בלעדי לכלכליסט
נמל אשדוד מתניע מחדש את ההנפקה בבורסה של תל אביב
גורמים המעורבים בהנפקה מספרים כי הנהלת הנמל מתכוונת לגייס 180 מיליון שקל לפי שווי של עד 1.2 מיליארד שקל. המגעים להנפקת הנמל הם למעשה חידוש של תכנית ישנה שהוקפאה בשנת 2010
רשות החברות הממשלתיות מחדשת את המגעים להפרטת נמלי אשדוד וחיפה. ל"כלכליסט" נודע כי במהלך סוף השבוע האחרון נפגשו נציגים של נמל אשדוד בשיתוף עם מאיר שמרה, המשנה למנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, עם מספר גופי חיתום במטרה להניע הנפקה ראשונית (IPO) של הנמל לקראת נובמבר הקרוב.
- שוב עיצומים בנמל אשדוד - העובדים דורשים להתערב בבניית הנמל החדש
- ניסנקורן בהתראה לישראל כץ: שיפור תשתיות בנמל אשדוד - או עימות
- פרשת נמל אשדוד: הפרקליטות תגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד אלון חסן
עו"ד אורי רוזנברג ואפרת חוזה-אזרד ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' ועו"ד אייל נייגר עובדים בימים אלו על כתיבת טיוטת תשקיף לנמל על בסיס הדוחות הכספיים לרבעון השני של 2015. משרד עורכי הדין גרוס חודק קליינהנדלר מייצג את רשות החברות. הצדדים סיכמו על התחלת תהליך דירוג לנמל בשבועות הקרובים ועל הגשת תשקיף גלוי לרשות לני"ע בחודשיים הקרובים. גורמים המעורבים בהנפקה מספרים כי הנהלת הנמל מתכוונת לגייס 180-150 מיליון שקל (15% מהמניות) לפי שווי מבוקש של 1-1.2 מיליארד שקל אחרי הכסף. אם אכן ההנפקה תצא לפועל, תהיה זאת הנפקת המניות הראשונית הגדולה ביותר בתל אביב בשנת 2015.
המגעים להנפקת הנמל הם למעשה חידוש של תכנית ישנה שהוקפאה בשנת 2010. היא נעשית כחלק מתכנית רחבה שגובשה באותה שנה על ידי מנכ"ל החברות הממשלתיות אורי יוגב, להפרטת החברות הממשלתיות. תכנית ההפרטה נעשית לצורך שתי מטרות עיקריות. תרומה בכיסוי הגירעון הממשלתי והגברת השקיפות והממשל התאגידי בחברות הציבוריות על ידי כפיפתן לתקנות הקפדניות של הרשות לני"ע.
התוכנית של יוגב מחלקת את החברות הממשלתיות לשלוש קבוצות עיקריות כשהמטרה היא לבצע את ההפרטה שלהן בשנים 2017-2015. הקבוצה הראשונה היא חברות שהמדינה מעוניינת לשמור בהן את מניות השליטה. מדובר בחברות אסטרטגיות בתחום התשתיות כמו חברת חשמל, מקורות, רכבת ישראל ונתיבי גז, וחברות בטחוניות כמו תע"ש, התעשייה האווירית ורפאל.
עדיין שומר על רווחיות
נמל אשדוד משתייך לקבוצה השנייה של החברות, אותן המדינה מעוניינת להפריט במלואן ומוכנה אף לוותר על מניות השליטה. מלבד נמל אשדוד, לקבוצה זו משתייכות החברות נמל חיפה, דואר ישראל והחברה לשירותי איכות סביבה. הקבוצה השלישית של החברות הן כאלו שעדיין לא התקבלה לגביהן הסכמה בממשלה, כמו החברות עמידר וחברת תשתיות הנפט (תש"ן).
בהתאם ללוחות הזמנים של התכנית, בשנת 2015 אמורה המדינה להוציא לפועל תהליכי הפרטה של חברת תע"ש (הפרטה מלאה), הכנסת שותף לדואר ישראל והנפקת מניות של חברת נתיבי גז. בשנת 2016 מתכננת רשות החברות להוציא לפועל הפרטה של החברות התעשייה האווירית, נמל חיפה, חברת המים מקורות והחברה לשיארותי איכות סביבה. את ההפרטה של החברות האסטרטגיות, כמו חברת רפאל, חברת החשמל ורכבת ישראל, המדינה מייעדת לשנת 2017.
למרות פרשות השחיתות והממצאים לכאורה על יו"ר הועד לשעבר אלון חסן, נמל אשדוד עדיין שומר על רווחיות. עיון בתוצאות הכספיות שלו לסוף 2014 מעלות שהוא סיים אותה ברווח נקי של 91 מיליון שקל (133 מיליון שקל ב2013, 192 מליון שקל ב-2012). הרווח התפעולי של הנמל בסוף שנה שעברה היה 41 מליון שקל בלבד (לעומת 95 מיליון שקל ב2013 ו-118 מליון שקל ב-2012). תזרים המזומנים של הנמל סתכם בכ-77 מיליון שקל לעומת כ-226 מיליון שקל ב-2013 וכ-177 מיליון שקל ב-2012). הכנסות החברה בשנה שעברה הסתכמו בכ-1.073 מיליארד שקל, דומה לשנת 2013 (1.088 מיליארד שקל, 1.115 מיליארד שקל ב2012). ב-4 שנים האחרונות העביר הנמל דיבידנד של יותר מחצי מיליארד שקל למדינה.
לא מעט מכשולים בדרך
תהליך ההפרטה של הנמל צפוי להיתקל בלא מעט מכשולים. נכון להיום הנמל פועל ללא מנכ"ל קבוע כאשר מי שמאייש את המשרה הוא יצחק בלומנטל. לחברה גם אין יו"ר דירקטוריון מזה כשנה וחצי ועד לאחרונה היה חסר לה בכלל את מספר הדירקטורים הנדרש בחוק (6) כדי לקיים קוורום, כלומר לקיים ישיבות. יחד עם זאת, בשנה האחרונה ביצעה רשות החברות רענון משרות בנמל כאשר כל העובדים שהיו קשורים לכאורה לפרשיות השונות כבר לא מועסקים בנמל.
האיום הכי גדול על נמל אשדוד כבר נמצא בפתח והוא הקמת נמל חדש. לפני מספר שבועות החלה חברת צ'יינה הארבור הסינית להתחיל ולבנות את הנמל החדיש שממוקם רק 5 ק"מ צפונית לנמל הקיים ובהשקעה של כ-3.3 מיליארד שקל. זה יפתח בתחילת העשור הבא ויועבר ל-25 שנה לידי TIL ההולנדית שזכתה במכרז הממשלתי להפעילו. תחת עובדים ותיקים עם הסכמי שכר "כבדים", ועם ציוד מיושן, נמל אשדוד הקיים יתקשה להתמודד עם הנמל החדש. ההערכות הן שהמדינה תשדרג את הציוד ההקיים שם, אולם המגעים בנידון אינם מתקדמים.