - הנפט הגולמי WTI מאבד 1.4% ונסחר תמורת 58.75 דולר לחבית.
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות" אומרת כי הבחירה העומדת בפני תושבי יוון הינה בחירה מהסוג של Lose-Lose Situation (המכונה גם No-Win Situation). "מדובר במצב שבו לא משנה מה הבחירה – יוון מפסידה. שכן היוונים יצטרכו לבחור בין האפשרות להישאר בגוש היורו, דבר שיאלץ אותם לקבל את התכתיבים של הטרויקה וכנגזרת מכך לסבול בטווח הקצר, תוך שהסיכויים לשיפור בטווח הארוך יותר נראים מעטים מאי פעם, לבין האפשרות לצאת מגוש היורו, בחירה שתגרור משבר כלכלי-חברתי חמור במדינה וסביר להניח גם משבר פוליטי".
8:00 - במקביל למשבר היווני, שנגחאי נסחרת על רקע הורדת ריבית נוספת בסין, ולאחר נפילות בסוף השבוע, לנוכח הערכות כי הזינוק של הבורסה הסינית בשנה האחרונה היו מוגזמות, עד כדי מצב בועתי. מדד שנחאי ירד בחמישי-שישי בשיעור מצטבר של 11%. מדד השנזן ירד באותם יומיים בשיעור של 11.7%, השלים ירידה של 20.3% בשבועיים האחרונים ונכנס באופן רשמי לטריטוריה דובית.
מדד השנחאי עלה בשנה האחרונה ב-152% ועד לפני שבועיים, מדד השנזן עלה באותו הזמן ב-186%. כך אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "המסחר בבורסות בסין נשען על שיעורי מינוף גבוהים מאוד.לפי החוק הסיני, מדי שישה חודשים יש חובה למחזר את הלוואות המינוף וייתכן שבעקבות תשומת הלב של הרגולטור לנושא ולאור והתנודתיות החדה במדדים, יותר ויותר ברוקרים מפחיתים בימים האחרונים את שיעורי המינוף שהם מאפשרים למשקיעים ובהתאם נאלצים גם למכור מניות. במקביל, לא מעט המלצות שליליות על השוק הסיני התפרסמו לאחרונה. רק ביום חמישי האחרון המליצו במורגן סטנלי להתרחק מסין, המלצה שמצטרפת לזו של בנק אוף אמריקה שאמרו שהשוק הסיני בועתי וצריך לרדת ב-30-20% ולזו של קרדיט סוויס שאמרו שהשוק בועתי וצריך להתפוצץ בחצי שנה הקרובה".