בורסות אירופה: הדאקס בירידה השבועית החדה זה 4 חודשים
איבד 4.4%; פוטסי איבד השבוע 2.5%, והקאק - 3.9%; מדד Stoxx Europe 600 איבד 2.7% על רקע אי הבהירות בסין
ירידות נרשמו היום (ו') בבורסות אירופה לאחר אכזבה משיעור הצמיחה של כלכלת גוש היורו: הדאקס איבד 0.3% ובסיכום שבועי - 4.4%. מדובר בירידה השבועית החדה ביותר מזה ארבעה חודשים, וזאת על רקע חשש מפגיעה בייצוא הגרמני לסין, עקב אי הבהירות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, והפיחות שביצעה ביואן. הקאק איבד 0.6% (3.9% בסיכום שבועי), פוטסי ירד ב-0.3% (2.5%) ובורסת אתונה איבדה 1.9% (0.4%).
מדד Stoxx Europe 600 איבד 0.1%, ובסיכום שבועי ירד ב-2.7%. מדד זה עוד רשם עליות היום על רקע האישור של הפרלמנט היווני לחבילת החילוץ למדינה, אך הנתונים שפורסמו ומעידים כי התאוששות גוש היורו איבדה מומנטום ברבעון השני של השנה שינו את המגמה. הצמיחה ברבעון עמדה על 0.3% בלבד, לעומת ציפיות לצמיחה רבעונית של 0.4%. נתונים אלה מדגישים את השבריריות של האזור בעוד הכלכלה הסינית מצטננת.
הם גם מתרגמים לשיעור צמיחה שנתי של 1.3% בגוש היורו, ומדגישים גם את הפערים הגדולים בין 19 מדינות הגוש, המאיימים על סיכויי התאוששות ארוכת טווח של האזור. כלכלנים מזהירים כי ללא צמיחה בפעילות העסקית בגוש היורו, המדינות החברות בו ימשיכו להתמודד עם חובות גבוהים ועם אבטלה.
אור ירוק מיוון
לאחר ליל דיונים ארוך, בית המחוקקים ביוון אישר את חבילת החילוץ היכולה לשחרר עד 86 מיליארד יורו (96 מיליארד דולר) ליוון ולסייע לה להימנע מחדלות פירעון בשבוע הבא, אז עליה להעביר לבנק המרכזי של אירופה תשלום בגין חוב.
לאחר ליל שימורים שבו התקיימו הדיונים באתונה, הבטיח לעצמו הבוקר ראש הממשלה אלכסיס ציפרס תמיכה של למעלה מ-151 מחוקקים בפרלמנט בן 300 המושבים. עסקת החילוץ שאושרה כוללת תנאים לרפורמה כלכלית מקיפה וקיצוצי תקציב שאותם דורשים נושיה המוסדיים של יוון.
שרי האוצר של האיחוד האירופי ייפגשו בבריסל מאוחר יותר היום על מנת לדון בתמיכה פוליטית לעסקה, שנחתמה בשבוע שעבר בין ממשלת יוון והבנק המרכזי של אירופה, נציבות אירופה, קרן המטבע העולמית וקרן החילוץ של מנגנון היציבות האירופי.
על פי הצהרת האיחוד והבנק המרכזי, המוסדות רואים "שיתוף פעולה טוב מאוד" של הרשויות היווניות בעת ביקורם האחרון של נציגי המוסדות במדינה כדי להרכיב את חבילת החילוץ. בהצהרה נפרדת של קרן המטבע העולמית נאמר שהקרן תשתף פעולה עם הרשויות "לשם פיתוח התוכנית ביתר פירוט ועל מנת ששותפותיה האירופיות של יוון יוכלו לקבל החלטות לגבי סיוע בחובות שיאפשר להפוך את חובה של יוון לבר קיימא".
חבילת החילוץ - השלישית שלה זוכה יוון מאז 2010 - מתווה את הפרטים של הרפורמה הכלכלית שעל הממשלה היוונית לבצע בתמורה להלוואות. בין הצעדים - צמצום הפרישה המוקדמת, מכירה של נכסי מדינה, היוונם מחדש של הבנקים ושינויים רגולטורים למאפיות ולבתי המרקחת. ציפרס אמר למחוקקים כי העסקה, על אף שהיא קשה, היא הטובה ביותר שניתן היה להשיג כדי להשאיר את יוון בגוש היורו.
גרמניה וצרפת מדשדשות
בתוך כך, כלכלתה של גרמניה רשמה צמיחה קטנה מהצפוי ברבעון הקודם, על רקע הטלטלה ביוון וההאטה בסין שגורמות לירידה בביקושים הגלובליים. התוצר המקומי הגולמי של גרמניה עלה ב-0.4% בשלושת החודשים שהסתיימו בסוף יוני, זאת לאחר עלייה של 0.3% ברבעון הקודם. כך הודיע היום משרד הסטטיסטיקה הפדרלי של גרמניה. אנליסטים שנסקרו על-ידי בלומברג צפו התרחבות של 0.5%.
כלכלתה של צרפת נותרה מדשדשת ברבעון האחרון, זאת לאחר צמיחה מתוקנת של 0.7% ברבעון הקודם. היכן שההוצאה הפרטית המקומית של גרמניה צמחה הודות לאבטלה נמוכה ושערי ריבית נמוכים, הרי שמעמדה של גרמניה כיצואנית הגדולה באירופה מותירה אותה חשופה לטלטלות בכלכלה הגלובלית. התאוששותו של גוש היורו שברירי ובלתי אחיד, וסין - שותפת המסחר השלישית בגודלה של גרמניה - נאבקת נגד האטה מבית.
"הייצוא הוא עמוד תווך בכלכלת גרמניה, והביקוש הגלובלי כרגע נמוך מכדי לכלכל יצוא מרבי. אולם כלכלת גרמניה מוצאת את עצמה לרוב במצב נוח ולמעשה עומדת להפיק רווח מרוח גבית הצפויה בחודשים הבאים", אמר לבלומברג יוהאנס ג'אריס, כלכלן ב-Natxis בפרנקפורט.