חינוך פיננסי: המודל הצ'יליאני - למי זה טוב ולמה
אני בן 42 ויש לי קופת גמל במסלול השקעה כללי. קראתי כי משנת 2016 יציעו הקופות מסלולים חדשים - המודל הצ'יליאני. מה זה אומר לגביי?
אני בן 42 ויש לי קופת גמל במסלול השקעה כללי. קראתי כי משנת 2016 יציעו הקופות מסלולים חדשים - המודל הצ'יליאני. מה זה אומר לגביי? שאול, חיפה
כאשר פותחים קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים, ולעתים גם במהלך תקופת החיסכון, החוסך נדרש לבחור מסלול השקעה - בחירה שיש לה השפעה מהותית על כספו. המסלול הכללי מנוהל בהתאם למדיניות השקעה שנקבעת מראש בתחילת כל שנה, ובה נקבעים שיעור ההשקעה בכל אפיק וטווח הסטייה המותר. במסלול המתמחה מוגדר אפיק השקעה שבו יושקעו לפחות 75% מכספי החיסכון, וקיימים גם מסלולים המתמחים באג"ח מדינה, אג"ח חברות ועוד, ואפיקים להשקעה בחו"ל ובמט"ח.
חוסך שאינו בוחר במסלול השקעה משויך כיום אוטומטית למסלול ברירת המחדל (לרוב כללי) - מסלול שרמת הסיכון בו עלולה לא להתאים לו. משרד האוצר החליט לצמצם את אפשרות הפגיעה בכספי החוסכים בעתיד, ומינואר 2016 ייכנס לתוקף מודל חכ"ם (חיסכון כספי מתואם), המוכר בציבור בשם "המודל הצ'יליאני". לפי מודל זה, החוסך ישויך אוטומטית למסלול השקעה ברמת סיכון המותאמת לגילו, אלא אם יבחר אחרת.
במודל החדש תנהל כל קופת גמל שלושה מסלולי השקעה - "עד גיל 50", "בני 50–60" ו"בני 60+" - ובקופות המשלמות קצבה (קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים) ינוהל מסלול רביעי למקבלי קצבאות. כל גוף מנהל יידרש לקבוע את רמת הסיכון במסלולים, על פי תפיסת ניהול ההשקעות שלו.
לדוגמה, חוסך שיצטרף לראשונה לקופת גמל בגיל 45 ולא יבחר מסלול השקעה, יצורף אוטומטית למסלול קבוצת הגיל שלו. ביום שימלאו לו 50 הוא יועבר למסלול בני 60–50, שרמת הסיכון בו נמוכה יותר, וכך הלאה.
החוסך רשאי גם לא להצטרף למודל, אלא לבחור במסלול השקעה ספציפי. באפשרותו לבחור במסלול מותאם גיל (גם של קבוצת גיל אחרת), או לבחור באחד או יותר מהמסלולים המתמחים, שכן האוצר התיר לכל גוף מנהל לנהל עד עשרה מסלולי השקעה מתמחים בנוסף למסלולי המודל. באופן זה כל חוסך יוכל לבחור רמת סיכון המתאימה לצרכיו באמצעות שילוב מסלולים.
ומה לגבי חוסכים שכבר משתייכים לקופת גמל? גם הם יוכלו להצטרף למודל האוטומטי החדש או לבחור במסלול ספציפי. אולם עבור מי שאינו מצטרף חדש מינואר 2016 המעבר למודל החדש כרוך בפנייה אקטיבית מצדו לגוף המנהל ולא יתבצע
כברירת מחדל.
השורה התחתונה
אחרי בחינת רמת הסיכון במסלולי הגיל החדשים יש להחליט אם להעדיף אותם או מסלול ספציפי אחר
הכותבים הם אנליסטית ואחראית על חינוך פיננסי בפסגות, וכלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות