בלעדי לכלכליסט
יש סיכום: שטיינמץ ירכוש 40% מכלכלית ירושלים
לאומי יעביר לבני שטיינמץ את מניות כלכלית ששועבדו לו תמורת 400 מיליון שקל והזרמה של 200 מיליון שקל בהנפקת זכויות ובנכסים שיועברו לחברה. פישמן יישאר עם 27% מהחברה. הערכות: שטיינמץ יחזיר את מרכז מושבו לישראל
בני שטיינמץ סיכם עם בנק לאומי כי ירכוש את מניותיו של אליעזר פישמן בכלכלית ירושלים. הבנק מחזיק בשעבוד על 40% ממניות כלכלית שהיו בידי פישמן, ושטיינמץ מממש את השעבוד עליהן. פישמן יישאר עם 27% מהחברה.
- לאומי במאמץ לסכם מכירת כלכלית ירושלים לשטיינמץ
- נגיד הבנק המרכזי של גינאה נחקר על מעורבותו בעסקי בני שטיינמץ
- שווייץ מרחיבה את החקירה נגד בני שטיינמץ וחברת BSGR
שטיינמץ צפוי לרכוש את החוב ובאמצעותו את מניות חברת הנדל"ן המניב תמורת כ־400 מיליון שקל. סכום זה קטן מכפי שקיוו בלאומי לקבל תמורתן, 600–500 מיליון שקל. בשבועות האחרונים ירד ערך מניית כלכלית ירושלים בבורסה בתל אביב, והיא נסחרת סביב שווי של 900 מיליון שקל. מגמה זאת, בצד ההרעה צפויה בעסקי החברה, גרמו לבנק להתפשר על המחיר שדרש עבורה.
שטיינמץ מחויב להזרים לכלכלית הון, על פי הערכות כ־200 מיליון שקל. אלה יוזרמו בהנפקת זכויות ובאמצעות נדל"ן שבבעלותו.
עקרונות הסיכום הועברו אתמול לידי עורכי הדין של שני הצדדים לשם ניסוח טיוטות הסכם. מנכ"ל לאומי פרטנרס ירון בלוך ניהל את המשא ומתן מול שטיינמץ. אלא שישנם כמה מכשולים פוטנציאליים בדרך לחתימה.
בראש וראשונה נקבע, עוד לפני החתימה על ההסכם מול שטיינמץ, כי לשם השלמת העסקה נדרשת הסכמתו של בעל השליטה היוצא אליעזר פישמן. ככל הידוע, פישמן השלים עם העובדה שהשליטה כבר איננה בידיו והוא מעוניין לצאת מהחברה. לאורך המגעים בין הצדדים ניהל פישמן קשר עם שטיינמץ, והוא תומך בכניסתו לחברה.
לשטיינמץ יש קשר הדוק עם מנכ"ל כלכלית דודו זבידה, שאותו הוא מכיר מאז ימיו של זבידה כרואה חשבון בפירמת ארנסט אנד יאנג. זבידה היה איש הקשר של שטיינמץ במגעים שניהל מול כלכלית בשנה האחרונה. על פי ההסכמות ימשיך זבידה לנהל את החברה.
חברה ראשונה לשטיינמץ שנסחרת בבורסה
שטיינמץ היה המתעניין הראשון והרציני ביותר בכלכלית. לדברי מקורבים ליהלומן, נחישותו לרכוש את מניותיה נובעת מרצונו לחזור ולקבוע את מרכז מושבו בישראל, לאחר שבשנים האחרונות עבר לשוויץ.
עד היום שטיינמץ לא החזיק בחברות שנסחרו בבורסה. חברת הנדל"ן סקורפיו שבבעלותו המלאה הנפיקה אג"ח והגיעה להסדר חוב, שבמהלכו פרסה ב־2011 חוב של 570 מיליון שקל לצד הזרמה של 100 מיליון דולר משטיינמץ, שבמקביל העניק 100 מיליון דולר נוספים כערבות לבנק הפועלים. בימים אלה משלימה החברה הסדר חוב שני הכולל תספורת של 80 מיליון שקל ליתרת חוב של 240 מיליון שקל.
ההון העצמי של כלכלית עמד בסוף הרבעון הראשון על 2 מיליארד שקל. החברה נסחרת בשווי של 45% בלבד מההון, אולם ברבעונים הקרובים, כך על פי הערכות, יידרש שיערוך מחדש של נכסיה, שעשוי לגרום להורדת שווי. ישנו גורם נוסף לחששות השוק: כלכלית צפויה למחוק מאות מיליוני שקלים בשל חשיפתה לרוסיה באמצעות החברה־הבת מירלנד, שהגיעה להסדר חוב.
הנקשים הציבו דרישות ויצאו מהמירוץ
נכון לסוף מרץ 2015, עומד החוב הפיננסי נטו של כלכלית על 3.6 מיליארד שקל, מתוכם 2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח. בלאומי עלה חשש, שתרם להחלטה להזדרז ולמכור, כי החברה תיגרר להסדר חוב מול בעלי האג"ח. בתסריט כזה הביטחונות שהועמדו ללאומי יאבדו מאיכותם.
כלכלית ירושלים היתה אמורה למכור את זכויותיה ב־Woodbine Mall שבטורונטו, קנדה, תמורת כ־400 מיליון שקל, אבל העסקה בוטלה. במקביל היא מנהלת משא ומתן למכירת פורטפוליו הנכסים שלה בגרמניה למשקיע הישראלי יקיר גבאי תמורת 260 מיליון יורו.
הבנק שבניהול רקפת רוסק־עמינח הוציא לפני כחודשיים את המניות למכרז ופתח חדר מידע למתמודדים, בראשם משפחת נקש. הנקשים התכוונו להגיש הצעה יחד עם אמפא הבורסאית, שבשליטה משותפת שלהם ושל שלומי פוגל, אלא שדרישות שהערימו עצרו את המגעים. עם המתעניינים הנוספים נמנים הקרנות DK פרטנרס ובלקסטון וכן טדי שגיא.
לאומי מחק כמעט את כל ההלוואה שהעניק לפישמן, ובעקבות העסקה צפוי לרשום רווח הון. ככל הידוע, רוסק־עמינח לא מעוניינת שפישמן יישאר בחברה.
חובותיו של פישמן לבנקים מסתכמים ב־4–3.5 מיליארד שקל. לאחרונה מימש פישמן את האחזקות בחברת תשתיות הסלולר הברזילאיות T4U ב־270 מיליון דולר, כשירידת ערך הריאל הברזילאי גורעת כ־100 מיליון דולר מהערך שהיה יכול לקבל חצי שנה קודם.
נכס נוסף של פישמן שנמצא על המדף היא חברת הדלק טן, שמניותיה משועבדות לבנק הפועלים. משפחת נוימן ואלי אלעזרא קיבלו בלעדיות לרכוש אותה ב־250 מיליון שקל, אולם השיבו בשלילה. בימים אלה מתנהלים מגעים למכירת החברה לקרן אייפקס.