המשבר ביוון
היורו נפל ב-0.6% לשפל היסטורי: היציג נקבע על 4.195 שקלים
הדולר עלה ב-0.2% לרמה של 3.78 שקלים. לאומי: "בנק ישראל ימשיך להתערב במסחר. תתכן הפחתת ריבית נוספת ל-0% בחודשים הקרובים"
היורו נחלש היום (ד') בשיעור של 0.6% ושערו היציג נקבע בשפל היסטורי - 4.195 שקלים. למעשה הפעם האחרונה שבה היורו היציג נקבע על שער דומה הייתה במרץ 2002 - כחודשיים לאחר שהחל השימוש הרשמי במטבע. הדולר הוסיף 0.2% לערכו ושערו היציג נקבע על 3.78 שקלים. בעולם, היורו שומר על יציבות ברמה של 1.11 דולרים.
- מהיום יוון היא מדינה חדלת פירעון - מה יקרה עכשיו
- "באירופה כבר מבינים שאיחוד מוניטרי לא יכול לעבוד בלי איחוד פוליטי"
- נשיא היורוגרופ מאשר: "יוון תיכנס לחדלות פירעון"; הדיונים יימשכו הבוקר
למרות הדיווחים האחרונים כי המשבר בין יוון לנושים נמצא לקראת סיום, בשורה התחתונה יוון לא עמדה הלילה בתשלום של 1.5 מיליארד יורו לקרן המטבע הבינלאומית. על פי המילון הרשמי של קרן המטבע, יוון היא כעת "מדינה המפגרת בהחזר חובותיה", מונח המקביל ל"מדינה חדלת פירעון" בלשון הבנקאים או מדינה פושטת רגל בלשון העם. ב-70 שנות קיומה של הקרן, זוהי הפעם הראשונה שכלכלה מפותחת לא עומדת בתשלומים. יוון מצטרפת בכך לקבוצה מצומצמת וכלל לא מכובדת של מדינות שהגיעו לחדלות, ביניהן אפגניסטן תחת שלטון הטאליבן והאיטי תחת שלטון דיקטטורי.
ד"ר גיל בפמן, ראש אגף הכלכלה בחטיבה הפיננסית של לאומי: "במבט קדימה, גורמי הרקע הבסיסיים צפויים להוסיף ולתמוך בשקל חזק גם בשנים הבאות. בנק ישראל צפוי להמשיך ולפעול בשוק המט"ח בכדי למתן את התיסוף, ובכלל זה לא מן הנמנע שאם ימשך תיסוף השקל, לצד התממשות של זעזועים כלכליים גלובליים, תתכן הפחתת ריבית נוספת ל-0% בחודשים הקרובים. אולם, כפי שציינו בסקירות קודמות, בהיעדר שילוב של כלים נוספים להתמודדות עם הכוחות ארוכי הטווח הפועלים לתיסוף השקל, בעיקר מתחום המדיניות התקציבית, מגמת התחזקות השקל צפויה להימשך.
במחלקת המחקר של FXCM מתייחסים למסחר בשוק המט"ח וטוענים כי "התנודתיות התוך-יומית בדולר גבוהה מאוד, בעיקר על רקע אי הוודאות באשר למשבר היווני. הירידות של היורו מול הדולר נבלמו ביממה האחרונה, ואולם מול השקל היורו מצוי על סף שבירה טכנית קריטית. שבירה מתחת לרף 4.2 שקלים, הגבול התחתון שמגביל את הירידה של הצמד מאז אפריל, עשוי להאיץ את הירידה מטה".
"גם פרסום מתווה הגז אתמול ייתכן כי תרם לסנטימנט החיובי כלפי הכלכלה הישראלית והשקל. המתווה אמנם טרם אושר, אך המאמצים של הממשלה לאשר את ההסכם עם חברות הגז נתפסים כהתפתחות חיובית עבור הכלכלה הישראלית ובכך גם תורם לחוזקו של השקל".